Eggs benedict

Lekker voor bij de Paasbrunch of gewoon tijdens de lunch: eggs benedict. Gemaakt met geroosterd brood, een gepocheerd ei, ham en Hollandaise saus.

Ontbijt recept 35 min

ingrediënten

voor 4 stuks

Hollandaisesaus

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Rooster het brood lichtjes of bak de onderkant van de kaiserbroodjes licht krokant. Beleg de broodjes met een beetje ham.

  2. Maak dan de Hollandaisesaus; smelt je de boter heel langzaam in een kleine pan. Schep voorzichtig het witte bezinksel eraf tot de boter helder is, dit is geklaarde boter.

  3. Schenk de witte wijn samen met het citroensap en 50 ml water in een andere pan. Laat het mengsel op middelhoog vuur inkoken tot er ongeveer de helft van het vocht over is.

  4. Klop de eigelen samen met het ingekookte vocht een minuut met een garde tot het schuimig wordt. Zet vervolgens de kom op de pan met het laagje heet water en blijf kloppen met een garde tot de saus dik wordt. Dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten. Zorg ervoor dat je voortdurend blijft kloppen, anders gaan de eigelen stollen en krijg je klontjes.

  5. Haal de kom van de pan en schenk in een dun straaltje de geklaarde boter erbij. Blijf ondertussen goed kloppen. Breng de hollandaisesaus op smaak met peper en zout.

  6. Pocheer de eieren. Verwarm een pan water en breng deze net niet aan de kook. Voeg het azijn toe, hierdoor stollen de eieren sneller in het water. Roer met een lepel zachtjes rondjes in het water maar niet te hard. Doe een ei in een kommetje en laat deze in midden van de ‘draaikolk’ glijden. Laat het ei ca. 4 minuten garen in het water, iets langer voor een harde dooier. Haal daarna er uit met een schuimspaan, laat uitlekken en leg op de broodjes met ham. Schep de saus erop en bestrooi met een snufje peper en garneer met peterselie.

  7. Tip: wil je helemaal voor safe gaan gebruik dan een kant en klaar zakje met hollandaisesaus, ook wel saus voor asperges genoemd.

Heeft het gesmaakt?
102 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!