Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

10 tips voor de perfecte quiche

Ik krijg regelmatig vragen over quiche recepten, met name over de bodem. Het is vaak lastig om deze krokant te krijgen want door de vulling word deze snel nat en zompig. Hieronder vind je 10 handige tips voor een krokante bodem en smaakvolle vulling, kortom de perfecte quiche.
 
1. Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met een laagje paneermeel. Het vocht van de vulling trekt hierdoor grotendeels in het paneermeel i.p.v. de bodem.
2. Gebruik eens deeg voor een hartige taart i.p.v. bladerdeeg. Bladerdeeg is erg vet en heeft de eigenschap om snel nat en zompig te worden. Deeg voor hartige taart is wat meer ‘broodachtig’. In de diepvries vind je speciale velletjes deeg voor hartige taart en je kunt ook een kant en klare mix kopen. Het basisrecept voor quichedeeg is ook niet moeilijk maar is iets tijdrovender dan kant en klaar deeg. Gaat je voorkeur toch meer uit naar bladerdeeg probeer dan ook eens croissantdeeg.
quiche blog 08quiche blog 07quiche blog 093. Bak de quichebodem eventueel blind voordat je de vulling er in doet (bestrooien met paneermeel is dan niet nodig). Leg een stuk bakpapier met een steunvulling in de quiche en bak de bodem ongeveer 15 min op 200 graden. Bak daarna de bodem 5 min zonder steunvulling en bakpapier. Bestrijk eventueel de bodem, direct na het blind bakken, met een dun laagje eiwit. Dit laagje gaat stollen en sluit de vulling af van de bodem. Vervolgens schep je de vulling en het eimengsel er op en bak je de quiche volgens recept.
4. Maak ingrediënten goed droog voordat je ze in de quiche doet. Groenten die je even voorgebakken hebt in een pan laat je uitlekken in een zeef en dep je daarna eventueel nog droog met wat keukenpapier. Ook als je groenten of garnalen uit de diepvries gebruikt dep je deze goed droog als ze ontdooid zijn.
quiche blog 12quiche blog 10quiche blog 09
5. Zet de quiche wat lager in de oven zodat (als je de boven onderwarmte stand gebruikt) de hitte vooral onder tegen de bodem aan komt. Hierdoor is de kans op een knapperige bodem groter.
6. Zorg voor een stevige basis met genoeg eieren. Eieren zorgen er namelijk voor dat de vulling stolt en stevig wordt. De standaard regel is minimaal 1 ei per 100 ml vocht (melk, kookroom etc.). Ik schep er meestal een beetje geraspte kaas doorheen wat zorgt voor extra stevigheid en een lekkere smaak.
quiche blog 02quiche blog 11quiche blog 09
7. Als je een quiche maakt met gehakt kun je beter (extra) mager gehakt nemen. Dit bevat minder vet en hierdoor is de kans kleiner dat de bodem klef wordt. Goede kwaliteit gehakt bevat meestal ook minder vocht dan die van de supermarkt.
8. Breng de quiche goed op smaak. Dit kan door bijvoorbeeld een beetje mosterd, pesto of wat kruiden zoals tijm, paprikapoeder of peterselie door het eiermengsel te roeren.

quiche blog 12quiche blog 14quiche blog 099. Een quichevorm is meestal van aardewerk en geribbeld aan de randen. Maar je kunt ook een siliconen of metalen vorm gebruiken. Voor een hoge quiche gebruik ik altijd een springvorm, na het bakken van de quiche haal ik de rand van de springvorm weg en zet ik de quiche nog een paar min in de oven zodat de randen ook mooi bruin en knapperig worden. Vet de quiche- of springvorm van te voren dun in met boter of olie.

10. Varieer eens met de room/zuivel die je toevoegt aan de eieren. Zo kies je voor ricotta voor een frisse en lichte vulling. Mascarpone geeft juist een zachte romige smaak. Crème fraiche en slagroom bevatten vrij veel vetten en calorieën, hiervoor kun je ook een light variant nemen of een scheutje melk gebruiken.

Als jullie nog aanvullingen of andere tips hebben dan hoor ik het graag.
3 x heerlijke broodjes
  • Hoofdgerecht
Broodje kip teriyaki
  • Lunch
Broodje geitenkaas met spek
  • Hoofdgerecht
Broodje pulled salmon
Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (13)
Laura - Reageren 19-06-2018 om 18:23 uur

Enige tips voor een quiche met verse witte asperges? Ik heb deze eerst gekookt, uit laten lekken in een vergiet en in een handdoek. Het vocht blijft er uit komen... Vooraf mijn bodem blind gebakken.

Bep Rijksen - Reageren 10-09-2017 om 16:10 uur

Ik heb een poosje geleden in Utrecht in een kookwinkel een bakblik gekocht met een losse bodem. Zowel in die bodem als in de rand van het blik zitten allemaal kleine gaatjes waardoor de taart altijd goed bruin bakt. Ik leg op de bodem van de oven een stukje bakpapier voor eventueel lekken. Ik ben er erg blij mee.

Sandra - Reageren 11-10-2017 om 12:43 uur

Ow dat lijk me ook super, dan kan de bodem lekker krokant worden.

Naomi - Reageren 15-02-2017 om 19:08 uur

Hoi! Dankje voor de tips, ze zijn erg handig! Ik heb nog wel een vraagje.. Wat voor maat springvorm kan je het beste gebruiken? Ik heb namelijk geen idee! Ik zou zelf denken 24 cm ofzo..

Sandra - Reageren 15-02-2017 om 21:29 uur

Hi Naomi, Ja meestal gebruik ik 22 of 24 cm. Je kunt ook een lage quichevorm gebruiken met zn geribbelde rand.

Naomi - Reageren 15-02-2017 om 21:51 uur

Dankjewel voor het snelle antwoord! Dit wordt mijn eerste quiche, hoop dat hij gaat lukken! Maar met deze fijne tips gaat het in ieder geval een stuk makkelijker!

Ineke - Reageren 17-01-2017 om 11:16 uur

Hoi. Kan iemand mij vertellen of ik alleen eiwitten kan gebruiken? Dooiers gebruik ik er maar 1 van per week ivm dieet.

Sandra - Reageren 29-01-2017 om 20:55 uur

Dat heb ik nog niet eerder geprobeerd, ik denk dat ze wel zullen stollen en het zal lukken maar mbt de smaak kan het anders zijn.

sander - Reageren 22-12-2016 om 16:43 uur

kan iemand uitleggen wat dit betekent: Leg een stuk bakpapier met een steunvulling in de quiche en bak de bodem ongeveer 15 min op 200 graden. voor de rest nuttig

Naomi - Reageren 15-02-2017 om 19:12 uur

Beste Sander, Ik weet niet of je er nu nog iets aan hebt.. Maar het betekent dat je eerst een stuk bakpapier op de bodem van je quiche legt. Op dat bakpapier leg je dan een steunvulling, dit is gewoon iets zwaars waardoor je bodem mooi gevormd wordt. Meestal worden hiervoor erwten voor gebruikt. Vervolgens bak je de bodem met steunvulling ongeveer 15 minuten op 200 graden. Hoop dat je er nog iets aan hebt!

Alex - Reageren 25-06-2016 om 13:46 uur

Hoi, Als je ricotta toevoegt, is dat dan een vervanging van de vocht die je gebruikt (mbt 1 ei per 100 ml melk)? Of moet je die verhouding aanhouden en ricotta gewoon toevoegen. Groetjes

Willianne - Reageren 27-05-2016 om 17:37 uur

Ik heb zojuist voor het eerst een bodem blind gebakken maar wat doe ik daarna met de vaktijdschrift van de quiche

Willianne - Reageren 27-05-2016 om 17:38 uur

Vaktijdschrift moet baktijd zijn

Salades

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Een salade is snel, makkelijk, fris en gezond. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht bij een stukje vlees of vis.

Salade met falafel en mango
Kip teriyaki salade
Chimichurri salade met biefstuk
Noedel bowl met zalm
Kip shoarma bowl