Stamppot recepten

Zin in een lekkere stamppot? Bekijk hier onze stamppot recepten! Van oer-Hollandse andijviestamppot, boerenkoolstamppot en zuurkoolstamppot. Of ga voor een Oosterse variant met kokosmelk en paksoi of probeer eens de andijviestamppot met Indische balletjes of de vegetarische Marokkaanse stamppot. Je kunt eindeloos varieren met de aardappel!

meer info

Nieuw

Rode kool stamppot

Lekkere winterse stamppot met rode kool, appel en een snufje kaneel. Inclusief bereiding met kant en klare rode kool en verse rode kool.

Hoofdgerecht

25 min + 25 min extra bij gebruik verse rode kool

4 pers.

Stamppot met paprika

Probeer eens deze verrassende stamppot met gebakken paprika, oude kaas en rucola. Een heerlijke combinatie en weer eens iets anders dan de standaard stamppot.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Koolhydraatarme stamppot met andijvie

Een heerlijke koolhydraatarme andijviestamppot, gemaakt met bloemkool in plaats van aardappelen. Lekker met vegetarische gehaktballetjes en champignons

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Wortelstamppot

Maak zelf deze heerlijke winterse stamppot van aardappels en wortel met een snufje kerrie.

Hoofdgerecht

25 min

2 à 3 pers.

Rode bietenstamppot met appel

Heerlijke smeuïge stamppot met rode bieten en geitenkaas geserveerd met gebakken plakken appel met kaneel en walnoten

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Ovenschotel met hutspot

Heerlijke winterse maaltijd uit de oven van gebakken spekjes en paprika onder een laagje gegratineerde hutspot

Hoofdgerecht

45 min + 20 min oventijd

3 pers.

Vegetarische stamppot

Hutspot

Makkelijk basisrecept om heerlijke smeuïge en smaakvolle hutspot te maken, een stamppot op basis van aardappels, wortel en ui

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Pompoenstamppot

Deze stamppot heeft een heerlijk herfstig tintje, doordat het gemaakt is met pompoen en op smaak gebracht is met salie en geitenkaas.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Raapstelen stamppot

Op zoek naar een recept met raapstelen? Wat dacht je van deze heerlijke voorjaars stamppot gemaakt met raapstelen gecombineerd met stukjes kaas en gedroogde tomaatjes

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Zoete aardappel stamppot

Zoete aardappel stamppot

Probeer eens deze stamppot van zoete aardappels met spinazie en zachte geitenkaas. Een heerlijke combinatie van verschillende smaken!

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Stamppotje van zoete aardappel en broccoli

Deze makkelijke en gezonde stamppot met gegrilde kip staat in 30 minuten op tafel. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Zoete aardappel pastinaak stamppot

Lekkere combi van zoete aardappel, pastinaak en appel gecombineerd in een winterse stamppot

Hoofdgerecht

Stamppot met vlees

Andijviestamppot met spekjes

Een makkelijk recept voor heerlijke Hollandse andijviestamppot met gebakken spekjes, de perfecte winterkost

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Gevulde appels met hete bliksem

Deze gevulde appels met een vulling van puree, appel en spekjes zijn een lekkere winterse maaltijd

Hoofdgerecht

25 min + 20 oventijd

4 stuks

Stamppot met snijbonen en spekjes

Makkelijk en lekker recept voor snijbonenstamppot met gebakken spekjes en puntpaprika

Hoofdgerecht

35 min

4 pers.

Stamppot met vis

Preistamppot met mosterd dille zalm

Heerlijke smeuïge stamppot met geroerbakte prei en zalm uit de oven met een mosterd dille marinade

Hoofdgerecht

20 min + 10 min oventijd

2 pers.

Bloemkoolstamppot met krokante vis

Heerlijke combi van smeuïge stamppot met een stukje vis met amandelkorst en kerriesaus.

Hoofdgerecht

35 min + 15 min oventijd

2 pers.

Spinaziestamppot met vissticks

Spinaziestamppot met zelfgemaakte krokante vissticks met een vleugje citroen

Hoofdgerecht

Hollandse stamppot

Stamppot met prei met brie

Heerlijke preistamppot met gebakken spekjes en bovenop licht gesmolten brie met walnoten

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Spinaziestamppot met ei

Serveer deze vegetarische stamppot met spinazie en pijnboompitten met een gekookt eitje en je hebt een heerlijke winterse maaltijd.

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Boerenkool stamppot

Deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst mag niet ontbreken tijdens de winter

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Welke aardappelen zijn geschikt voor stamppot?

Voor stamppot kun je het beste kruimige aardappelen gebruiken. De klassieke aardappel met geelbruinige schil kent de volgende kruimige soorten: MilvaVivaldiMonalisaMelody, Victoria en Berber. Ook zijn er kruimige aardappelen met een rode schil. Dit zijn de Mozart, Romance en Alouette. 

Waar komt stamppot vandaan?

Stamppot is ontstaan in Nederland ergens in de twintigste eeuw. Uit breed geschiedenis onderzoek blijkt dat we pas ergens in die periode de ingrediënten zijn gaan stampen. Waarschijnlijk is dit gerecht ontstaan uit gemak doordat het een eenpansgerecht is, maar ook omdat ze erachter kwamen dat de meeste mensen dit lekker vonden. Het is dus niet per se een oud-Hollands gerecht. De combinatie van ingrediënten werd wel al enkele eeuwen daarvoor gemaakt, maar toen werden de ingrediënten niet gestampt.

Waar wordt stamppot van gemaakt?

De stamppot zoals deze sinds de twintigste eeuw wordt gegeten bestaat uit kruimige aardappelen en groente naar keuze. Er worden veelal bladgroentes gebruikt zoals boerenkool, andijvie en spinazie. Vergeet ook de zuurkool niet. Vaak wordt het geserveerd met een stuk vlees zoals speklappen en gehaktballen. Daarvan wordt dan ook jus gemaakt. Bij het serveren van de stamppot wordt in het midden een kuiltje gemaakt die volgeschonken wordt met de vleesjus. Ook wordt er vaak een rookworst bij geserveerd en worden er kleine spekstukjes door de stamppot heen geschept.

Tegenwoordig wordt er steeds meer gevarieerd in de stamppot. Naast de kruimige aardappel wordt er bijvoorbeeld gevarieerd met zoete aardappel, pastinaak en knolselderij. Qua groentes worden er ook andere groenten gebruikt dan bladgroenten. Denk hierbij aan spruitjes, pompoen en bieten. Gelukkig eten we ook steeds vaker vegetarisch en dus ook vegetarische stamppotten. Er zijn steeds betere vleesvervangers voor rookworst, spekjes of gehaktballen, maar je kunt het vlees ook vervangen voor ingrediënten zoals kaas, ei, noten of gewoon meer groente én (gedroogd) fruit erin.

Wat is het verschil tussen stamppot en hutspot?

Het verschil tussen hutspot en stamppot is dat hutspot van oorsprong niet bestaat uit gestampte ingrediënten, maar uit ingrediënten die door elkaar gehutseld zijn. De ingrediënten worden dan wel in kleinere stukken gesneden. Tegenwoordig kennen we hutspot als de combinatie van kruimige aardappels, winterpeen en witte uien. Daar wordt dan vaak melk, boter en een bouillonblokje toegevoegd en het wordt geserveerd met spekreepjes en rookworst. Stamppot is een gerecht wat pas veel later in de geschiedenis is ontstaan en bestaat uit aardappelen met een groentesoort naar keuze. Alle ingrediënten worden door elkaar gestampt en geserveerd met jus en vlees naar keuze. Vaak is de vleessoort rookworst, speklappen of gehaktballen. 

Is stamppot gezond?

Stamppot is niet per se een gezond gerecht, maar om het ongezond te noemen is ook niet helemaal eerlijk. Tegenwoordig zijn er natuurlijk veel variaties op te maken. Het meest originele recept bevat veel aardappelen en vet vlees. En dat is nu eenmaal calorierijk. Daartegenover staat wel dat we dit gerecht voornamelijk in de koude maanden eten. In de winter verbruikt ons lichaam meer energie om onszelf warm te houden. Calorieën is energie, dus als je het op die manier bekijkt, is je stamppot een gezonde keuze in de winter. Uiteraard kun je dus variëren om bijvoorbeeld een deel of alle aardappelen te vervangen voor minder calorierijke producten zoals bloemkool, pastinaak, pompoen of knolselderij. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om er geen vette jus en vleesproducten bij te serveren. Kies voor andere smaakmakers zoals mosterd of leuke kruidenmengsels zoals ras el hanout. 

Wat heb je nodig voor stamppot?

Naast de ingrediënten aardappelen en groenten en optioneel een (vegetarisch) stukje vlees of vis en jus heb je simpelweg de volgende materialen nodig. Een grote pan waar je de aardappelen in begint te koken en later aanvult met de desgewenste groentes. Vervolgens heb je een aardappelstamper of pureestamper nodig om de ingrediënten fijn te stampen. Je kunt er ook voor kiezen om de groentes in een aparte pan te bereiden. Dit kan koken zijn, maar je zou groentes ook kunnen bakken. Bijvoorbeeld zachtgegaarde uitjes of gewokte groentes. Mocht je er nog een stuk (vegetarisch) vlees of vis bij bakken dan heb je natuurlijk nog een koekenpan nodig. Van het vet wat overblijft, kun je in diezelfde pan een jus maken. 

Wat voor stamppotten zijn er?

De meest bekende stamppotten zijn zuurkoolstamppot, boerenkoolstamppot en andijviestamppot. Hutspot is officieel geen stamppot, maar wordt tegenwoordig in hetzelfde rijtje geplaatst. Eigenlijk kun je met stamppot eindeloos combineren en is het aantal soorten stamppotten zo groot als dat er groentes zijn.