Ga naar de inhoud
Zelf falafel maken

Zelf falafel maken

Super lekkere zelfgemaakte falafel balletjes op basis van kikkererwten en kruiden, inclusief stap voor stap uitleg en foto’s. Lekker op een pita broodje of wrap!

30 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Vegetarisch recept Glutenvrij recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor stuks

  • 200 gr gedroogde kikkererwten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 klein uitje
  • paar takjes peterselie
  • 0.5 theelepel komijn
  • 0.5 theelepel korianderzaad
  • snuf peper en zout
  • Snufje cayennepeper
  • zonnebloemolie ( om in te bakken )

Benodigdheden

  • Keukenmachine

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Laat de kikkererwten 24 uur weken in een kom met koud water. Heb je weinig tijd? Kook ze dan 3 minuten, zet het vuur uit en laat ze daarna nog een uur in de pan weken.


  2. Giet de kikkererwten af en dep ze heel goed droog. Doe alle ingrediënten (behalve de zonnebloemolie) in een keukenmachine en maal door elkaar. Doe dit niet te lang anders ontstaat er een te dunne pasta. Er moeten nog kleine korreltjes zichtbaar zijn. Zet het mengsel een half uurtje in de koelkast.


  3. Vorm dan balletjes van het mengsel en druk ze iets plat. Mocht het mengsel toch nog iets te nat zijn dan kun je een beetje bloem of maizena toevoegen.


    falafel falafel
  4. Verhit een klein laagje zonnebloemolie van ca. ½ tot 1 cm in een koekenpan en bak de falafel mooi goudbruin in ca. 6 minuten. Draai regelmatig om. Laat uitlekken en serveer bijvoorbeeld op een pitabroodje of wrap. Of met een lekkere dip.


  5. Tips: je kunt ook een snelle falafel variant maken met kikkererwten uit blik of pot maar houd er rekening mee dat deze meer vocht bevatten en daarom een minder goed resultaat geven en er meer kans is dat de balletjes uit elkaar vallen. Voeg daarom wat bloem toe aan het mengsel.


  6. Vries de ongebakken falafelballetjes in en heb altijd een verse portie falafel bij de hand om af te bakken.