
Oreo koeken bakken
Zelfgemaakte Oreo koeken zijn bij ons thuis altijd een succes. Ze zijn makkelijk te maken, heerlijk krokant van buiten en zacht en chewy van binnen. Door stukjes oreo door het deeg te mengen krijgen deze koekjes die onweerstaanbare, herkenbare smaak. Ook leuk voor bij een high tea of om een keer samen te maken met de kids.
15 M + 30 M wachttijd + 15 M oventijd
Ingrediƫnten
Voor stuks
-
200 gr bloem
-
150 gr roomboter ( op kamertemperatuur )
-
120 gr witte basterdsuiker
-
1 eigeel
-
1 snufje zout
-
100 gr oreo
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Mix de roomboter samen met de witte basterdsuiker in een ruime kom romig, dit duurt een paar minuten zodat de suiker goed opgenomen wordt.
-
Voeg het eigeel toe aan het botermengsel en mix nog kort door tot het goed gemengd is.
-
Voeg de bloem toe en ook een snufje zout. Mix het geheel kort maar krachtig door tot een egaal deeg, niet te lang doormixen want dan worden de Oreo koeken minder bros.
-
Hak de Oreo koekjes grof en fijn, een deel moet kleine kruimels zijn maar laat ook wat grotere stukjes over voor extra structuur.
-
Meng de Oreo stukjes gelijkmatig door het deeg. Kneed kort met de hand na zodat alles mooi verdeeld is.
-
Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast. Dit maakt het deeg steviger en makkelijker te verwerken.
-
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem telkens een klein beetje deeg en rol hier balletjes van ongeveer ter grootte van een flinke knikker, ongeveer 2,5 cm doorsnede.
-
Leg de balletjes op de bakplaat, houd voldoende ruimte vrij (minstens 4 cm) tussen de balletjes omdat de Oreo koeken tijdens het bakken flink uitlopen. Ongeveer 9 balletjes per bakplaat werkt het beste.
-
Bak de Oreo koeken 15 tot 17 minuten in het midden van de oven tot ze licht goudbruin zijn aan de randen maar nog zacht lijken in het midden.
-
Laat de Oreo koeken volledig afkoelen op de bakplaat, ze worden steviger als ze afkoelen.
-
Tips:
- Bewaar de Oreo koeken in een goed afgesloten trommel op kamertemperatuur, ze blijven zo zeker 5 dagen lekker.
- Ik gebruik soms ook Golden Oreoās voor een extra zoete en lichte variant.
Tips
Wat kan ik gebruiken als vervanging voor roomboter in koekjes?
Je kunt roomboter vervangen door plantaardige margarine, het deeg blijft dan wel iets zachter dus hou de baktijd goed in de gaten.
Kun je koekjesdeeg ook invriezen?
Ja hoor, je kunt het deeg in plasticfolie wikkelen en tot 3 maanden invriezen. Laat het voor gebruik wel even ontdooien in de koelkast zodat je weer makkelijk balletjes kunt draaien.
Hoe bewaar je koekjes?
Koekjes bewaar je luchtdicht in een trommel op kamertemperatuur, zo blijven ze knapperig. Zachte koekjes liever apart, anders worden harde ook zacht. Ze blijven ca 1 week goed, zachte koekjes zo’n 4 a 5 dagen. Bewaar ze donker en droog, niet in de koelkast.
Heeft het gesmaakt?
2 stemmen
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 185
- vet 10,8 gr
- verzadigd vet 6,2 gr
- koolhydraten 19,8 gr
- w.v. suikers 11,4 gr
- vezels 0,5 gr
- eiwit 1,6 gr
- zout 0,23 gr
Ook lekker