Verjaardagstaart maken

Zelf een verjaardagstaart bakken? Gebruik dit makkelijke basisrecept voor een luchtige biscuittaart gevuld met o.a. jam en botercrème.

Bakrecept 45 min + 40 min oventijd

ingrediënten

voor 10 personen

Biscuittaart

Botercrème

Decoratie

Benodigdheden:

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 1. Verwarm de oven op 130° graden.

 2. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier. Vet de gehele vorm in en bestuif met een beetje bloem.

 3. Leg de eieren van tevoren 5 minuten in warm water (niet te heet) en mix ze daarna samen met de suiker en vanillesuiker 10 minuten tot luchtig en schuimig.

 4. Zeef de bloem, maïzena en een snufje zout erbij en spatel deze met een lepel er luchtig doorheen. Giet of schep het beslag in de springvorm en zet in het midden van de oven.

 5. Verwarm nu de oven naar 180° graden en bak de biscuittaart in ca. 35 tot 40 minuten gaar. Trek als de tijd voorbij is niet in 1 x de ovendeur open maar zet hem eerst even op een kiertje zodat de taart minder snel inzakt en rustig kan afkoelen. Haal hem daarna uit de oven en laat compleet afkoelen.

 6. Maak dan de botercrème: mix de boter samen met de poedersuiker en vanille aroma tot hij romig en wit is. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Voeg ondertussen een paar eetlepels melk toe om het mengsel iets minder vast te maken.

 7. Snijd de biscuittaart met een groot scherp mes horizontaal recht doormidden en klap open.

 8. Verdeel een deel (¼) van de botercrème over de onderste helft, eventueel met behulp van een spuitzak.

 9. Verdeel hier de jam weer over.

 10. Leg het bovenste deel van de taart op het onderste deel.

 11. Zet de taart op een plat bord of taarthouder. Besmeer de zijkanten en de bovenzijde ook met een laagje botercrème (bewaar een beetje crème voor de toefjes).

 12. Bestrooi de zijkant met de gekleurde sprinkles. Dit kun je met een lepel doen of door de taart iets schuin te houden en de zijkant te bestrooien.

 13. Spuit toefjes op de bovenzijde van de taart met de spuitzak. Bestrooi deze ook met wat gekleurde sprinkles en steek er kaarsjes in.

 14. Bewaartip: Hoe bewaar je deze verjaardagstaart met botercrème? Zet de taart afgedekt op een koele plek. Eventueel in de koelkast, haal hem dan een uur voor het serveren uit de koelkast. Bewaar de taart maximaal 3 dagen.

 15. Tips: Dit is een basisversie van de verjaardagstaart. Je kunt ook de taart in 2 lagen snijden en vullen. Of losgaan met decoratie zoals taarttoppers, bloemen, figuren of kleurstof in de botercrème toevoegen voor een kleurrijk effect.

 16. Probeer ook eens een andere smaak jam i.p.v. aardbeien.

Heeft het gesmaakt?
68 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!