Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Eggs benedict

Lekker voor bij de Paasbrunch: eggs benedict met geroosterd brood, ham, gepocheerd ei en Hollandaise saus

Ingrediënten 
4 eieren
3 eigelen
1 dl droge witte wijn
enkele peperkorrels
citroensap
0,5 dl water
100 gram roomboter (geklaard)
natuurazijn
zout
4 sneetjes witbrood
4 plakjes rauwe ham
 
Voorbereiding
Om de boter te klaren, smelt je de boter heel langzaam in een kleine pan. Schep voorzichtig het witte bezinksel eraf tot de boter helder is. Schenk de witte wijn, samen met een beetje citroensap, peperkorrels en 0,5 dl water in een andere pan. Laat het mengsel op laag vuur inkoken tot 1/3e. Dit heet een gastrique. Zeef de gastrique en laat enkele minuten afkoelen.
 
Breng ondertussen een grote pan met wat natuurazijn en zout aan de kook voor het pocheren van de eieren. Zet een pan met een laag water op laag vuur, zorg ervoor dat een kom er precies op past. Steek met een ronde vorm witbrood en rauwe ham in de gewenste grootte.
 
Eggs benedict 01
Eggs benedict 01
Eggs benedict 01
Zet kleine kommetjes klaar met een scheutje natuurazijn en zout. Breek de eieren voorzichtig in de kommetjes en zet in de koelkast. Door de azijn vormt het ei al een mooi geheel. Zet een kom met koud water klaar om later de gepocheerde eieren in te doen.
 
Bereiding
Klop voor de Hollandaise saus de eigelen samen met de gastrique een minuut tot het schuimig wordt. Zet vervolgens de kom op de pan met het laagje water en blijf kloppen met een garde tot de saus dik wordt. Dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten. Zorg ervoor dat je voortdurend blijft kloppen, anders gaan de eigelen stollen en krijg je klontjes.
 
Eggs benedict 01
Eggs benedict 01
Eggs benedict 01
Haal de kom van de pan en schenk in een dun straaltje de geklaarde boter erbij. Blijf ondertussen goed kloppen, als je kom gaat schuiven kun je er een theedoek onder leggen. Breng op smaak met peper en zout. Grill de brood- en hamrondjes aan beide zijden. Ei pocheren: zorg ervoor dat de pan met water, azijn en zout tegen de kook aan is, maar niet kookt.
 
Eggs benedict 01
Eggs benedict 01
Eggs benedict 01
Schenk een voor een de kleine kommetjes met ei in de pan. Je zult zien dat de eieren meteen een mooie ronde vorm krijgen. Laat ongeveer 3 tot 4 minuten in het water voor een zachte dooier. Haal voorzichtig uit het water en leg in de kom met koud water, dit stopt het garingsproces en spoelt de azijn van de eieren af. Leg 2 brood en ham rondjes op een bord. Haal de eieren meteen weer uit het koude water, droog ze voorzichtig af en leg op de ham. Maak af met de Hollandaise saus. Heerlijk als paasrecept of als zondagmiddag lunch!
 
Tip: voor de mooist gepocheerde eieren gebruik je de meest verse eieren.
 
Beoordeling (10 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel
3 x sinterklaas recepten
  • Gebak en taart
Sinterklaas pepernotentaart
  • Gebak en taart
Speculaascake met appel
  • Gebak en taart
Amandelstaaf

Herfst recepten

Proef nu de herfst met deze heerlijke herfstrecepten. Maak de recepten nu makkelijk en snel zelf en geniet van een heerlijke kom paddestoelensoep, jachtschotel, of een pompoencruble bijvoorbeeld. Varieer dit seizoen met echte herfst groente en fruit zoals bramen, peer, paddestoelen, kastanjes, pompoen en rode kool. Bekijk hier alle herfst recepten.

Hartige groentetaart met pastinaak
Quesadilla’s met rode biet en boerenkool
Gevulde portobello in bladerdeeg
Paddenstoelenbouillon
Parelcouscous met broccoli, pesto en braadworst