Ga naar de inhoud
Courgette lasagne: koolhydraatarm en licht

Courgette lasagne: koolhydraatarm en licht

Een heerlijke lasagne met laagjes courgette. In plaats van traditionele pastavellen gebruiken we dunne plakjes courgette, wat het gerecht niet alleen koolhydraatarm en glutenvrij maakt, maar ook extra groenten toevoegt. Met een smaakvolle en makkelijke tomatensaus van gehakt en italiaanse roerbakgroenten. En uiteraard met smeuige mozzarella en kaas. Deze courgette lasagne is daarom bovendien ook koolhydraatarm en glutenvrij.

30 M + 35 M oventijd + 10 M wachten

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept Koolhydraat arm recept

Ingrediënten: Courgette lasagne

Voor personen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 grote courgettes
  • 300 gr gehakt ( vega )
  • 1 uitje
  • 400 ml gezeefde tomaten
  • 400 gr italiaanse roerbak groenten
  • 1 handje geraspte kaas
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 snuf peper en zout
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel tijm

  • 1 eetlepel paneermeel ( (glutenvrij) )

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • Grote ovenschaal

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding: Courgette lasagne

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius


  2. Snijd de courgettes in plakken, niet te dun en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de plakken licht met olijfolie en bak ze 10 minuten in de voorverwarmde oven. Dep daarna iets af met een stukje keukenpapier.


    lasagne-courgette-01 lasagne-courgette-02 lasagne-courgette-03
  3. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden Celsius


  4. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de fijngehakte sjalotjes of ui tot ze glazig zijn. Als je vega rulgehakt gebruikt doe je eerst de Italiaanse groenten bakken bij de ui en daarna het rulgehakt erbij. En anders bak je eerst het gehakt en voeg je daarna de groenten erbij.


  5. Doe de oregano, tijm, peper en zout erbij. Voeg dan de gezeefde tomaten toe. Laat het geheel 10 minuten zachtjes koken


    Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en bestrooi licht met paneermeel (gebruik glutenvrije paneermeel voor een glutenvrij recept) om te voorkomen dat de lasagne te vochtig wordt


  6. Begin met een laag saus, courgetteplakken, gevolgd door een laag van saus. Voeg bij 2 lagen ook nog plakken mozzarella toe. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn, eindig met een laag courgette.


    Strooi de geraspte kaas erover.


    lasagne-courgette-04 lasagne-courgette-05 lasagne-courgette-06
  7. Bak de lasagne 30-35 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin en bubbelend is


    Laat de lasagne 5 tot 10 minuten rusten voor het aansnijden, dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen en de lasagne steviger wordt.


  8. Bewaar restjes courgette lasagne afgedekt in de koelkast, goed voor maximaal 2 dagen. Opwarmen kan in de oven of magnetron.


Tips

Welke kaas kan ik gebruiken in lasagne?

  • Mozzarella: Deze kaas smelt goed en zorgt voor een heerlijke, smeuïge laag bovenop de lasagne.

  • Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano): Geeft een hartige, umami-smaak en wordt vaak over de bovenste laag geraspt voor een knapperige korst.

  • Pecorino: Een harde schapenkaas met een pittige smaak, geschikt voor liefhebbers van een sterkere kaassmaak.

Hoe voorkom ik dat mijn lasagne waterig wordt?

  • Laat de saus indikken: Kook je saus langer zodat overtollig vocht verdampt.

  • Groenten goed laten uitlekken: Bak groenten zoals spinazie of courgette vooraf en laat ze goed uitlekken om extra vocht te vermijden.

  • Paneermeel als vochtabsorbeerder: Strooi een dun laagje paneermeel op de bodem van de ovenschaal en eventueel tussen de lagen. Dit helpt mij vaak om overtollig vocht op te nemen. 

  • Lasagne laten rusten: Laat de lasagne na het bakken 10 tot 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Dit geeft de saus de tijd om in te dikken en zorgt voor stevigere porties.

Moet ik een courgette schillen voor gebruik?

Nee, schillen is niet nodig. De schil is eetbaar en bevat veel voedingsstoffen. Wel even goed wassen voor gebruik.