Ga naar de inhoud
Pastinaak stamppot met balletjes

Pastinaak stamppot met balletjes

Een heerlijk recept voor de herfst: pastinaak stamppot met boerenkool. Met lekker veel groenten en vega gehaktballetjes met jus. Je kunt deze stamppot met vlees, vegetarisch of vegan maken.

10 M + 15 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 400 gr pastinaak in stukken
  • 600 gr aardappelen
  • 70 gr boerenkool
  • 1 bouillonblokje ( groenten )
  • 250 gr gehakt ( vega )
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 blokjes boter
  • Zout en peper
  • 100 ml melk ( amandel )

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Snipper de sjalotten fijn. De aardappelen schil je en snijd je in stukken. De pastinaak hoef je niet te schillen (kan wel) en snijd je ook in stukken. Doe de aardappelen, pastinaak en boerenkool in een kookpan, breng onder water en aan de kook met een bouillonblokje erbij voor ongeveer 15-20 minuten.


    pastinaak stamppot stap 1 pastinaak stamppot stap 2 pastinaak stamppot stap 3
  2. Hak het teentje knoflook fijn.


  3. Het gehakt breng je op smaak met peper, zout, de knoflook en nootmuskaat.


  4. Draai er met je handen kleine balletjes van.


  5. Verhit een blokje boter in een pan en bak de sjalotten hier voor 2 minuten in, bak dan ook de vega gehaktballetjes goudbruin.


    pastinaak stamppot stap 4 pastinaak stamppot stap 5 pastinaak stamppot stap 6
  6. Giet de aardappelen, pastinaak en boerenkool af.


  7. Stamp deze vervolgens fijn met de melk erbij.


  8. De gehaktballetjes haal je uit de pan en voeg dan een extra blokje boter en klein scheutje water toe, zet op laag vuur en blijf roeren tot jus ontstaat.


  9. Serveer de stamppot met de gehaktballetjes en de jus met sjalotjes.