10 tips voor de perfecte quiche

Ik krijg regelmatig vragen over het maken van quiche, met name over de bodem en de vulling. Hieronder vind je 10 handige tips voor een krokante quichebodem en smaakvolle vulling, kortom de perfecte quiche!

1. Paneermeel op de bodem

Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met een laagje paneermeel. Het vocht van de vulling trekt hierdoor grotendeels in het paneermeel i.p.v. de bodem.

2. Soort deeg

Gebruik eens deeg voor een hartige taart i.p.v. bladerdeeg, bijvoorbeeld in dit recept voor quiche met asperges of quiche met rode biet. Bladerdeeg is erg vet en heeft de eigenschap om snel nat en zompig te worden. Deeg voor hartige taart is wat meer 'broodachtig'. In de diepvries vind je speciale velletjes deeg voor hartige taart en je kunt ook een kant en klare mix kopen. Het basisrecept voor quichedeeg is ook niet moeilijk maar is iets tijdrovender dan kant en klaar deeg. Gaat je voorkeur toch meer uit naar bladerdeeg probeer dan ook eens croissantdeeg zoals bij deze hartige taart.

3. Blind bakken

Bak de quichebodem eventueel blind voordat je de vulling er in doet, zoals bijvoorbeeld bij deze quiche met spinazie en zalm. Leg een stuk bakpapier met een steunvulling in de quiche en bak de bodem ongeveer 15 min op 200 graden. Bak daarna de bodem 5 min zonder steunvulling en bakpapier. Bestrijk eventueel de bodem, direct na het blind bakken, met een dun laagje eiwit. Dit laagje gaat stollen en sluit de vulling af van de bodem. Vervolgens schep je de vulling en het eimengsel er op en bak je de quiche volgens recept.

4. Ingredienten droog deppen

Maak ingrediënten goed droog voordat je ze in de quiche doet. Groenten die je even voorgebakken hebt in een pan laat je uitlekken in een zeef en dep je daarna eventueel nog droog met wat keukenpapier. Ook groenten of peulvruchten uit pot Ook als je groenten of garnalen uit de diepvries gebruikt dep je deze goed droog als ze ontdooid zijn.

5. Lager in de oven

Zet de quiche wat lager in de oven zodat (als je de boven onderwarmte stand gebruikt) de hitte vooral onder tegen de bodem aan komt. Hierdoor is de kans op een knapperige bodem groter.

6. Voldoende eieren

Zorg voor een stevige basis met genoeg eieren. Eieren zorgen er namelijk voor dat de vulling stolt en stevig wordt. De standaard regel is minimaal 1 ei per 100 ml vocht (melk, kookroom etc.). Ik schep er meestal een beetje geraspte kaas doorheen wat zorgt voor extra stevigheid en een lekkere smaak.

7. Mager vlees

Als je een quiche maakt met gehakt kun je beter (extra) mager gehakt nemen. Dit bevat minder vet en hierdoor is de kans kleiner dat de bodem klef wordt. Goede kwaliteit gehakt bevat meestal ook minder vocht dan die van de supermarkt.

8. Perfecte smaakmakers

Breng de quiche goed op smaak. Dit kan door bijvoorbeeld een beetje mosterd, pesto of wat kruiden zoals tijm, paprikapoeder of peterselie door het eiermengsel te roeren.

9. Kies je quichevorm

Een quichevorm is meestal van aardewerk en geribbeld aan de randen. Maar je kunt ook een siliconen of metalen vorm gebruiken. Voor een hoge quiche gebruik ik altijd een springvorm, na het bakken van de quiche haal ik de rand van de springvorm weg en zet ik de quiche nog een paar min in de oven zodat de randen ook mooi bruin en knapperig worden. Vet de quiche- of springvorm van te voren dun in met boter of olie. Tip: gebruik ook eens een rechthoekige quichevorm zoals voor deze wortelquiche.

10. Type room

Varieer eens met de room/zuivel die je toevoegt aan de eieren. Zo kies je voor ricotta voor een frisse en lichte vulling. Mascarpone geeft juist een zachte romige smaak. Crème fraiche en slagroom bevatten vrij veel vetten en calorieën, hiervoor kun je ook een light variant nemen of een scheutje melk gebruiken.
Als jullie nog aanvullingen of andere tips hebben dan hoor ik het graag. Kijk voor de lekkerste quiches eens in de categorie Quiche recepten.
Vind je dit leuk?
41 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Jojoj 23 juni 2020 om 16:55

Als je gaat blindbakken, moet je dan de 15 min van de originele Baktijden aftrekken ?

Joke 23 juni 2020 om 16:02

Hoe zit het met de Baktijden van het recept quiche, je gaat 15 min blindbakken kan je daarna de tijd dier staat voor het bakken nog aanhouden of moet je daar de 15 min vanaf trekken?

Emma 21 april 2020 om 21:42

I used some tips today, and the outcome was zo lekker!!! Thanks for the tips!

Priya 20 augustus 2018 om 09:55

Wat een leuke en goede tips! Heb deze pagina gelijk opgeslagen in mijn bookmarks!

Laura 19 juni 2018 om 18:23

Enige tips voor een quiche met verse witte asperges? Ik heb deze eerst gekookt, uit laten lekken in een vergiet en in een handdoek. Het vocht blijft er uit komen... Vooraf mijn bodem blind gebakken.

marlous 7 mei 2020 om 09:53

Als je een sous vide hebt, de asperges in een zak koken met steek boter, wat foelie, zout en olijfolie op 88 graden, 55 min garen. De structuur van de asperges blijft dan anders en verliest nauwelijks vocht. Door het koken in water verandert de structuur van de asperges en blijft er vocht uit komen.

Bep Rijksen 10 september 2017 om 16:10

Ik heb een poosje geleden in Utrecht in een kookwinkel een bakblik gekocht met een losse bodem. Zowel in die bodem als in de rand van het blik zitten allemaal kleine gaatjes waardoor de taart altijd goed bruin bakt. Ik leg op de bodem van de oven een stukje bakpapier voor eventueel lekken. Ik ben er erg blij mee.

Sandra 11 oktober 2017 om 12:43

Ow dat lijk me ook super, dan kan de bodem lekker krokant worden.

Naomi 15 februari 2017 om 19:08

Hoi! Dankje voor de tips, ze zijn erg handig! Ik heb nog wel een vraagje.. Wat voor maat springvorm kan je het beste gebruiken? Ik heb namelijk geen idee! Ik zou zelf denken 24 cm ofzo..

Sandra 15 februari 2017 om 21:29

Hi Naomi, Ja meestal gebruik ik 22 of 24 cm. Je kunt ook een lage quichevorm gebruiken met zn geribbelde rand.

Naomi 15 februari 2017 om 21:51

Dankjewel voor het snelle antwoord! Dit wordt mijn eerste quiche, hoop dat hij gaat lukken! Maar met deze fijne tips gaat het in ieder geval een stuk makkelijker!

Ineke 17 januari 2017 om 11:16

Hoi. Kan iemand mij vertellen of ik alleen eiwitten kan gebruiken? Dooiers gebruik ik er maar 1 van per week ivm dieet.

Sandra 29 januari 2017 om 20:55

Dat heb ik nog niet eerder geprobeerd, ik denk dat ze wel zullen stollen en het zal lukken maar mbt de smaak kan het anders zijn.

sander 22 december 2016 om 16:43

kan iemand uitleggen wat dit betekent: Leg een stuk bakpapier met een steunvulling in de quiche en bak de bodem ongeveer 15 min op 200 graden. voor de rest nuttig

Gerrit van der Horst 14 augustus 2020 om 14:44

Hallo Sander, als je een deeg hebt uitgerold tot over de en dan van de bakvorm dan prik je gaatjes in het deeg. Vervolgens leg je er bakpapier op en daarop gedroogde peulvruchten (bonen). Dit zorgt ervoor dat er een soort van druk of ook wel steun wordt uitgeoefend op het deeg tijdens het afbakken. Hierdoor komt het deeg niet omhoog. Nadat het deeg 8 minuten is afgebakken (bij eigen gemaakt deeg) dan haal je het papier en bonen eruit en laat je het nog ongeveer 3á4 minuten in de oven staan. Wanneer deze bodem dan klaar is kan je deze lekker opvullen. Groeten Gerrit (Chefkok).

Sandra 26 augustus 2020 om 13:16

Bedankt voor je uitgebreide antwoord Gerrit

Pauline 1 juni 2020 om 09:14

Leg op het deeg het bakpapier en daarop de bak bonen (tijdelijke vulling) Om het deeg eerst te bakken. Dan behoud het deeg de juiste vorm om deze na het voorbakken te vullen met de echte vulling en af te bakken.

Naomi 15 februari 2017 om 19:12

Beste Sander, Ik weet niet of je er nu nog iets aan hebt.. Maar het betekent dat je eerst een stuk bakpapier op de bodem van je quiche legt. Op dat bakpapier leg je dan een steunvulling, dit is gewoon iets zwaars waardoor je bodem mooi gevormd wordt. Meestal worden hiervoor erwten voor gebruikt. Vervolgens bak je de bodem met steunvulling ongeveer 15 minuten op 200 graden. Hoop dat je er nog iets aan hebt!

Alex 25 juni 2016 om 13:46

Hoi, Als je ricotta toevoegt, is dat dan een vervanging van de vocht die je gebruikt (mbt 1 ei per 100 ml melk)? Of moet je die verhouding aanhouden en ricotta gewoon toevoegen. Groetjes

Willianne 27 mei 2016 om 17:37

Ik heb zojuist voor het eerst een bodem blind gebakken maar wat doe ik daarna met de vaktijdschrift van de quiche

Willianne 27 mei 2016 om 17:38

Vaktijdschrift moet baktijd zijn