
Blondies basisrecept: lichte variant van brownies
Deze blondies, de lichte variant op brownies, waren echt perfect gelukt. Iets krokant van buiten en lekker nog iets chewy van binnen. Je kan de blondies nog helemaal naar eigen smaak maken. Ze gaan namelijk perfect samen met witte chocolade stukjes, macadamia noten of fudge (of geef ze een frisse twist door frambozen toe te voegen). Kortom echt een recept om eens uit te proberen!
20 M + 30 M
Ingrediënten: Blondies
Voor personen
-
200 gr boter
-
100 gr lichte basterdsuiker
-
100 gr witte basterdsuiker
-
2 eieren
-
snufje zout
-
225 gr bloem
-
1 theelepel bakpoeder
-
100 gr fudge
-
75 gr macadamia
-
150 gr witte chocolade ( optioneel )
Benodigdheden
-
Bakvorm of ovenschaal ( ca. 20 x 27 cm )
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding: Blondies
-
Verwarm de oven op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter en/of bekleed met bakpapier. Doe de 2 soorten basterdsuiker en het zout in een kom en meng door elkaar.
-
Smelt de boter en giet daarna al roerend in de kom bij de suiker. Mix de 2 eieren erbij totdat het een egaal mengsel is. Meng de bloem en bakpoeder in een kom en zeef daarna bij het natte mengsel. Mix het samen kort totdat alles goed gemengd is.
-
Hak de macadamia grof en snijd de fudge in stukjes. Neem een pannenlikker of houten lepel en schep alle macadamia en een groot gedeelte van de fudge er door. Giet het mengsel in de bekleedde bakvorm. Verdeel de laatste stukjes fudge er over (en eventueel wat stukjes witte chocolade).
-
Bak de blondies ca. 30 minuten in de oven. Laat de blondies nog 10 min met de ovendeur open in de oven staan. Laat ze daarna afkoelen naar kamertemperatuur.
-
Tip: vervang de macadamia ook eens door andere noten en/of de fudge door stukjes witte chocolade
Tips
Hoe smaakt een blondie?
Een blondie smaakt zoet en boterachtig, met een lichte karamelsmaak dankzij de basterdsuiker. De textuur van een blondie is heerlijk smeuïg en chewy, vergelijkbaar met een brownie, maar zonder de chocoladesmaak. Je proeft eerder vanille, boter en noten of witte chocolade. Ik krijg er weer helemaal honger van!
Wat is het verschil tussen een blondie en een brownie?
Heel simpel gezegd – ze bevatten vaak een (pure) chocolade. Een blondie is de lichte variant van een brownie en wordt gemaakt zonder chocolade of cacao. In plaats daarvan bevat een blondie vaak bruine suiker en vanille, wat zorgt voor een karamelachtige smaak. Brownies hebben juist een echte chocoladesmaak doordat je deze maakt van pure chocolade of cacaopoeder.
Waarmee kan ik macadamia noten vervangen?
Macadamianoten kun je vervangen door noten met een vergelijkbare romige of knapperige structuur. Goede alternatieven zijn:
-
Cashewnoten – zacht en romig, lijkt qua bite op macadamia
-
Paranoten – vergelijkbare textuur, iets steviger
-
Walnoten of pecannoten – iets sterker van smaak, maar ook lekker in baksels
Heeft het gesmaakt?
33 stemmen
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 320
- vet 20 gr
- verzadigd vet 11 gr
- koolhydraten 33 gr
- w.v. suikers 21 gr
- vezels 0.8 gr
- eiwit 3 gr
- zout 0.2 gr
Ook lekker