Crème brûlée

Makkelijk recept met maar 5 ingredienten en handige stap voor stap foto's om zelf deze romige crème brûlée te maken met krokant suikerlaagje, hét perfecte toetje!

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: stuks
Benodigdheden

Bereiding

 Verwarm de oven op 150 graden. Klop de eidooiers met 75 gr suiker met de garde tot een egaal geel mengsel. Snijd een paar stukken van de schil van de citroen. Verwarm de slagroom net tegen het kookpunt in een pannetje. Voeg het merg van het vanillestokje, het hele stokje en de citroenschil toe. Laat op laag vuur 10 minuutjes intrekken. Laat vervolgens een paar minuten afkoelen en verwijder de citroenschil en het vanillestokje. Schenk de warme room bij het eigeel en klop direct met een garde door elkaar.

 Zet de schaaltjes in de ovenschaal. Vul de schaaltjes met het roommengsel. Vul de ruimte tussen de schaaltjes op met heet water. Laat ze vervolgens in het waterbad in 30 minuten gaar worden in de oven. Het water zorgt voor een constante temperatuur.

 Haal de bakjes vervolgens uit de oven, de crème mag nog iets wiebelen maar moet niet meer vloeibaar zijn. Laat ze afkoelen op kamertemperatuur en zet vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast. Bestrooi vlak voor het serveren met de overige suiker en brand met een brander licht bruin. Laat het niet te donker worden anders wordt de smaak bitter.

 Tips: geen brander bij de hand? Zet de schaaltjes dan (zo kort mogelijk) onder de hete grill tot de suiker is gesmolten.

 Mocht het ei toch zijn gaan stollen tijdens het toevoegen van de warme room, giet het mengsel dan door een zeef om de stukjes gestold ei er uit te zeven.

 Wat is het verschil met crema catalana? Dit toetje lijkt namelijk heel veel op crème brûlée maar wordt gemaakt met melk i.p.v. en room en er wordt standaard een stokje kaneel toegevoegd en bij de crème brûlée is dat vanille.

creme-brulee
128 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Lekker & gezond 3 x lekkere zomerse lunch salades + tips

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.