Ga naar de inhoud
Gourmet recepten

Gourmet recepten

Met Kerst, oud & nieuw en Pasen is gourmetten erg populair. Gezellig met z’n allen rond de tafel en niemand hoeft lang in de keuken te staan. Er is voor ieder wat wils én het is leuk voor de kinderen. Zoek je een gourmetrecept met vis, vlees of vegetarisch? Hier vind je makkelijke gourmetrecepten die bij iedereen in de smaak vallen!

Uitgelicht recept

Oosters zalm gourmetpannetje

Het is lekker gourmetten met dit makkelijke Oosters zalmpannetje met verse zalm, sojasaus en bosui.

10 M

Koolhydraat arm recept
Bekijk recept

Wat is lekker bij het gourmetten?

Hier vind je wat ideeën om in je pannetje te bakken, op de bakplaat te leggen of als bijgerecht op tafel te zetten:


– Een eitje bakken in je pannetje evt. met groente of aardappelschijfjes

– Champignons in kruidenolie om te bakken in je pannetje

– Stokbrood en kruidenboter, ook lekker om te bakken evt.

– Groente om te bakken zoals courgette, aubergine, tomaat en paprika

– Aardappelblokjes met wat kruiden

– Tomaat en komkommer

– Saus

– Frisse salade als bijgerecht


Vlees zoals:

– Kleine gehaktballetjes

– Hamburgers

– Mini cordon bleu

– Speklapjes

– Mini slavinken

– Knakworstjes of kipnuggets voor de kids

– Biefstuk

– Shoarma

– Varkenshaas

– Kip(spiesjes)

– Worstjes


Vis zoals:

– Gamba’s

– Witvis

– Zalm met wat citroen en kruiden

– Verse tonijn

– Coquilles

– Gekookte mosselen


Je kunt het vlees en de vis ook marineren van tevoren, zoals de biefstuk, kip, varkenshaas, zalm, tonijn en de garnalen. Uiteraard allemaal in kleinere stukken voor op de gourmet.


Tip:


Leg vlees, vis en vega op aparte schalen en gebruik overal een andere vork voor. Gebruik ook ander bestek voor het gebakken eten, zodat het elkaar niet besmet.


Hoe krijg je gourmetgeur snel uit je huis?

Gourmetten is erg gezellig, maar de geur in je huis wil je zo snel mogelijk weg hebben. Deze tips helpen je daarbij:


– Zorg tijdens het gourmetten voor extra goede ventilatie. Zet je ventilatieroosters open, zet wat ramen open en zet de afzuigkap aan. Probeer er wel voor te zorgen dat er niemand in de tocht zit.

– Zet voor je begint al wat kommetjes met schoonmaakazijn in de kamer. Laat deze staan tot de volgende dag en je zult merken dat de gourmetgeur snel weg is.

– Koffie kan ook helpen met het verdrijven van de gourmetgeur. Zet kommetjes met snelfiltermaling of koffiebonen in de kamer, dit ruikt ook nog eens lekker!


Hoeveel gram vlees per persoon bij gourmet?

Gemiddeld kun je 300 tot 400 gram per persoon rekenen. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je verder op tafel zet, zoals groente, stokbrood en ei. Voor echte vleesliefhebbers kun je ook wat meer vlees neerzetten. Dit kun je eventueel ook in de koelkast laten staan totdat het op tafel nodig is. Mocht het niet nodig zijn, dan kun je dit bijvoorbeeld de volgende dag opeten of in de vriezer leggen. 


Tip: 


Als er vlees of vis over is, bak dit dan eerst goed voordat je het bewaart. Vlees en vis wat je al 2 uur buiten de koelkast hebt liggen kun je beter niet meer rauw bewaren.


Hoe kan ik gourmetten zonder spetters?

Gourmetten geeft vaak spetters als er water in contact komt met de hete vetten op de grillplaat. Dep daarom vlees en vis eerst droog met wat keukenpapier. Dit zal al een hoop schelen. 


Daarnaast kun je de bakplaat het beste invetten met wat vloeibare boter. Boter spettert namelijk veel minder dan olie. Strooi hier een klein beetje zout overheen, ook dit zorgt voor minder spetters.