Ga naar de inhoud
10 tips voor de perfecte quiche

10 tips voor de perfecte quiche

Ik krijg regelmatig vragen over het maken van quiche, met name over de bodem en de vulling. Hieronder vind je 10 handige tips voor een krokante quichebodem en smaakvolle vulling, kortom de perfecte quiche!

10 januari 2023

Sandra

1. Paneermeel op de bodem

Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met een laagje paneermeel. Het vocht van de vulling trekt hierdoor grotendeels in het paneermeel i.p.v. de bodem.

2. Soort deeg

Gebruik eens deeg voor een hartige taart i.p.v. bladerdeeg, bijvoorbeeld in dit recept voor quiche met asperges of quiche met rode biet. Bladerdeeg is erg vet en heeft de eigenschap om snel nat en zompig te worden. Deeg voor hartige taart is wat meer ‘broodachtig’. In de diepvries vind je speciale velletjes deeg voor hartige taart en je kunt ook een kant en klare mix kopen. Het basisrecept voor quichedeeg is ook niet moeilijk maar is iets tijdrovender dan kant en klaar deeg. Gaat je voorkeur toch meer uit naar bladerdeeg probeer dan ook eens croissantdeeg zoals bij deze hartige taart.

3. Blind bakken

Bak de quichebodem eventueel blind voordat je de vulling er in doet, zoals bijvoorbeeld bij deze quiche met spinazie en zalm. Leg een stuk bakpapier met een steunvulling in de quiche en bak de bodem ongeveer 15 min op 200 graden. Bak daarna de bodem 5 min zonder steunvulling en bakpapier. Bestrijk eventueel de bodem, direct na het blind bakken, met een dun laagje eiwit. Dit laagje gaat stollen en sluit de vulling af van de bodem. Vervolgens schep je de vulling en het eimengsel er op en bak je de quiche volgens recept.

4. Ingredienten droog deppen

Maak ingrediënten goed droog voordat je ze in de quiche doet. Groenten die je even voorgebakken hebt in een pan laat je uitlekken in een zeef en dep je daarna eventueel nog droog met wat keukenpapier. Ook groenten of peulvruchten uit pot Ook als je groenten of garnalen uit de diepvries gebruikt dep je deze goed droog als ze ontdooid zijn.

5. Lager in de oven

Zet de quiche wat lager in de oven zodat (als je de boven onderwarmte stand gebruikt) de hitte vooral onder tegen de bodem aan komt. Hierdoor is de kans op een knapperige bodem groter.

6. Voldoende eieren

Zorg voor een stevige basis met genoeg eieren. Eieren zorgen er namelijk voor dat de vulling stolt en stevig wordt. De standaard regel is minimaal 1 ei per 100 ml vocht (melk, kookroom etc.). Ik schep er meestal een beetje geraspte kaas doorheen wat zorgt voor extra stevigheid en een lekkere smaak.

7. Mager vlees

Als je een quiche maakt met gehakt kun je beter (extra) mager gehakt nemen. Dit bevat minder vet en hierdoor is de kans kleiner dat de bodem klef wordt. Goede kwaliteit gehakt bevat meestal ook minder vocht dan die van de supermarkt.

8. Perfecte smaakmakers

Breng de quiche goed op smaak. Dit kan door bijvoorbeeld een beetje mosterd, pesto of wat kruiden zoals tijm, paprikapoeder of peterselie door het eiermengsel te roeren.

9. Kies je quichevorm

Een quichevorm is meestal van aardewerk en geribbeld aan de randen. Maar je kunt ook een siliconen of metalen vorm gebruiken. Voor een hoge quiche gebruik ik altijd een springvorm, na het bakken van de quiche haal ik de rand van de springvorm weg en zet ik de quiche nog een paar min in de oven zodat de randen ook mooi bruin en knapperig worden. Vet de quiche- of springvorm van te voren dun in met boter of olie. Tip: gebruik ook eens een rechthoekige quichevorm zoals voor deze wortelquiche.

10. Type room

Varieer eens met de room/zuivel die je toevoegt aan de eieren. Zo kies je voor ricotta voor een frisse en lichte vulling. Mascarpone geeft juist een zachte romige smaak. Crème fraiche en slagroom bevatten vrij veel vetten en calorieën, hiervoor kun je ook een light variant nemen of een scheutje melk gebruiken. Als jullie nog aanvullingen of andere tips hebben dan hoor ik het graag. Kijk voor de lekkerste quiches eens in de categorie Quiche recepten.