Stoofperen maken
Een klassiek basisrecept voor stoofpeertjes waarvan ik zeker weet dat het in de smaak valt. Dit stoofperen recept vind ik heerlijk als verwarmend bijgerecht of als nagerecht met een bolletje ijs. Makkelijk te maken en perfect voor de feestdagen of gewoon een gezellige avond. Zoals grootmoeder ze maakte!
15 M + 1 U stoven
Ingrediƫnten
Voor stoofpeertjes
-
6 stoofperen ( Gieser Wildeman )
-
400 ml soepele rode wijn
-
2 kaneelstokjes
-
2 kruidnagels
-
50 gr witte basterdsuiker
-
water ( optioneel )
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Schil de peren maar laat de steeltjes er nog aan zitten. Doe de rode wijn in een pannetje en breng zachtjes aan de kook met de suiker, kaneelstokjes en kruidnagels. Vul eventueel aan met wat water.
-
Leg de stoofpeertjes erin en laat op zacht vuur ca 50 a 60 minuten zachtjes koken of stoven met de deksel er op. Schep de stoofperen af en toe om.
-
Serveer de stoofpeertjes als bijgerecht bij een stukje vlees of als toetje met ijs. Laat de wijn eventueel iets inkoken zodat het saus wordt.
-
Tips stoofperen:
- vul de wijn aan met water om de pan voller te krijgen, om zo de peertjes meer onder het vocht te krijgen en/of om de smaak wat te verdunnen.
- kook een beetje kookvocht van de stoofperen naderhand in met een beetje maizena tot deze iets begint in te dikken. Haal de stoofperen door het dikkere rode vocht voor een mooie glans.
- voeg ook eens steranijs, sinaasappelschil en/of laurier aan het mengsel waar de stoofperen in koken om nog meer smaak te geven.
- bewaar de stoofperen in een afgesloten bakje maximaal 4 dagen in de koelkast
- liever geen alcohol? Probeer dan deze alcoholvrije stoofperen
Receptvideo
Heeft het gesmaakt?
184 stemmen
Ook lekker