
Klassieke gazpacho: koude Spaanse soep in 10 min
Ontdek mijn favoriete klassieke gazpacho, het perfecte gazpacho recept voor warme zomerdagen. In slechts 10 minuten zet je deze frisse, gezonde Spaanse soep op tafel, boordevol tomaat, komkommer en knoflook. Heerlijk als licht voorgerecht of verfrissende lunch.
10 M + 1 U wachten
Ingrediënten: Gazpacho
Voor personen
-
75 ml olijfolie
-
2 tenen knoflook
-
500 gr tomaten ( van goede kwaliteit )
-
3 eetlepels rode wijnazijn
-
1 rode ui
-
1 komkommer
-
snuf peper en zout
-
1 sneetje brood
-
1 geroosterde paprika ( uit pot )
-
0.5 rode peper ( naar smaak )
-
croutons
-
Verse basilium voor garnering
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding: Gazpacho
-
Snijd de tomaten en rode ui in grove stukken en doe in een blender. Bewaar ¼ van de komkommer en snijd de rest ook in stukken en voeg toe aan de blender. Voeg de olijfolie, knoflook, rode wijnazijn en rode peper toe en mix door elkaar.
-
Voeg dan de gegrilde paprika en het brood toe en mix nogmaals goed door. Breng de gazpacho op smaak met peper en zout. Als het goed is, is de gazpacho precies de juiste dikte. Maar als de gazpacho toch te dik is kun je een beetje water toe voegen, is hij te dun dan voeg je wat extra brood toe.
-
Schenk de gazpacho in glaasjes en zet ze minimaal 1 uur in de koelkast zodat de soep goed koud wordt. Snijd de overgebleven komkommer in kleine blokjes en garneer samen met de croutons en basilicum over de glaasjes gazpacho.
-
Gazpacho is lekker als voorgerechtje of bij de tapas en wordt ijskoud geserveerd. Met dit recept maak je ongeveer 1 liter gazpacho, goed voor 4 grote of 6 kleine glaasjes.
Tips
Wat is gazpacho?
Een koude Spaanse soep van rauwe groenten zoals tomaat, komkommer, paprika en knoflook, geblend met olijfolie, azijn, brood en koude tomaat – heerlijk verfrissend in de zomer.
Is gazpacho gezond?
Ja, gazpacho is gezond: het zit boordevol rauwe groenten, antioxidanten en is vrij laag in calorieën. Ideaal als lichte, voedzame maaltijd of tussendoortje. Gebruik bij voorkeur biologische groenten en ingredienten.
Kun je gazpacho van tevoren maken?
Ja! Dat is juist nog lekkerder. Laat je gazpacho gerust een nacht in de koelkast marineren: zo trekt de smaak nog dieper in. Je kunt gazpacho ook tot 2 à 3 maanden invriezen in een luchtdicht bakje. Na ontdooien goed doorroeren of kort blenden voor de beste textuur.
Heeft het gesmaakt?
400 stemmen
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 190
- vet 15 gr
- verzadigd vet 2.2 gr
- koolhydraten 11 gr
- w.v. suikers 5.5 gr
- vezels 2.8 gr
- eiwit 2.5 gr
- zout 0.8 gr
Ook lekker