Stokbrood maken

Een makkelijk recept om zelf een heerlijk vers stokbrood te bakken, lekker met wat kruidenboter of voor de lunch

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: stuks
Benodigdheden

Bereiding

Doe de gist bij het water en meng door elkaar. Doe de bloem en het zout in een kom en voeg daarna het water-gist mengsel toe en mix ca. 5 minuten met een mixer met deeghaken tot een deeg.

Neem het deeg uit de kom en bestuif een werkvlak met een beetje bloem. Kneed het deeg verder met je handen. Ook zo’n 5 minuten. In totaal mix en kneed je het deeg DUS zo’n 10 minuten. Het deeg voelt in het begin een beetje plakkerig maar hoe langer je mixt en kneed wordt het soepeler en minder plakkerig.

Vet een kom in met een beetje olie. Vorm een bal van het deeg en leg in de kom. Dek af met een iets vochtige theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg ca. 1 uur rijzen op een warme plek, het liefst tussen de 25 en 35 graden, tot het ongeveer verdubbeld is.

Neem het deeg uit de kom en verdeel in 2 gelijke stukken en maak er een bal van. Rol dit uit tot 2 rechthoeken van ca. 30 cm en rol deze stevig vervolgens op. Leg ze in de stokbrood bakvorm of als je deze niet hebt op een stuk bakpapier en zorg dat er genoeg ruimte tussen zit. Laat de stokbroden onder een iets vochtige doek of folie een uur rijzen.

Verwarm de oven op 220 graden, zet een schaaltje met water op de bodem, hierdoor blijft de lucht in de oven vochtig wat zorgt voor een knapperig resultaat. Snijd met een mes een paar inkepingen aan de bovenzijde van de deegrollen. Besprenkel of bestuif het brood lichtjes met water en bak daarna ca. 20 tot 25 minuten tot het gaar en goudbruin is geworden. Laat ze daarna afkoelen.

Tips: na 1 of 2 dagen kun je het brood weer even kort opwarmen in de oven. Je kunt de broden na het bakken ook in luchtdichte zakken invriezen.

Deze stokbroden zijn heerlijk met deze zelfgemaakte kruidenboter.

De stokbrood bakvorm bestelde ik via Deleukstetaartenshop.nl.

40 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x recepten met pompoen

Pompoenrisotto
Pompoensoep
Pompoencake

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.