Ga naar de inhoud
IJskoffie maken: het perfecte ijskoffie recept in 5 minuten

IJskoffie maken: het perfecte ijskoffie recept in 5 minuten

Natuurlijk kun je kant-en-klare ijskoffie kopen, maar zelf je ijskoffie maken is zoveel leuker én lekkerder en bovendien gezonder omdat je deze zonder suiker kunt maken. Met dit simpele ijskoffie recept zet je in slechts 5 minuten een verfrissend drankje op tafel: romige melk, intense koffie en ijs – ideaal voor de warme dagen. En ik deel ik graag mijn tips en variaties om je ijskoffie nét dat extra’tje te geven.

5 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept Koolhydraat arm recept

Ingrediënten

Voor glas

  • 50 ml sterke koffie
  • 75 ml melk ( volle )
  • ijsklontjes
  • 1 theelepel karamelsiroop ( optioneel )

Benodigdheden

  • Melkopschuimer ( optioneel )

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Vul een glas tot ca. ¾ met ijsblokjes. Schuim de melk op (je kunt deze stap ook overslaan).


  2. Giet de koffie over de ijsblokjes. Deze kan nog warm zijn maar mag ook gekoeld. Voeg eventueel de karamelsiroop of een theelepel suiker toe en roer er kort door.


  3. Giet de (opgeklopte) melk erover en serveer de ijskoffie direct.


    ijskoffie stap 1 ijskoffie stap 2 ijskoffie stap 3
  4. Tip: wil je een extra intense koffiesmaak, maak dan een dag van tevoren ijsblokjes van koffie en gebruik deze in de ijskoffie i.p.v. gewone ijsblokjes van water.


  5. Gebruik plantaardige melk zoals sojamelk, amandelmelk of havermelk voor een plantaardige ijskoffie.


  6. Voeg ook een toef slagroom toe aan de ijskoffie voor een extra romig effect.


Tips

Is ijskoffie gezond?

Ijskoffie kan gezond zijn, afhankelijk van de ingrediënten. Een basisrecept met zwarte koffie en melk bevat weinig calorieën en suikers. Voeg je echter suiker, siropen of slagroom toe, dan stijgt het suikergehalte snel. Kies voor ongezoete melk of plantaardige varianten en laat toegevoegde suikers weg als je een gezondere variant wilt.

Welke melk kun je gebruiken in ijskoffie?

Gebruik plantaardige melk zoals sojamelk, amandelmelk of havermelk voor een plantaardige ijskoffie. Voor een gezonde variant check je of deze toegevoegde suikers bevatten

Welke koffie gebruik je voor ijskoffie?

Voor ijskoffie kun je het beste sterke koffie gebruiken, zoals espresso of dubbele filterkoffie. Omdat de koffie wordt afgekoeld en verdund met ijs en melk, blijft de smaak zo krachtig en vol. Ook cold brew is een populair alternatief: dit is koffie die koud wordt gezet en zachter van smaak is. Gebruik bij voorkeur wat afgekoelde koffie om te voorkomen dat het ijs te snel smelt.