Stamppot recepten

Stamppot recepten

Zin in een lekkere stamppot? Ga voor oer-Hollandse andijviestamppot, boerenkoolstamppot of zuurkoolstamppot. Of probeer een Oosterse variant met kokosmelk en paksoi, andijviestamppot met Indische balletjes of vegetarische Marokkaanse stamppot. Je kunt eindeloos variëren met aardappel en groente!

Populair

10 x de lekkerste stamppot recepten

Heel veel lekkere inspiratie voor stamppot recepten, van italiaanse boerenkool stamp tot bietenstamp en oosterse stamppot met cashewnoten.

Boerenkool stamppot

Deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst mag niet ontbreken tijdens de winter

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Zoete aardappel stamppot

Probeer eens deze stamppot van zoete aardappels met spinazie en zachte geitenkaas. Een heerlijke combinatie van verschillende smaken!

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Nieuw

Vegan stamppot met andijvie

Een heerlijke plantaardige stamppot met zoete aardappel, andijvie met gebakken kastanje champignons, rode ui, rozemarijn en amandelen

Hoofdgerecht

40 min + 10 min

2 pers.

Spruitjes stamppot

Met dit lekkere recept voor spruitjesstamppot, spek en appel lust iedereen spruitjes.

Hoofdgerecht

30 min

3 pers.

Zuurkool ovenschotel

De traditionele ingrediënten uit een typisch winters Nederlands gerecht, maar dan samen in een ovenschotel met nog wat lekkere ingrediënten zoals kaas en appel erbij. Vanaf €2,19 per persoon maak je dit heerlijke maaltje.

Hoofdgerecht

40 min + 30 min oventijd

4 pers.

Rode kool stamppot

Lekkere winterse stamppot met rode kool, appel en een snufje kaneel. Inclusief bereiding met kant en klare rode kool en verse rode kool.

Hoofdgerecht

25 min + 25 min extra bij gebruik verse rode kool

4 pers.

Stamppot met paprika

Probeer eens deze verrassende stamppot met gebakken paprika, oude kaas en rucola. Een heerlijke combinatie en weer eens iets anders dan de standaard stamppot.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Koolhydraatarme stamppot met andijvie

Een heerlijke koolhydraatarme andijviestamppot, gemaakt met bloemkool in plaats van aardappelen. Lekker met vegetarische gehaktballetjes en champignons

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Uitgelicht recept

Andijviestamppot met spekjes

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Een makkelijk recept voor heerlijke Hollandse andijviestamppot met gebakken spekjes, de perfecte winterkost

Bekijk recept

Vegetarische stamppot

Wortelstamppot

Maak zelf deze heerlijke winterse stamppot van aardappels en wortel met een snufje kerrie.

Hoofdgerecht

25 min

2 à 3 pers.

Rode bietenstamppot met appel

Heerlijke smeuïge stamppot met rode bieten en geitenkaas geserveerd met gebakken plakken appel met kaneel en walnoten

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Hutspot

Makkelijk basisrecept om heerlijke smeuïge en smaakvolle hutspot te maken, een stamppot op basis van aardappels, wortel en ui

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Zoete aardappel stamppot

Zoete aardappel stamppot

Probeer eens deze stamppot van zoete aardappels met spinazie en zachte geitenkaas. Een heerlijke combinatie van verschillende smaken!

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Stamppotje van zoete aardappel en broccoli

Deze makkelijke en gezonde stamppot met gegrilde kip staat in 30 minuten op tafel. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Zoete aardappel pastinaak stamppot

Lekkere combi van zoete aardappel, pastinaak en appel gecombineerd in een winterse stamppot

Hoofdgerecht

Stamppot met vlees

Ovenschotel met hutspot

Heerlijke winterse maaltijd uit de oven van gebakken spekjes en paprika onder een laagje gegratineerde hutspot

Hoofdgerecht

45 min + 20 min oventijd

3 pers.

Andijviestamppot met spekjes

Een makkelijk recept voor heerlijke Hollandse andijviestamppot met gebakken spekjes, de perfecte winterkost

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Gevulde appels met hete bliksem

Deze gevulde appels met een vulling van puree, appel en spekjes zijn een lekkere winterse maaltijd

Hoofdgerecht

25 min + 20 oventijd

4 stuks

Hollandse stamppot

Pompoenstamppot

Deze stamppot heeft een heerlijk herfstig tintje, doordat het gemaakt is met pompoen en op smaak gebracht is met salie en geitenkaas.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Raapstelen stamppot

Op zoek naar een recept met raapstelen? Wat dacht je van deze heerlijke voorjaars stamppot gemaakt met raapstelen gecombineerd met stukjes kaas en gedroogde tomaatjes

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Stamppot met snijbonen en spekjes

Makkelijk en lekker recept voor snijbonenstamppot met gebakken spekjes en puntpaprika

Hoofdgerecht

35 min

4 pers.

Welke aardappelen zijn het beste voor stamppot?

Voor stamppot kun je het beste kruimige aardappelen gebruiken. De klassieke aardappel met geelbruinige schil kent de volgende kruimige soorten: MilvaVivaldiMonalisaMelody, Victoria en Berber. Ook zijn er kruimige aardappelen met een rode schil. Dit zijn de Mozart, Romance en Alouette. 

Waar komt stamppot vandaan?

Stamppot is ontstaan in Nederland, ergens in de twintigste eeuw. Uit breed onderzoek blijkt dat we pas in die periode de ingrediënten zijn gaan stampen. Waarschijnlijk is dit gerecht ontstaan uit gemak omdat het een eenpansgerecht is, maar ook omdat ze erachter kwamen dat de meeste mensen dit lekker vonden. De combinatie van ingrediënten werd wel al enkele eeuwen daarvoor gemaakt, maar toen werden de ingrediënten nog niet gestampt.

Waar wordt stamppot van gemaakt?

Stamppot bestaat uit kruimige aardappelen en groente naar keuze. Vaak zijn dit bladgroentes zoals boerenkool, andijvie en spinazie, maar vergeet ook zuurkool niet. Het wordt geserveerd met vlees, zoals speklappen en gehaktballen, en daarvan wordt ook jus gemaakt. Op het bord wordt in het midden een kuiltje gemaakt waar de jus in kan. Lekker bij stamppot is:

– Rookworst

– Spekjes

– Augurk

– (Gebakken) uitjes

Tegenwoordig wordt er steeds meer gevarieerd. Naast kruimige aardappel kun je eens zoete aardappel, pastinaak of knolselderij proberen. Qua groentes worden er andere groenten gebruikt, zoals spruitjes, pompoen of bieten. Gelukkig eten we ook steeds vaker vegetarisch en dus ook vegetarische stamppot. Er komen meer betere vleesvervangers voor rookworst, spekjes of gehaktballen, maar je kunt het vlees ook vervangen door kaas, ei, noten of gewoon meer groente én (gedroogd) fruit erin.

Wat is het verschil tussen stamppot en hutspot?

Het verschil tussen hutspot en stamppot is dat hutspot van oorsprong niet bestaat uit gestampte ingrediënten, maar uit ingrediënten die door elkaar gehutseld zijn. De ingrediënten worden dan wel in kleinere stukken gesneden. Tegenwoordig kennen we hutspot als de combinatie van kruimige aardappels, winterpeen en witte ui. Er wordt vaak melk, boter en een bouillonblokje toegevoegd en het wordt geserveerd met spekreepjes en rookworst.

Stamppot is een gerecht wat pas veel later is ontstaan en bestaat uit aardappelen met een groentesoort naar keuze. Alle ingrediënten worden door elkaar gestampt en geserveerd met jus en vlees. Vaak is dat rookworst, speklap of gehaktballen. 

Is stamppot gezond?

Stamppot is niet per se een gezond gerecht, maar om het ongezond te noemen is ook niet helemaal eerlijk. Tegenwoordig zijn er veel variaties te maken. Het originele recept bevat veel aardappelen en vet vlees. En dat is nu eenmaal calorierijk. Echter eten we dit gerecht voornamelijk in de koude maanden. In de winter verbruikt ons lichaam meer energie om onszelf warm te houden. Calorieën is energie, dus als je het op die manier bekijkt, is je stamppot een goede keuze in de winter.

Uiteraard kun je variëren door bijvoorbeeld een deel of alle aardappelen te vervangen door minder calorierijke producten zoals bloemkool, pastinaak, pompoen of knolselderij. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om er geen vette jus en vleesproducten bij te eten. Kies voor andere smaakmakers zoals mosterd of leuke kruidenmengsels zoals ras el hanout. 

Wat heb je nodig voor stamppot?

Naast de ingrediënten aardappelen en groenten en optioneel een (vegetarisch) stukje vlees of vis en jus heb je de volgende materialen nodig:

– Een grote pan waar je de aardappelen in kookt en later aanvult met de gewenste groentes.

– Een aardappelstamper of pureestamper om de ingrediënten fijn te stampen.

Je kunt er ook voor kiezen om de groentes in een aparte pan te koken of bakken. Denk aan zachtgegaarde uitjes of gewokte groentes. Mocht je er nog een stuk (vegetarisch) vlees of vis bij bakken dan heb je nog een koekenpan nodig. Van het vet wat overblijft, kun je in diezelfde pan een jus maken. 

Wat voor stamppotten zijn er?

De meest bekende stamppotten zijn zuurkoolstamppot, boerenkoolstamppot en andijviestamppot. Hutspot is officieel geen stamppot, maar wordt tegenwoordig in hetzelfde rijtje geplaatst. Eigenlijk kun je met stamppot eindeloos combineren en is het aantal soorten stamppotten zo groot als dat er groentes zijn.