
Vegan cake: makkelijk plantaardig basisrecept
Deze makkelijke vegan cake is helemaal plantaardig en perfect voor wie op zoek is naar een heerlijk bakrecept zonder ei en zonder melk. Met eenvoudige ingrediënten zoals sojamelk, zonnebloemolie en tarwebloem maak je in een handomdraai een luchtige, smaakvolle cake die bij iedereen in de smaak valt. Ideaal voor vegans én voor wie gewoon een keer iets anders wil bakken!
10 M + 1 U oventijd
Ingrediënten
Voor plakken
-
200 gr fijne kristalsuiker
-
0.5 citroen
-
175 ml zonnebloemolie
-
200 ml sojamelk
-
1 theelepel vanille extract
-
350 gr tarwebloem
-
1 theelepel bakpoeder
-
0.5 theelepel baking soda
-
0.5 theelepel zout
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Bekleed een cakevorm van ca. 25 cm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 165 °C (hetelucht).
-
Rasp de citroen en pers uit.
-
Meng in een grote kom de tarwebloem, bakpoeder, baking soda, zout en kristalsuiker.
-
Meng in een aparte kom de zonnebloemolie, sojamelk, vanille-extract en het sap van de citroen tot een glad mengsel.
-
Voeg het natte mengsel toe aan de kom met de droge ingrediënten en spatel rustig door tot een egaal beslag ontstaat. Doe als laatste de rasp van de citroen erbij en spatel het goed door het beslag heen.
-
Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Dek de vorm af met een vel aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.
-
Bak de cake 30 minuten. Verwijder daarna de folie en bak nog 30 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
-
Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en zet hem dan op een rooster om volledig af te koelen.
-
Wikkel de afgekoelde cake strak in een schone theedoek en laat minimaal 4 uur rusten voor de beste structuur en smaak.
Tips
Hoe weet ik of de cake gaar is?
Je kunt dit testen met een satéprikker: steek hem in het midden van de cake. Komt hij er schoon of met een paar droge kruimels uit, dan is de cake gaar. Blijft er nat beslag aan kleven, geef de cake dan nog wat extra tijd en test opnieuw.
Let ook op de bovenkant: die moet stevig aanvoelen en licht goudbruin zijn.
Kan ik de cake invriezen?
Ja, deze cake is goed in te vriezen! Laat de cake eerst volledig afkoelen. Verpak hem daarna luchtdicht in folie of een goed afsluitbaar bakje. In de vriezer blijft het tot 3 maanden goed. Laat de cake rustig ontdooien op kamertemperatuur voordat je hem serveert.
Waarom wordt mijn (vegan) cake niet luchtig?
Een (vegan) cake kan minder luchtig worden als er te weinig rijsmiddel (zoals bakpoeder of baking soda) is gebruikt of als het beslag te lang is gemixt. Bij vegan bakken mis je het ei, dat normaal zorgt voor structuur en luchtigheid. Zorg daarom dat je een goed rijsmiddel gebruikt, meng het beslag kort en laat het direct na het mengen in de oven gaan.
Heeft het gesmaakt?
3 stemmen
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 323
- vet 15,9 gr
- verzadigd vet 1,5 gr
- koolhydraten 41,5 gr
- w.v. suikers 18,5 gr
- vezels 1,2 gr
- eiwit 4,2 gr
- zout 0,45 gr
Ook lekker