Sinaasappelcake met gember

Een heerlijke zachte cake met de uitgesproken smaken van sinaasappel, gember en rozemarijn. Lekker met gemberglazuur.

Bakrecept 20 min + 50 min oventijd + 15 min afkoeltijd

ingrediënten

voor 10 personen

Materiaal

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160° graden in een heteluchtoven.

  2. Rits de rozemarijnblaadjes van de stokjes en snijd eventuele hele houterige stukjes eraf. Hak de rozemarijn fijn. Bewaar 1 eetlepel voor de topping en zorg dat je ongeveer 2 eetlepels hebt om door het beslag te doen.

  3. Was de (biologische) sinaasappels goed en rasp deze vervolgens. Pers de sinaasappels uit. Bewaar minstens 1 eetlepel sap voor de topping.

  4. Neem 60 ml van het sinaasappelsap, 1 eetlepel sinaasappelschil, 2 eetlepels rozemarijn, de olie, eieren, plantaardige yoghurt, vanille extract, gemberpoeder en suiker en mix het door elkaar. Zeef het bakmeel en mix totdat het een glad mengsel is.

  5. Vet een tulbandbakvorm in.

  6. Giet het mengsel in de bakvorm en bak voor 50-55 minuten op 160° graden.

  7. Maak ondertussen de topping. Schil de gember en rasp deze. Meestal blijft er dan een soort van dik samengeperst stukje over. Hak dat eventueel fijn met een scherp mes. Lukt dit niet? Bewaar het en zet er later thee van.

  8. Neem 1 eetlepel sinaasappelsap en voeg daar al roerend met een garde de gember aan toe en beetje bij beetje de poedersuiker totdat je een dikke glazuur krijgt. Het moet nog net ‘lopen’ als je het met een lepel eruit schept.

  9. Test met een prikker of de cake gaar is. De cake is gaar als er geen cakemengsel aan het stokje blijft zitten. Als de cake gaar is, laat je deze 5 minuten afkoelen in de vorm. Draai de vorm vervolgens om op een bord of ander ding waar je hem op wil serveren en laat nog 10 minuten staan. Haal dan de tulband eraf.

  10. Giet de topping over de cake heen en bestrooi met de sinaasappelrasp en rozemarijn die je nog bewaard had.

Heeft het gesmaakt?
35 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Charlotte

Mijn recepten zijn zo veel mogelijk met ingrediënten uit het seizoen, want dan zijn ze het lekkerst. Ook motiveer ik je om wat vaker lokale producten te kopen en geef ik tips hoe je minder voedsel en afval kunt verspillen.