Ga naar de inhoud
Lactosevrije recepten

Lactosevrije recepten

De lekkerste lactosevrije recepten maak je zelf, en dat zijn er veel! Van romige pasta met champignons tot tiramisu en chocolade milkshake. Deze recepten bevatten geen lactose en zijn daarom geschikt binnen een lactosevrij dieet. Want ook dan kun je genieten van gebak, koekjes, taart, pasta en quiche.

Uitgelicht recept

Lactosevrije quiche met aubergine

Een heerlijke quiche met parmaham, aubergine, pesto en zongedroogde tomaten.

20 M + 30 M

Lactose arm recept
Bekijk recept

Waar zit lactose in?

Lactose zit vooral in:


– Melk, chocolademelk, yoghurtdrink en andere dranken op basis van wei. Het gaat hier om koemelk en melk van andere dieren zoals geitenmelk en schapenmelk.

– Producten zoals room, yoghurt, kaas en boter bevatten daardoor ook lactose.

– Kwark, vla, pudding en andere vergelijkbare desserts.

– Slagroom, zure room, crème fraîche.

– Bewerkt vlees zoals gehakt, worst en paté.

– Daarnaast zit het vaak ook in o.a. snoep, koek, brood, soep, saus en supplementen. Kijk altijd goed op de verpakking of er lactose in zit.


Kun je lekker lactosevrij koken?

Zeker weten! Er zijn veel producten en ingrediënten waar geen of heel weinig lactose in zit. Aardappel, rijst, groenten, fruit, vis en vlees (onbewerkt) kun je allemaal eten. Net als kruiden, specerijen, noten, zaden, peulvruchten en tofu en tempeh. Je kunt vaak weinig of geen kaas, koek, gebak, snoep, kant-en-klaar maaltijden en bewerkt vlees zoals gehakt en worst verdragen. Hier zit vaak wel lactose in.


Er bestaan ook steeds meer lactosevrije vervangers voor de meeste lactosehoudende ingrediënten. Deze zijn bijvoorbeeld plantaardig zoals amandelmelk of havermelk. Zo kom je ook al een heel eind!


Met een lactose intolerantie kan het zijn dat je wel bepaalde harde kazen en zure zuivelproducten zoals yoghurt en karnemelk verdraagt. Hier zit zo weinig tot geen lactose in dat veel mensen met een lactose intolerantie dit toch kunnen eten. Een harde kaas is bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. Maar let op, want het kan ook zijn dat je dit niet goed verdraagt.


Hoe maak ik een lactosevrij dessert?

Het is helemaal niet lastig om lactosevrije desserts te maken! Melk kun je vervangen door bijvoorbeeld havermelk, kokosmelk of amandelmelk. Ook bestaat er lactosevrije melk. Voor veel producten met lactose heb je tegenwoordig ook goede lactosevrije varianten. Zo is er lactosevrije yoghurt, lactosevrije kwark en lactosevrije room. Dit zijn vaak plantaardige varianten.


Daarnaast zijn er ook een heleboel lekkere ingrediënten die van nature geen lactose bevatten. Denk aan fruit, notenpasta, agavesiroop of ahornsiroop en pure chocolade. Daar kun je een hoop lekkers mee maken!