Amerikaanse appeltaart met dakje
Lekkere frisse appeltaart naar Amerikaans recept inclusief een knapperig korst en dakje
ingrediënten
Vulling
Benodigdheden
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verwarm de oven op 180 graden. Vet de vorm in met een beetje boter. Mix de bloem met de boter en 25 gr suiker tot een korrelig geheel. Voeg het ijskoude water toe en een snufje zout. Mix en kneed tot een bal. Leg zolang in de koelkast gewikkeld in plasticfolie.
-
Schil de appels en snijd in vieren. Verwijder het klokhuis en de pitjes en snijd de partjes in dunne plakjes. Doe deze in een kom en voeg 35 gr suiker, kaneel, kardemom, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel citroenrasp, custardpoeder, nootmuskaat en 25 gr boter in kleine blokjes toe en meng door elkaar.
-
Haal het deeg uit de koelkast en neem ⅔ hiervan en vorm tot een bal. Rol uit tot de grootte van een cirkel die de bodem en randen van de vorm kan bedekken. Leg de lap deeg in de vorm en verdeel mooi, de randen mogen nog iets uitsteken. Bestrooi de bodem met een beetje paneermeel. Verdeel de appelvulling in de vorm.
-
Neem de andere ⅓ deeg en rol uit tot de grootte van de vorm. Snijd met een mes een paar inkepingen in het deeg. Leg deze op de appelvulling en druk de randen vast. Het gedeelte wat uitsteekt kun je een beetje omvouwen en terugstoppen in de vorm. Het mag er best een beetje robuust uitzien. Klop het ei los en bestrijk de bovenzijde en randen van de Amerikaanse appeltaart hiermee. Bestrooi de bovenzijde met een beetje suiker en bak de appeltaart ca. 60 minuten in de oven.
-
Lekker met een toef slagroom!
-
Tip: bekijk hier ook het recept voor klassieke appeltaart

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!