Ga naar de inhoud
Polenta met mediterrane groenten

Polenta met mediterrane groenten

Een overheerlijk gerecht uit het noorden van Italië met de zomerse smaken van een zoete tomatensaus met aubergine, courgette en paprika en natuurlijk Parmezaanse kaas.

15 M + 10 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 300 gram cherrytomaatjes
  • 2 rode puntpaprika’s

Tomatensaus:

  • 1 blik tomatenblokjes ( à 400 ml )
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 scheutje rode wijn ( optioneel )

Polenta:

  • 200 gram polenta ( snelkookpolenta )
  • 800 ml water
  • 50 gram boter
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 100 gram Parmezaanse kaas

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op de grillstand.


  2. Verdeel alles over een bakplaat. Leg de puntpaprika’s met de buitenkant naar boven.


  3. Sprenkel olijfolie, zout, peper en Italiaanse kruiden over de groenten en zet voor 10 minuten in de oven. Controleer een paar keer of de groenten niet te hard gaan en roer af en toe door. De paprika laat je gewoon zwart blakeren.


  4. Breng alvast 800 ml water aan de kook.


  5. Maak ondertussen de tomatensaus. Snijd de ui in halve ringen en de knoflook fijn.


  6. Fruit de ui met wat olijfolie aan en voeg na een paar minuten de knoflook toe.


  7. Blus optioneel af met een scheutje wijn en voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes en de Italiaanse kruiden toe. Laat op een middelhoog vuur pruttelen.


  8. Haal de groenten uit de oven en haal met behulp van wat koud water de zwartgeblakerde schil van de paprika. Snijd deze daarna in blokjes.


  9. Voeg alle groenten toe aan de saus.


  10. Rasp de Parmezaanse kaas.


  11. Maak nu de polenta door een pan met dikke bodem te nemen. Voeg daar eerst het water aan toe en breng net niet aan de kook. Voeg wat zout en de helft van de boter toe aan het water en laat smelten. Voeg daarna langzaam de polenta toe terwijl je roert. Blijf roeren totdat het een dikke massa wordt.


  12. Haal van het vuur en voeg de kaas, 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden en de rest van de boter toe.


  13. Serveer de polenta op een schaal en schenk daar overheen de saus.


  14. Tips: Lekker met een salade, een stukje vlees, vis of vleesvervanger.


  15. Maak eventueel een dubbele hoeveelheid polenta en maak er de dag erna polenta frietjes van. Verdeel de polenta in een ingevette ovenschaal. Laat deze afkoelen en snijd er (de dag) daarna frietjes van. Vet deze met een kwastje lichtjes in met olijfolie en een beetje ongekookte polenta. Verdeel ze vervolgens over een bakplaat en bak voor 30 minuten op 220° graden of totdat ze goudkleurig en crispy zijn. Lekker om ergens in te dippen.