Gourmet recepten

Gourmet recepten

Met Kerst, oud & nieuw en Pasen is gourmetten erg populair. Gezellig met z’n allen rond de tafel en niemand hoeft lang in de keuken te staan. Er is voor ieder wat wils én het is leuk voor de kinderen. Zoek je een gourmetrecept met vis, vlees of vegetarisch? Hier vind je makkelijke gourmetrecepten die bij iedereen in de smaak vallen!

Populair

10 x gourmet recepten

Een top 10 van heerlijke recepten om mee te gourmetten, van vlees, vis en vegetarisch! Lekker voor tijdens kerst of andere feestdagen

Mini gourmet pizza

Lekkere en snelle kleine pizza’s voor in een gourmetpannetje van sneetjes brood met heerlijke pizzatopping

Bijgerecht

10 min

12 stuks

Gourmetpannetje hete kip

Deze pittig gemarineerde kipstukjes uit het pannetje zijn lekker voor bij een avondje gourmetten 

Bijgerecht

10 min

4 pers.

Nieuw

Gourmetpannetje hete kip

Deze pittig gemarineerde kipstukjes uit het pannetje zijn lekker voor bij een avondje gourmetten 

Bijgerecht

10 min

4 pers.

Gourmet pannenkoekjes

Leuk tijdens de feestdagen voor kinderen én volwassenen: mini pannenkoekjes gebakken in een gourmetpannetje 

Bijgerecht

25 min

10 stuks

Mini gourmet pizza

Lekkere en snelle kleine pizza’s voor in een gourmetpannetje van sneetjes brood met heerlijke pizzatopping

Bijgerecht

10 min

12 stuks

Gourmetrecept: aubergine met brie

Lekker vegetarisch recept van aubergine met brie en honing uit een gourmetpannetje

Bijgerecht

10 min

10 stuks

Oosters zalm gourmetpannetje

Het is lekker gourmetten met dit makkelijke Oosters zalmpannetje met verse zalm, sojasaus en bosui.

Bijgerecht

10 min

2 pannetjes

Gourmet broodjes met dadels

Lekker op de gourmet tafel: iets krokant gebakken broodjes met rauwe ham en zoete dadels

Bijgerecht

Uitgelicht recept

Oosters zalm gourmetpannetje

Bijgerecht

10 min

2 pannetjes

Het is lekker gourmetten met dit makkelijke Oosters zalmpannetje met verse zalm, sojasaus en bosui.

Bekijk recept

Vlees gourmet

Turkse gourmet spiesjes

Kruidige gehaktspiesjes met rode ui en feta uit het gourmetpannetje

Bijgerecht

Gourmet recept: gehakt sterren

Lekkere en feestelijke gehaktburgertjes in de vorm van een ster, ook leuk voor de kids

Bijgerecht

Gourmet recept: oriëntaalse biefstuk

Spice up je gourmetavondje met deze Oosterse biefstukreepjes met ketjap en rode peper

Bijgerecht

Vegetarisch gourmet

Nacho pannetje

Mexicaans gourmetpannetje van nacho chips met een mengsel van mais, bonen en tomaat

Bijgerecht

Gourmet recept: peer met ijs

Ideaal toetje van warme peer, ijs en speculaas om een gourmet avond mee af te sluiten

Nagerecht

Gourmet recept: courgette koekjes

Vegetarisch gourmetrecept voor courgettekoekjes met kaas en oregano

Bijgerecht

25 min

8 stuks

Wat is lekker bij het gourmetten?

Hier vind je wat ideeën om in je pannetje te bakken, op de bakplaat te leggen of als bijgerecht op tafel te zetten:

– Een eitje bakken in je pannetje evt. met groente of aardappelschijfjes
– Champignons in kruidenolie om te bakken in je pannetje
– Stokbrood en kruidenboter, ook lekker om te bakken evt.
– Groente om te bakken zoals courgette, aubergine, tomaat en paprika
– Aardappelblokjes met wat kruiden
– Tomaat en komkommer
– Saus
– Frisse salade als bijgerecht

Vlees zoals:
– Kleine gehaktballetjes
– Hamburgers
– Mini cordon bleu
– Speklapjes
– Mini slavinken
– Knakworstjes of kipnuggets voor de kids
– Biefstuk
– Shoarma
– Varkenshaas
– Kip(spiesjes)
– Worstjes

Vis zoals:
– Gamba’s
– Witvis
– Zalm met wat citroen en kruiden
– Verse tonijn
– Coquilles
– Gekookte mosselen

Je kunt het vlees en de vis ook marineren van tevoren, zoals de biefstuk, kip, varkenshaas, zalm, tonijn en de garnalen. Uiteraard allemaal in kleinere stukken voor op de gourmet.

Tip:

Leg vlees, vis en vega op aparte schalen en gebruik overal een andere vork voor. Gebruik ook ander bestek voor het gebakken eten, zodat het elkaar niet besmet.

Hoe krijg je gourmetgeur snel uit je huis?

Gourmetten is erg gezellig, maar de geur in je huis wil je zo snel mogelijk weg hebben. Deze tips helpen je daarbij:

– Zorg tijdens het gourmetten voor extra goede ventilatie. Zet je ventilatieroosters open, zet wat ramen open en zet de afzuigkap aan. Probeer er wel voor te zorgen dat er niemand in de tocht zit.
– Zet voor je begint al wat kommetjes met schoonmaakazijn in de kamer. Laat deze staan tot de volgende dag en je zult merken dat de gourmetgeur snel weg is.
– Koffie kan ook helpen met het verdrijven van de gourmetgeur. Zet kommetjes met snelfiltermaling of koffiebonen in de kamer, dit ruikt ook nog eens lekker!

Hoeveel gram vlees per persoon bij gourmet?

Gemiddeld kun je 300 tot 400 gram per persoon rekenen. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je verder op tafel zet, zoals groente, stokbrood en ei. Voor echte vleesliefhebbers kun je ook wat meer vlees neerzetten. Dit kun je eventueel ook in de koelkast laten staan totdat het op tafel nodig is. Mocht het niet nodig zijn, dan kun je dit bijvoorbeeld de volgende dag opeten of in de vriezer leggen. 

Tip: 

Als er vlees of vis over is, bak dit dan eerst goed voordat je het bewaart. Vlees en vis wat je al 2 uur buiten de koelkast hebt liggen kun je beter niet meer rauw bewaren.

Hoe kan ik gourmetten zonder spetters?

Gourmetten geeft vaak spetters als er water in contact komt met de hete vetten op de grillplaat. Dep daarom vlees en vis eerst droog met wat keukenpapier. Dit zal al een hoop schelen. 

Daarnaast kun je de bakplaat het beste invetten met wat vloeibare boter. Boter spettert namelijk veel minder dan olie. Strooi hier een klein beetje zout overheen, ook dit zorgt voor minder spetters.