Ga naar de inhoud
Hollandse recepten

Hollandse recepten

De lekkerste recepten van Nederlandse bodem, van stamppot, ovenschotels en heerlijke soepen tot zoete Hollandse bakrecepten zoals boterkoek en tompouce. En vergeet ook pannenkoeken en poffertjes niet!

Uitgelicht recept

Jachtschotel met stoofvlees

Van deze heerlijke traditionele ovenschotel met een laag stoofvlees, aardappelpuree en appel warm je zeker op!

20 M

Bekijk recept

Wat is typisch Nederlands eten?

In Nederland eten we andere dingen dan in de rest van de wereld. Sommig typisch Nederlands eten vind je niet eens in andere landen. Dit is onder te verdelen in onder andere avondeten, snacks en zoet eten. Als avondeten eten wij in Nederland bijvoorbeeld:


– Gehaktballen

– Ovenschotels (veel met aardappel)

– Stamppot zoals andijviestamppot of met zuurkool of boerenkool

– Hutspot

– Erwtensoep/snert

– Aspergesoep

– Hachee

– Pannenkoeken

– Snacks zoals frikandel, kroket en kaassouflé


Voorbeelden van zoet eten dat wij in Nederland eten zijn:


– Poffertjes

– Stroopwafels

– Soesjes en Bossche bollen

– Tompouce

– Boterkoek

– Speculaas (en pepernoten met Sinterklaas)

– Hagelslag op brood


Ook is het heel Nederlands om elke dag brood te eten bij het ontbijt of de lunch. Je kunt ook zelf een keer brood bakken met dit eenvoudige basisrecept. Je hebt hiervoor maar 3 basisingrediënten nodig!


Wat zijn oud-Hollandse hapjes?

Je kent ze vast wel: de typisch Nederlandse hapjes die tevoorschijn komen bij verjaardagen. Dit zijn bijvoorbeeld:


– Plakjes worst en kaas

– Blokjes kaas met een zilveruitje

– Augurkjes met een plakje ham of boterhamworst er omheen

– Knakworstjes in bladerdeeg

– Gevulde eitjes

– Toastjes met smeersels