Ga naar de inhoud
Zandkoekjes: het perfecte recept

Zandkoekjes: het perfecte recept

Makkelijk basisrecept voor lekkere krokante zandkoekjes. Met dit recept kun je eenvoudig zelf koekjes bakken met maar een paar ingrediënten. Ook leuk om met de kinderen samen te bakken en te versieren!

30 M + 15 M oventijd + 30 M wachten

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept

Ingrediënten: Zandkoekjes

Voor stuks

  • 200 gr bloem
  • 75 gr suiker
  • 1 eidooier
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 gr boter
  • 1 eetlepel koud water

Benodigdheden:

  • Mixer
  • Bakplaat met bakpapier
  • Deegroller
  • Uitsteekvormpjes

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding: Zandkoekjes

  1. Doe de bloem, suiker, vanillesuiker in een kom. Voeg de boter in blokjes en de eidooier toe. Mix tot een kruimelig geheel. Voeg dan de eetlepel water toe en kneed het deeg met je handen tot een stevige bal. Is het nog erg droog, voeg dan een beetje extra water toe, is het erg plakkerig dan een beetje bloem. Wikkel het deeg in een stuk plastic folie en leg een half uurtje in de koelkast. Als het deeg koud is dan krijg je een extra knapperig resultaat en is het makkelijker te bewerken. Verwarm de oven op 175 graden.


    recept_zandkoekjes www.leukerecepten.nl recept_zandkoekjes www.leukerecepten.nl recept_zandkoekjes www.leukerecepten.nl
  2. Haal het deeg daarna uit de folie. Bebloem een ondergrond en rol het deeg uit met een deegroller. Steek er met een vormpje vormen uit en leg deze op een bakplaat met bakpapier. De koekjes lopen niet heel erg uit maar het is wel goed om een beetje ruimte ertussen te houden. Schuif de bakplaat met de zandkoekjes de oven in en bak de koekjes in 15 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes erop afkoelen.


  3. Tips: bewaar de koekjes in een afgesloten trommel, eventueel met een stukje keukenpapier op de bodem. Daar trekt het vocht in en daardoor blijven de koekjes krokant. Garneer de koekjes ook eens met glazuur of chocolade.


Tips

Hoelang kan ik de zandkoekjes bewaren?

Je kunt de koekjes ongeveer een week bewaren. Bewaar ze in een luchtdichte trommel, zo blijven ze vers en knapperig. Laat ze wel even goed afkoelen voordat je ze in een trommel stopt.

Hoe lang moet ik het deeg laten rusten?

Laat het koekdeeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Langer mag ook, maar korter is niet aan te raden. Je kunt het deeg bijvoorbeeld ook al een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast.

Waarom moet ik het koekdeeg laten rusten?

Het deeg laten rusten in de koelkast zorgt ervoor dat deze steviger wordt. Hierdoor wordt het deeg minder plakkerig, gemakkelijker uit te rollen en behouden de koekjes hun vorm tijdens het bakken in de oven. Ook helpt het de smaken beter te laten intrekken.

Kan ik met dit recept ook andere koekjes bakken?

Ja, met dit basisrecept voor zandkoekjes kun je eenvoudig ook andere soorten koekjes bakken. Je kunt andere ingrediënten toevoegen zoals vanille, citroenrasp, stukjes chocolade (chocolate chip cookies), of noten. Ook leuk: met uitsteekvormpjes kun je leuke themakoekjes maken.