Ga naar de inhoud
Omelet bakken

Omelet bakken

Een luchtige omelet maken is makkelijk en ideaal als snelle lunch of lichte avondmaaltijd. Zelf maak ik dit vaak als ik nog wat eieren in huis heb en eet de omelet vaak op brood. Of met een vulling van wat groenten. Met dit makkelijke basisrecept bak je een perfecte omelet in de pan die maar bestaat uit 2 basis ingrediënten: eieren en melk. Je kunt de omelet nog op smaak brengen met wat kruiden naar smaak.

5 M + 5 M baktijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept Koolhydraat arm recept

Ingrediënten: omelet

Voor persoon

  • 3 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 1 eetlepel boter
  • 1 bosui
  • snuf peper
  • snuf zout

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding: omelet

  1. Breek de eieren in een kom en klop ze los met de melk. Voeg een snufje peper en zout toe naar smaak. Of naar eigen smaak oregano, tijm of paprikapoeder.


  2. Klop het mengsel luchtig met een garde of vork.


  3. Snijd de bosui in dunne ringetjes en zet even opzij.


  4. Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Laat de boter goed smelten maar niet bruin worden.


  5. Giet het eimengsel in de pan en draai de pan licht rond zodat het ei gelijkmatig verdeeld wordt


  6. Laat de omelet op laag vuur rustig garen zonder te roeren met een deksel op de pan. Als de bovenkant bijna gestold is, strooi je de bosui erover.


  7. Gebruik eventueel een spatel om voorzichtig de randen los te maken. Vouw de omelet dubbel en laat nog 1 minuut garen tot hij helemaal gaar is. Je hoeft de omelet dus niet in zijn geheel om te draaien, lekker makkelijk dus.


  8. Serveer de omelet direct, bijvoorbeeld met wat brood of een frisse salade.


  9. Bewaar tips: bewaar een afgekoelde omelet afgedekt maximaal 1 dag in de koelkast en verwarm deze kort in een pan of magnetron.


Tips

Waarom klop je melk door een omelet?

Een beetje melk zorgt ervoor dat de omelet luchtiger en zachter wordt. Hierdoor krijg je een mooier en romiger resultaat.

Welke groenten zijn lekker door een omelet?

Ik gebruik zelf graag paprika, ui, champignons, spinazie of tomaat in een omelet – die geven veel smaak en kleur. Ook restjes courgette of prei werken goed. Het is een ideale manier om groenten op te maken die je nog in de koelkast hebt liggen. Bak de groenten kort in de pan en giet daar het eiermengsel over en laat stollen.