Pulled pork maken

Stap voor stap heerlijk sappig langzaam gegaard varkensvlees maken in de BBQ of in de oven. Heerlijk op een broodje!

Hoofdgerecht 10 min + 6 uur 30 min + 30 min

ingrediënten

voor 6 personen

Barbecuesaus

Benodigdheden

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 1. Haal het vlees bij voorkeur een uur van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

 2. Maak een heerlijke dry rub van verschillende kruiden of gebruik een kant en klare kruidenmix. Wrijf het vlees hier goed mee in.

 3. Je kunt het vlees een paar uur laten marineren maar een half uurtje was voor mij ook voldoende.

 4. Verhit de barbecue tussen de 100° en 120° graden en zorg dat de meeste rook is verdwenen. Of verwarm de oven op 90° graden. Probeer deze temperatuur de gehele tijd constant te behouden op de BBQ. Leg een aluminium bakje met water onder de grill dus op de kolen of op de bodem van de oven. Door het water dat verdampt blijft het vlees extra mals. Ook functioneert dit bakje als lekbak voor het vet dat uit het vlees drupt.

 5. Leg het vlees op de grill en steek de vleesthermometer er in. Zorg dat het uiteinde in het midden zit van het stuk vlees. Je hebt fancy digitale vleesthermometers maar ook eenvoudige van een paar euro net als ik die ook prima werken.

 6. Doe de klep van de barbecue dicht en laat het vlees rustig garen. Check af en toe de kerntemperatuur. Zodra deze ongeveer 72 graden is wikkel je het stuk vlees in aluminiumfolie. Bij mij was dit na ca. 4 uur, maar dit is afhankelijk van de dikte van het vlees.

 7. Steek de thermometer aan de bovenzijde door de folie weer terug in het midden van het vlees. Leg het pakketje terug op de BBQ (of in de oven) en laat weer verder garen tot de kerntemperatuur ca. 92 graden is. bij mij duurde dit nog ca. 2,5 uur.

 8. Haal het vlees van de grill (of uit de oven) en laat nog een half uurtje rusten in de folie. Sappen blijven hierdoor beter behouden. Twijfel je of het vlees goed gegaard en zacht is? Prik dan met een satéprikker in het vlees en als deze er makkelijk doorheen glijd is het goed mals.

 9. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de barbecuesaus goed door elkaar met een lepeltje of kleine garde in een pannetje en verwarm deze. Zorg er voor dat de suiker helemaal is opgelost.

 10. Haal het vlees uit de folie en vang het vocht op. Voeg het vocht uit het pakketje (gedeeltelijk) toe aan de barbecuesaus tot hij wat dunner is.

 11. Leg het vlees in een schaal en trek met 2 vorken uit elkaar.

 12. Voeg deze saus vervolgens beetje bij beetje toe aan de pulled pork tot je een smeuïge massa hebt. Serveer de pulled pork traditioneel op een broodje met de koolsalade en stukjes augurk.

 13. Tips: heb je pulled pork over? Dan kun je dit prima invriezen of de volgende dag even opwarmen in de oven afgedekt met wat aluminiumfolie.

 14. Gebruik eventueel houtsnippers voor een extra rooksmaak. Week deze van te voren in water en strooi ze tussen de briketten of houtskool.

 15. Voeg tijdens het wikkelen in aluminiumfolie een klein scheutje appelsap toe en schenk dit over het vlees. Het vocht zorgt er voor dat het vlees extra sappig blijft en geeft meteen een lekkere smaak.

 16. Snijd het broodje open en rooster kort op de barbecue voor een lekkere rokerige smaak en een krokante bite.

 17. Bekijk hier nog meer barbecue recepten.

Heeft het gesmaakt?
12 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!