Kersenvlaai recept
Ik ben opgegroeid in Limburg en vlaai is er met de paplepel ingegoten. Dus ik wilde een vlaai maken die echt smaakte zoals de Limburgse vlaai, en dat is gelukt! En het was helemaal niet zo moeilijk als ik dacht.
25 M + 30 M oventijd + 1 U wachttijd
Ingrediƫnten
Voor personen
-
1 middelgroot ei
-
3 eetlepels suiker
-
100 ml handwarme melk
-
40 gr gesmolten boter
-
1 snuf zout
-
7 gr gist ( instant )
-
270 gr bloem
-
2 blikken vlaaivulling kersen ( a 430 gr )
-
2 eetlepels paneermeel
Benodigdheden
-
Bakvorm ( 28 cm )
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Meng de melk en gist, en laat 5 minuten staan tot er bubbeltjes ontstaan.
-
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje, en voeg ei (houd een klein beetje achterwege), 2 eetlepels suiker, gesmolten boter en zout toe. Giet het melkmengsel erbij en meng met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Kneed het 5 minuten, tot het glad en elastisch is.
-
Vorm een bal van het deeg, leg deze in een ingevette kom, en laat 1 uur rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.
-
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol ā van het deeg uit en bekleed een ingevette vlaaivorm van 28 cm. Prik gaatjes in de bodem en strooi het paneermeel erover.
-
Verdeel de kersenvulling gelijkmatig over de bodem.
-
Rol het resterende deeg uit en snijd repen van 0,5 cm breed. Leg de repen kruislings over de vulling voor een rasterpatroon. Je legt eerst een reepje deeg ca 2 cm van de rand van de vlaai, en daarna neem je een tweede reep die aan 1 kant over het eerste reepje kruist. Dan neem je een derde reep en die leg je ca 2 cm naast de eerste reep en zo ga je door.
-
Druk de uiteinden aan en bestrijk het vlaairaster met het achtergehouden ei. Strooi de resterende suiker over de bovenkant voor een extra knapperig laagje.
-
Bak de vlaai in 25-30 minuten goudbruin. Laat afkoelen voor het aansnijden.
-
Tip: je kunt de kersenvlaai 3 dagen goed bewaren in de koelkast. Verpak hem in aluminiumfolie of een afgesloten bak.
Lekker met een toef slagroom!
Heeft het gesmaakt?
2 stemmen
Ook lekker