Ga naar de inhoud
Stokbrood recept

Stokbrood recept

Een makkelijk stokbrood recept voor een heerlijk vers en knapperig stokbrood. Zelf stokbrood maken doe je eenvoudig met maar een paar simpele ingrediënten. Lekker voor bij een bbq, of beleg je stokbroodje voor bij de lunch.

25 M + 20 M oventijd + 2 U rijzen

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor stokbroden

  • 175 ml lauwwarm water
  • 275 gr tarwebloem
  • 2.5 gr gedroogde gist
  • Snuf zout
  • olie om te bestrijken

Benodigdheden

  • Deegroller
  • Mixer met deeghaken

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Doe de gist bij het water en meng door elkaar. Doe de bloem en het zout in een kom en voeg daarna het water-gist mengsel toe en mix ca. 5 minuten met een mixer met deeghaken tot een deeg.


  2. Neem het deeg uit de kom en bestuif een werkvlak met een beetje bloem. Kneed het deeg verder met je handen. Ook zo’n 5 minuten. In totaal mix en kneed je het deeg DUS zo’n 10 minuten. Het deeg voelt in het begin een beetje plakkerig maar hoe langer je mixt en kneed wordt het soepeler en minder plakkerig.


    Stokbrood maken Stokbrood maken Stokbrood maken
  3. Vet een kom in met een beetje olie. Vorm een bal van het deeg en leg in de kom. Dek af met een iets vochtige theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg ca. 1 uur rijzen op een warme plek, het liefst tussen de 25 en 35 graden, tot het ongeveer verdubbeld is.


    Stokbrood maken Stokbrood maken Stokbrood maken
  4. Neem het deeg uit de kom en verdeel in 2 gelijke stukken en maak er een bal van. Rol dit uit tot 2 rechthoeken van ca. 30 cm en rol deze vervolgens stevig op. Leg ze in de stokbrood bakvorm of als je deze niet hebt op een stuk bakpapier en zorg dat er genoeg ruimte tussen zit. Laat de stokbroden onder een iets vochtige doek of folie een uur rijzen.


    Stokbrood maken Stokbrood maken Stokbrood maken
  5. Verwarm de oven op 220 graden, zet een schaaltje met water op de bodem, hierdoor blijft de lucht in de oven vochtig wat zorgt voor een knapperig resultaat. Snijd met een mes een paar inkepingen aan de bovenzijde van de deegrollen. Besprenkel of bestuif het brood lichtjes met water en bak daarna ca. 20 tot 25 minuten tot het gaar en goudbruin is geworden. Laat ze daarna afkoelen.


  6. Tips: na 1 of 2 dagen kun je het brood weer even kort opwarmen in de oven. Je kunt de broden na het bakken ook in luchtdichte zakken invriezen.


  7. Wil je een stokbrood kruidenboter? Deze stokbroden zijn heerlijk met deze zelfgemaakte kruidenboter. Dit kun je er ook tussen smeren en daarna nog even bakken voor een superlekker resultaat.


  8. De stokbrood bakvorm bestelde ik via Deleukstetaartenshop.nl.