
Vegan appeltaart
Een van de populairste taartrecepten in Nederland is natuurlijk de appeltaart, maar wist je ook dat je deze heel eenvoudig helemaal plantaardig kunt maken? Heerlijk met vegan amandelspijs of een toefje plantaardige slagroom bovenop.
20 M bereidingstijd + 1 U oventijd + 30 M rusttijd
Ingrediƫnten
Voor taart
-
350 gr bloem
-
100 gr suiker
-
snufje zout
-
200 gr plantaardige boter ( op kamertemperatuur )
-
50 ml kokosmelk
-
1200 gr Elstar appels
-
2 eetlepels suiker
-
100 gr rozijnen
-
1 theelepel koek en speculaaskruiden
-
50 ml sojamelk
Benodigdheden:
-
taartvorm of springvorm van ca 22 tot 24 cm
-
Deegroller
-
Bakpapier
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
-
Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem, 100 gram suiker een snuf zout, de plantaardige boter en kokosmelk in een keukenmachine of kneed het met je handen tot een bal.
-
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
-
Terwijl het deeg rust, bereid je de vulling voor. Schil de appels en snijd in blokjes. Doe ze daarna in een kom en voeg suiker, rozijnen en koek- en speculaaskruiden toe. Mix het goed door elkaar.
-
Haal het deeg uit de koelkast en snijd een derde van het deeg eraf. Bewaar dit voor de stroken bovenop. Rol twee derde uit op een met bloem bestrooid werkblad. Steek met de rand van de springvorm de bodem uit het deeg. Leg de ronde lap deeg vervolgens op de bodem.
-
Snijd brede stroken uit de rest van het deeg en bekleed hier de randen mee. Druk alles goed aan elkaar. Snijd met een mesje de bovenrand een beetje bij zodat hij overal even hoog is.
-
Schep het appelmengsel in de taartvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem.
-
Rol de rest van het deeg uit en snijd er stroken van om een vlechtwerk over de taart te maken. Leg de stroken op de appelvulling in een vlechtpatroon. Druk de randen van het deeg goed aan en besmeer alles met nog een beetje sojamelk.
-
Bak de taart in 60-70 minuten in de oven, of tot het deeg goudbruin is en de appels zacht zijn.
-
Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Heeft het gesmaakt?
9 stemmen
Ook lekker