Ga naar de inhoud
Tapas recepten

Tapas recepten

Ontdek de lekkerste Spaanse tapas! Kleine hapjes vol met smaak die je kunt delen of zelf opeten natuurlijk. Van klassieke patatas bravas tot sappige gambas al ajillo en kruidige albondigas. Maak ook de empanada’s, paella kroketjes en churro balletjes!

Uitgelicht recept

Empanadas

Deze empanada (gevuld deeg pasteitje) met een kruidige vulling van gehakt is ideaal voor een borrel, tapasavond of als hartige lunch. Met kant en klaar deeg maak je het zelfs nog makkelijker en zijn ze binnen 35 minuten klaar.

20 M + 20 M oventijd

Vegan recept Vegetarisch recept Lactose arm recept
Bekijk recept

Wat is tapas?

Tapas zijn kleine Spaanse hapjes die in Spanje vaak bij een aperitief wordt genuttigd. Het was van origine bedoeld als hapje tussendoor of voor het eten, zodat de alcoholische dranken beter door het lichaam verwerkt konden worden. Nu worden meerdere tapas ook wel als maaltijd gegeten, net zoals veel mensen in Nederland doen bij een tapas restaurant.


Tapa betekent ‘deksel’ in het Spaans. Tapas worden al ontzettend lang gegeten in Spanje. Het hapje op een klein bordje werd als deksel gebruikt voor een glas drinken (vaak wijn), zodat er geen insecten in konden komen. Een soort deksel voor je drankje dus. In sommige Spaanse gebieden krijg je zelfs gratis een tapa bij je drankje.


Wat voor tapas eten ze in Spanje?

Spaanse tapas zijn kleine gerechtjes die worden gedeeld bij een drankje. Enkele voorbeelden van typisch Spaanse tapas zijn:


– ​​Patatas bravas: gebakken of gefrituurde aardappeltjes met een pittige tomatensaus.

– ​​Albondigas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus.

– ​​Tortilla española: een dikke aardappelomelet.

– ​​Gambas al ajillo: garnalen gebakken in knoflookolie.

– ​​Calamares a la romana: gefrituurde inktvisringen.

– ​​Pimientos de Padrón: gebakken groene pepers met zeezout.

– ​​Croquetas: gefrituurde balletjes met een vulling van bijvoorbeeld ham, kip of kaas.

– ​​Pulpo a la gallega: gekookte octopus met olijfolie en kruiden.

– ​​Boquerones en vinagre: gemarineerde ansjovisfilets.

– ​​Pinchos: diverse soorten beleg op stokbrood, zoals serranoham, kaas, olijven of tonijn.


Kijk voor nog meer lekkere Spaanse gerechten in de categorie met Spaanse recepten.