Ga naar de inhoud
Focaccia recept

Focaccia recept

Het lekkerste en makkelijkste focaccia recept met tomaatjes. Een basisrecept voor luchtig brood waar je zelf je favoriete toppings aan kunt toevoegen, zoals rode ui en verschillende kruiden.

20 M + 25 M oventijd + 1 U 30 M rijstijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Vegetarisch recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor grote focaccia

  • 500 gr bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • olijfolie
  • 340 ml lauwwarm water
  • 1 handje cherrytomaatjes
  • Verse rozemarijn

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Los de gist en suiker op in het lauwwarme water en laat dit een paar minuten staan tot het iets begint te schuimen.


  2. Meng de bloem met het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel erin.


  3. Mix het deeg gedurende 10 minuten met een deegmixer of met de hand tot het soepel is. Het deeg blijft wat natter en plakkeriger dan gewoon brooddeeg. Voeg tijdens het mixen een klein scheutje olijfolie toe.


  4. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.


    focaccia maken stap 1 focaccia maken stap 2 focaccia maken stap 3
  5. Kneed het focaccia deeg kort door en leg het op een met olijfolie ingevette bakplaat. Duw het deeg met je vingers uit tot een platte vorm en laat het nog 30 minuten rijzen.


  6. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verdeel de tomaatjes, rozemarijn en een snuf zeezout over het deeg en druk deze er lichtjes in. Of kies andere toppings zoals rode ui, olijven en basilicum.


    focaccia maken stap 4 focaccia maken stap 5 focaccia maken stap 6
  7. Bak de focaccia 25 minuten in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gaar is.


  8. Bewaar de focaccia in een luchtdichte doos of zak op kamertemperatuur. Het blijft ongeveer 2 dagen vers.


  9. Tips voor de lekkerste focaccia:

    1. Gebruik royaal olijfolie op de bakplaat en bovenop het deeg voor een knapperige korst.

    2. Druk met je vingertoppen diepe kuiltjes in het deeg voordat je de toppings toevoegt, dit zorgt voor de klassieke focaccia textuur.

    3. Voeg grof zeezout en verse kruiden zoals rozemarijn of tijm toe in het deeg voor extra smaak.