Hollandse recepten

Hollandse recepten

De lekkerste recepten van Nederlandse bodem, van stamppot, ovenschotels en heerlijke soepen tot zoete Hollandse bakrecepten zoals boterkoek en tompouce. En vergeet ook pannenkoeken en poffertjes niet!

Populair

Gehaktballen recept

Hét lekkerste recept voor zelfgemaakte gehaktballen, lekker gekruid en makkelijk gemaakt! Inclusief stap voor stap video

Bijgerecht

30 min

6 stuks

Witlof schotel met ham en kaas

Witlof rolletjes met ham en gegratineerde kaas uit de oven op een laagje romige aardappelpuree met bieslook

Hoofdgerecht

35 min bereiding + 25 min oventijd

3 pers.

Boerenkool stamppot

Deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst mag niet ontbreken tijdens de winter. Lekker met appelmoes of gebakken spekjes.

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Nieuw

Tofu gehakt

Wist je dat tofu ontzettend veelzijdig is? Je kunt er zelfs plantaardig ‘gehakt’ mee maken. Met maar een paar ingrediënten heb je zo een heerlijke vleesvervanger op tafel staan.

Bijgerecht

10 min voorbereidingstijd + 30 min oventijd + 10 min rusttijd

4 porties

Bloemkoolstamppot met spekjes

Lekker stamppotje van aardappels en bloemkool met een bite van walnoten en (vega) spekjes. Het kleine vleugje mosterd maakt de stamppot extra lekker.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Hollands pannetje met jachtsaus

Maak zelf dit verse pannetje met aardappel, sperziebonen en kip in een lekkere kruidige zelfgemaakte jachtsaus, zonder pakjes of zakjes dus. Een makkelijke AGV maaltijd voor doordeweeks waar iedereen van mee smult.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Rijstepap met kaneel

Heerlijke romige rijstepap met kaneel en vanille. Lekker als oud Hollands dessert en bovendien lactosevrij en vegan.

Ontbijt

5 min + 25 min

2 pers.

Broccoli stamppot

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke maaltijd die boordevol smaak zit? Probeer dit recept voor broccoli stamppot eens. Alles wat je nodig hebt is o.a. broccoli, aardappelen en kruiden om de perfecte combinatie van smaken te creëren. Lekker met wat krokante walnoten. 

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Smashed potatoes met knoflook

Dé manier om je aardappelen lekker krokant te maken is door ze eerst te koken en daarna te ‘smashen’. Het is ideaal als bijgerecht en ze zijn het allerlekkerst met knoflook(poeder) en een sausje.

Bijgerecht

15 min kooktijd + 30 min oventijd

4 pers.

Uitgelicht recept

Jachtschotel met stoofvlees

Hoofdgerecht

20 min

6 pers.

Van deze heerlijke traditionele ovenschotel met een laag stoofvlees, aardappelpuree en appel warm je zeker op!

Bekijk recept

Hollandse soepen

Spruitjessoep

Perfect recept voor deze lekkere romige spruitjessoep die extra dik is door het gebruik van aardappel. Serveer er wat zoete stukjes appel in voor een lekkere twist.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Pastinaaksoep

Deze heerlijke winterse soep met pastinaak is lekker romig van smaak en bevat een geheim ingredient om hem extra lekker te maken

Voorgerecht

30 min

6 pers.

Witlofsoep

Makkelijk basisrecept voor lekkere lichte en romige soep gemaakt van witlof, zonder dat deze bitter smaakt.

Voorgerecht

25 min

2 pers.

Hollandse ovenschotels

Preischotel uit de oven

Lekkere ovenschotel met gehakt en prei onder een laagje aardappelpuree met gegratineerde kaas.

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

2-3 pers.

Vegan kapsalon

Veganize dit fastfood gerecht met vegan shoarma, laagjes ovenfriet en vegan kaas met een snelle zoetzure salade erbij.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Zuurkool ovenschotel

De traditionele ingrediënten uit een typisch winters Nederlands gerecht, maar dan samen in een ovenschotel met nog wat lekkere ingrediënten zoals kaas en appel erbij. Vanaf €2,19 per persoon maak je dit heerlijke maaltje.

Hoofdgerecht

40 min + 30 min oventijd

4 pers.

Hollandse stamppotten

Knolselderijstamppot

Een lekkere knolselderij stamppot met gebakken champignons, stukjes zoete peren en crunchy hazelnoten.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Vegan stamppot met andijvie

Een heerlijke plantaardige stamppot met zoete aardappel, andijvie met gebakken kastanje champignons, rode ui, rozemarijn en amandelen

Hoofdgerecht

40 min + 10 min

2 pers.

Spruitjes stamppot

Met dit lekkere recept voor spruitjesstamppot, spek en appel lust iedereen spruitjes.

Hoofdgerecht

30 min

3 pers.

Vegetarisch Hollands eten

Hollandse traybake met aardappel

In 10 minuten doe je alle voorbereidingen voor deze makkelijke traybake met aardappels, bloemkool en wortel. Lekker met een frisse yoghurtdip met munt.

Hoofdgerecht

10 min + 25 min oventijd

3 pers.

Aardappelpuree maken

Maak zelf heerlijke romige aardappelpuree met dit basisrecept inclusief handige tips voor de meest lekkere en luchtige aardappelpuree. Lekker bij bijna elk gerecht.

Bijgerecht

35 min

4 pers.

Spruitjestaart

Maak eens een quiche met spruitjes en (vegetarische) spek. Een lekkere en originele manier om spruitjes te eten.

Hoofdgerecht

25 min + 40 min oventijd

4 pers.

Hollandse bakrecepten

Gevulde koeken met amandelspijs

Bak zelf deze fantastische gevulde koeken met een zachte vulling van spijs. Lekker krokant van buiten en zacht van binnen

Bakrecept

40 min + 15 min oventijd + 1 uur rusten

6 stuks

Glutenvrije speculaas recept

Zin om speculaas te bakken, maar liever glutenvrij? Met dit makkelijke recept voor glutenvrije speculaas koekjes kun je genieten van Sinterklaas avond.

Bakrecept

15 min + 25 min

14 stuks

Poffertjes

Makkelijk basisrecept om zelf lekkere poffertjes te maken in een poffertjespan inclusief handige tips voor beginners.

Ontbijt

1 uur

50 stuks

Wat is typisch Nederlands eten?

In Nederland eten we andere dingen dan in de rest van de wereld. Sommig typisch Nederlands eten vind je niet eens in andere landen. Dit is onder te verdelen in onder andere avondeten, snacks en zoet eten. Als avondeten eten wij in Nederland bijvoorbeeld:

– Gehaktballen
– Ovenschotels (veel met aardappel)
– Stamppot zoals andijviestamppot of met zuurkool of boerenkool
– Hutspot
– Erwtensoep/snert
– Aspergesoep
– Hachee
– Pannenkoeken
– Snacks zoals frikandel, kroket en kaassouflé

Voorbeelden van zoet eten dat wij in Nederland eten zijn:

– Poffertjes
– Stroopwafels
– Soesjes en Bossche bollen
– Tompouce
– Boterkoek
– Speculaas (en pepernoten met Sinterklaas)
– Hagelslag op brood

Wat zijn oud-Hollandse hapjes?

Je kent ze vast wel: de typisch Nederlandse hapjes die tevoorschijn komen bij verjaardagen. Dit zijn bijvoorbeeld:

– Plakjes worst en kaas
– Blokjes kaas met een zilveruitje
– Augurkjes met een plakje ham of boterhamworst er omheen
– Knakworstjes in bladerdeeg
– Gevulde eitjes
– Toastjes met smeersels