Tapas recepten

Tapas recepten

Ontdek de lekkerste Spaanse tapas! Kleine hapjes vol met smaak die je kunt delen of zelf opeten natuurlijk. Van klassieke patatas bravas tot sappige gambas al ajillo en kruidige albondigas. Maak ook de empanada’s, paella kroketjes en churro balletjes!

Populair

Albondigas - Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Kruidige gehaktballetjes in een licht pittige Spaanse tomatensaus, een heerlijk hapje dat niet mag ontbreken bij de tapas!

Bijgerecht

45 min

4 - 6 pers.

Garnalen in knoflook (gambas al ajillo)

Een heerlijk tapasgerecht met garnalen, knoflook en naar smaak chilipeper. Dit Spaanse basis gerecht is lekker als borrelhapje.

Voorgerecht

15 min

2 schaaltjes

Spaanse tortilla

Deze lekkere aardappeltortilla maak je met maar 3 basis ingrediënten en is onmisbaar bij de tapas. Inclusief stap voor stap video

Bijgerecht

45 min

4-6 pers.

Nieuw

Tapenade met olijven en zongedroogde tomaat

Zelf tapenade maken is onwijs makkelijk en echt heel erg lekker. Met maar een paar ingrediënten tover je in enkele minuten deze heerlijke dip op tafel. Ideaal met wat brood, toastjes of in je salade.

Hapjes en snacks

5 min

10 porties

Bruschetta met mango salsa

Deze verrassende bruschetta met mango, tomaat en limoen is zo onwijs lekker, fris en prachtig van kleur. Ideaal als fris borrelhapje voor de zomer!

Hapjes en snacks

15 min bereidingstijd + 10 min baktijd

4 pers.

Aardappeltortilla met chorizo

Spaanse aardappeltortilla uit de oven met chorizo en erwtjes, onmisbaar bij een tapasavond!

Bijgerecht

25 min + 30 min oventijd

2

Wrap rolletjes met serranoham

Deze rolletjes van wortel wraps zijn de perfecte hapjes tijdens een tapas maaltijd. De vulling bestaat uit avocado, serranoham en pijnboompitten.

Hapjes en snacks

15 min + 1 uur opstijven

14 stuks

Gevulde champignons uit de oven

Een heerlijk hapje van grote champignons gevuld met een romig pestomengsel en een licht krokante topping van kaas en panko.

Voorgerecht

20 min + 15 min oventijd

2-3 pers.

Empanadas

Deze empanada (gevuld deeg pasteitje) met een kruidige vulling van gehakt is ideaal voor een borrel, tapasavond of als hartige lunch. Met kant en klaar deeg maak je het zelfs nog makkelijker en zijn ze binnen 35 minuten klaar.

Bijgerecht

20 min + 20 min oventijd

12 empanada's

Uitgelicht recept

Empanadas

Bijgerecht

20 min + 20 min oventijd

12 empanada's

Deze empanada (gevuld deeg pasteitje) met een kruidige vulling van gehakt is ideaal voor een borrel, tapasavond of als hartige lunch. Met kant en klaar deeg maak je het zelfs nog makkelijker en zijn ze binnen 35 minuten klaar.

Bekijk recept

Tapas met vlees

Salmorejo (koude Spaanse soep)

Het romige zusje van de populaire gazpacho: salmorejo. Een heerlijke koude Spaanse soep uit Andalusië met verse rijpe tomaten.

Voorgerecht

20 min + 1 uur koelen

4-6 pers.

Hapje met vijg en geitenkaas op een prikker

Lekker op de borrelplank of kaasplank: hapjes met verse vijg, parmaham en geitenkaas. Een perfecte combinatie van zoet en hartig.

Hapjes en snacks

15 min

8 stuks

Pinchos met geitenkaas

Pinchos zijn Spaanse hapjes op brood, en deze variant met geitenkaas is een lekkere variant. Met dit recept tover je makkelijk en snel dit gezellige tapashapje met tomaat, geitenkaas en rauwe ham op tafel!

Hapjes en snacks

10 min

8 stuks

Tapas met vis

Garnalen in knoflook (gambas al ajillo)

Een heerlijk tapasgerecht met garnalen, knoflook en naar smaak chilipeper. Dit Spaanse basis gerecht is lekker als borrelhapje.

Voorgerecht

15 min

2 schaaltjes

Paella kroketjes

Deze kroketjes gevuld met paella rijst zijn ideaal om een restje paella mee op te maken of als lekkere Spaans hapje op een feestje

Hapjes en snacks

45 min

12 stuks

Kabeljauw met olijventapenade

Heerlijke tapashapje van stukjes gebakken kabeljauw met olijventapenade en serranoham

Voorgerecht

30 min

12 stuks

Vegetarische tapas

Patatas bravas

De authentieke Spaanse patatas bravas aardappeltjes met een heerlijke zelfgemaakte patatas bravas saus. Makkelijk zelf thuis gemaakt met dit recept. 

Bijgerecht

30 min

4 pers.

Vegan linzenballetjes in tomatensaus

De lekkerste plantaardige balletjes voor een borrel, bij een pasta of als je zin hebt in een vegan AVG’tje. Helemaal plantaardig én eiwitrijk.

Hoofdgerecht

25 min kooktijd + 25 min oventijd

4 porties

Gegrild paprika hapje met pesto

Een lekker vegetarisch paprika hapje van gegrilde paprika rolletjes gevuld met pesto, ricotta en walnoot. Een ideaal borrelhapje.

Hapjes en snacks

20 min + 30 min

8 stuks

Wat is tapas?

Tapas zijn kleine Spaanse hapjes die in Spanje vaak bij een aperitief wordt genuttigd. Het was van origine bedoeld als hapje tussendoor of voor het eten, zodat de alcoholische dranken beter door het lichaam verwerkt konden worden. Nu worden meerdere tapas ook wel als maaltijd gegeten, net zoals veel mensen in Nederland doen bij een tapas restaurant.

Tapa betekent ‘deksel’ in het Spaans. Tapas worden al ontzettend lang gegeten in Spanje. Het hapje op een klein bordje werd als deksel gebruikt voor een glas drinken (vaak wijn), zodat er geen insecten in konden komen. Een soort deksel voor je drankje dus. In sommige Spaanse gebieden krijg je zelfs gratis een tapa bij je drankje.

Wat voor tapas eten ze in Spanje?

Spaanse tapas zijn kleine gerechtjes die worden gedeeld bij een drankje. Enkele voorbeelden van typisch Spaanse tapas zijn:

– ​​Patatas bravas: gebakken of gefrituurde aardappeltjes met een pittige tomatensaus.
– ​​Albondigas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus.
– ​​Tortilla española: een dikke aardappelomelet.
– ​​Gambas al ajillo: garnalen gebakken in knoflookolie.
– ​​Calamares a la romana: gefrituurde inktvisringen.
– ​​Pimientos de Padrón: gebakken groene pepers met zeezout.
– ​​Croquetas: gefrituurde balletjes met een vulling van bijvoorbeeld ham, kip of kaas.
– ​​Pulpo a la gallega: gekookte octopus met olijfolie en kruiden.
– ​​Boquerones en vinagre: gemarineerde ansjovisfilets.
– ​​Pinchos: diverse soorten beleg op stokbrood, zoals serranoham, kaas, olijven of tonijn.

Kijk voor nog meer lekkere Spaanse gerechten in de categorie met Spaanse recepten.