Brood bakken - basisrecept

Makkelijk stap voor stap basisrecept voor het bakken van heerlijk luchtig brood inclusief foto’s en veel handige tips

Bakrecept 30 min + 40 min bakken + 2 uur rijzen

ingrediënten

voor 1 brood

Benodigdheden

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Meng de gist met het water. Mix het zout met de patentbloem en eventueel de broodverbeteraar door elkaar in een grote kom met een mixer met deeghaken.

  2. Giet het water met de gist erbij en mix een paar minuten goed door elkaar tot er een geheel ontstaat. Bebloem een oppervlak en ga hier het deeg verder met je handen kneden, zo’n 10 minuten. Houd het deeg met een hand vast en druk met je andere handpalm het deeg uit elkaar, druk bij elkaar en herhaal dit weer. Het is belangrijk om het deeg goed te kneden zodat het elastisch wordt en de gluten worden geactiveerd, dit zorgt voor een luchtig brood.

  3. Leg het deeg daarna in een bal in een kom die lichtjes is ingevet met een beetje olie. Dek af met een iets vochtige theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen, het liefst bij een temperatuur van 27 tot 35 graden.

  4. Als het deeg goed gerezen is haal je het weer uit de kom en kneed je het nog een aantal keer goed door. Rol het uit tot een iets ovale rechthoek. Vouw de 2 buitenste gedeelte naar binnen over het midden en druk goed plat. Rol de lap deeg daarna op (houd rekening dat hij in de lengte in de vorm past.

  5. Vet de broodvorm goed in of bekleed met bakpapier. Leg hier de rol deeg in en dek weer af met de vochtige theedoek en laat een uur rijzen.

  6. Heb je geen broodbakvorm? Kneed het brood dan in een mooie ronde egale bal en leg deze op een bakplaat met bakpapier en laat hier nog een uur afgedekt rijzen. Daarna schuif je hem zo de oven in. Je kunt het deeg ook in een rijsmandje laten rijzen en daarna op een bakplaat storten en afbakken, hierdoor krijg je tevens een mooi patroon op je brood.

  7. Verwarm de oven op 200 graden. Zet een ovenvast schaaltje met water onderin de oven, hierdoor blijft het vochtig in de oven en droogt het brood niet uit. Besprenkel of sproei een beetje water op de bovenkant van het brood en bak hem daarna ca. 40 minuten in de oven.

  8. Tips: je kunt de bloem ook vervangen door speltbloem of volkorenbloem. Voeg ook eens dingen toe zoals zaden, noten of rozijnen, gebruik hier niet te veel van.

  9. Bewaar het gebakken brood in een plastic zak. Wil je graag een harde korst behouden dan bewaar je het brood in een papieren zak.

  10. Ik gebruikte de bloem, gist en broodverbeteraar van het merk Funcakes, deze bestelde ik via Deleukstetaartenshop.nl samen met de verstelbare Patise broodvorm.

Heeft het gesmaakt?
330 stemmen Bedankt voor je stem!
Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!