Sauzen

Sauzen

En lekker sausje kan een gerecht nog beter maken. En met deze saus recepten heb je geen pakje of zakje nodig! Van zelfgemaakte tomatensaus tot bechamelsaus en teriyakisaus. Deze sauzen zijn lekker bij bijvoorbeeld pasta, vlees, vis of groenten.

Populair

Satésaus

Het lekkerste recept voor zelfgemaakte satésaus met maar 5 ingredienten! En het duurt maar 5 minuten om dit heerlijke basisrecept voor pindasaus te maken

Bijgerecht

5 min

1 kom

Recept voor bechamelsaus

Zelf super makkelijk bechamelsaus maken, dat kan met dit basisrecept voor romige bechamelsaus. Lekker bij lasagne, pasta of ovenschotel met groenten en/of vis

Bijgerecht

15 min

1 portie

Teriyakisaus zelf maken

Zelf deze Japanse teriyakisaus maak je met 6 ingredienten en is heerlijk in een wokrecept met vlees en/of groenten

Bijgerecht

15 min

150 ml

Nieuw

Aioli maken

Geen aioli in huis? Met slechts een aantal basisingrediënten kun je zelf heerlijke aioli maken. Dit eenvoudige recept helpt je om deze dip te maken die lekker is bij brood, gegrilde groenten of meer.

Bijgerecht

10 min

4 porties

Pepersaus maken

Maak in 10 minuten dit lekkere romige pepersausje makkelijk zelf zonder pakjes of zakjes. Met een aantal basisingrediënten maak je deze pepersaus voor 4 personen in een handomdraai. Lekker bij gegrild vlees, groenten en aardappels.

Bijgerecht

10 min

4 pers.

Pasta met kikkererwten en paprikasaus

Pasta met kikkererwten en paprikasaus, een super lekker én super eenvoudig recept dat je in no-time maakt. Je hoeft alleen de saus te maken, tomaatjes te snijden en pasta te koken en je hebt een heerlijke maaltijd.

Hoofdgerecht

15 min

3 pers.

Honing mosterd dressing

Voeg een lekkere twist toe aan je maaltijd met deze heerlijke zelfgemaakte honing mosterd dressing. Perfect voor een salade, maar ook op een sandwich of gegrilde groenten bijvoorbeeld.

Bijgerecht

5 min

4 pers.

Snelle bolognesesaus

Maak zelf je verse bolognesesaus van gehakt in een kruidige tomatensaus. Lekker met pasta en geraspte kaas.

Bijgerecht

1 uur

4 pers.

Vegan groene pesto

Pesto blijft een overheerlijke dip voor pasta’s, salades, op pizza of brood, maar wist je dat je ‘m ook heel makkelijk helemaal vegan kunt maken? Lees snel verder!

Bijgerecht

5 min

1 kommetje

Uitgelicht recept

Champignonroomsaus

Bijgerecht

20 min

4 porties

Maak zelf heel makkelijk deze romige champignonsaus. Deze veelzijdige saus is lekker bij pasta, schnitzel, een stukje kip, een varkenshaasje of over groenten.

Bekijk recept

Sauzen met tomaat

Zelfgemaakte pastasaus

Maak zelf dit basisrecept voor heerlijke smaakvolle pastasaus, ideaal voor bij de spaghetti, pasta of lasagne.

Bijgerecht

35 min

4 pers.

Tomatensaus zelf maken

Maak zelf je eigen verse tomatensaus op basis van tomaten, knoflook en basilicum. Lekker als pastasaus bij verschillende pasta's maar ook op pizza of andere gerechten!

Bijgerecht

20 min + 25 min wachten

400 ml

Zelfgemaakte tacosaus

Deze zelfgemaakte tacosaus is echt zo lekker! Veel lekkerder als uit een potje en in 15 minuten klaar.

Bijgerecht

15 min

400 ml

Welke warme sauzen zijn er?

Er bestaan veel heerlijke warme sauzen die passen bij verschillende gerechten en smaakvoorkeuren. Een top 10 van de lekkerste en populairste warme sauzen is als volgt:

Tomatensaus
– Hollandaisesaus
– Bechamelsaus
Barbecuesaus
– Peperroomsaus
Champignonsaus
– Pindasaus of satésaus
Knoflooksaus
– Currysaus
– Bolognesesaus

Dit is slechts een top 10 van populaire sauzen, er bestaan natuurlijk nog veel meer lekkere warme sauzen waarmee jij je gerecht een upgrade kunt geven.

Wat is een gezonde saus?

Gezonde sauzen kunnen net zo smaakvol zijn als de minder gezonde sauzen. Een gezonde saus kan zelfs een voedzame toevoeging aan je maaltijd zijn. Een gezonde saus maak je van bijvoorbeeld:

– Groenten: maak bijvoorbeeld een paprikasaus met geroosterde paprika en knoflook.
– Kruiden en specerijen: veel kruiden en specerijen bevatten vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Het is goed om zout te vervangen voor wat meer kruiden.
– Weinig zout.
– Weinig suiker.
– Gezonde vetten zoals onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten.
– Maak bijvoorbeeld satésaus gezonder door het te maken met 100% pindakaas en kokosmelk.