Ga naar de inhoud
Crème brûlée: het perfecte recept

Crème brûlée: het perfecte recept

Met dit klassieke crème brûlée recept met maar 5 ingrediënten heb je snel en gemakkelijk een heerlijk dessert op tafel staan. Volg de handige stap voor stap foto's om zelf deze romige vanillecustard te maken met krokant suikerlaagje, hét perfecte toetje!

20 M + 30 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept

Ingrediënten

Voor stuks

  • 5 eidooiers
  • 500 ml slagroom
  • 75 gr suiker + 4 eetlepels voor de topping
  • 1 citroen ( biologisch )
  • 1 vanillestokje

Benodigdheden

  • 1 Grote ovenschaal
  • 6 schaaltjes van 7 a 8 cm
  • Brander

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 150 graden. Klop de eidooiers met 75 gr suiker met de garde tot een egaal geel mengsel. Snijd een paar stukken van de schil van de citroen. Verwarm de slagroom net tegen het kookpunt in een pannetje. Voeg het merg van het vanillestokje, het hele stokje en de citroenschil toe. Laat op laag vuur 10 minuutjes intrekken.


  2. Laat vervolgens een paar minuten afkoelen en verwijder de citroenschil en het vanillestokje. Schenk de warme room bij het eigeel en klop direct met een garde door elkaar.


  3. Zet de schaaltjes in de ovenschaal. Vul de schaaltjes met het roommengsel. Vul de ruimte tussen de schaaltjes op met heet water. Laat ze vervolgens in het waterbad in 30 minuten gaar worden in de oven. Het water zorgt voor een constante temperatuur.


  4. Haal de bakjes vervolgens uit de oven, de crème mag nog iets wiebelen maar moet niet meer vloeibaar zijn. Laat de crème brûlée afkoelen op kamertemperatuur en zet vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast.


  5. Bestrooi vlak voor het serveren met de overige suiker en brand met een brander licht bruin. Laat het niet te donker worden anders wordt de smaak bitter van de crème brûlée.


  6. Mocht het ei toch zijn gaan stollen tijdens het toevoegen van de warme room, giet het mengsel dan door een zeef om de stukjes gestold ei er uit te zeven.


Tips

Kan ik crème brûlée zonder brander maken?

Ja, je kunt de suikerlaag ook karamelliseren onder een hete gril. Houd ze dan wel goed in de gaten, want suiker kan snel verbranden.

Mag je crème brûlée eten als je zwanger bent?

Ja, maar let dan wel op hoe je deze bereidt. Wanneer je zwanger bent mag je namelijk geen rauw ei. Zorg er dus voor dat het dessert goed is verhit (minimaal 70°C). Let er ook op dat de slagroom gepasteuriseerd is, maar dat is bij room uit de supermarkt vrijwel altijd het geval.

Wordt crème brûlée warm of koud geserveerd?

Crème brûlée wordt koud geserveerd, met een warm gekaramelliseerd suikerlaagje bovenop. Zorg dat de custard volledig is afgekoeld in de koelkast (minimaal 2 uur) en brand kort voor het serveren de suikerlaag.

Wat is het verschil tussen crème brûlée en crema catalana?

Crème brûlée is een Franse custard met room en vanille, gebakken in de oven. Crema catalana is een Spaanse variant met melk, op smaak gebracht met citrus en kaneel, en wordt op het fornuis bereid. Beide hebben een gekarameliseerde suikerlaag, maar verschillen in smaak en bereidingswijze.