
Bruschetta: klassiek Italiaans recept
Hét recept voor klassieke bruschetta's met tomaten en basilicum op een krokant broodje. Met dit recept zet je in een handomdraai een heerlijke Italiaanse snack op tafel. Dit hapje valt bij iedereen in de smaak. Lekker als antipasto, borrelhapje of lichte lunch. Het broodje rooster je lichtjes en wrijf je daarna in met knoflook, hierdoor krijgt deze een extra lekkere smaak.
30 M
Ingrediënten: Bruschetta: klassiek Italiaans recept
Voor stuks
-
1 8 sneetjes stokbrood
-
4 tomaten van goede kwaliteit
-
1 teen knoflook
-
Handje verse basilicum
-
peper en zout
-
olijfolie
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding: Bruschetta: klassiek Italiaans recept
-
Vul een kom met kokend heet water. Snijd met een mes een kruis aan de onderkant van de tomaten. Leg de tomaten een minuutje in het water en spoel ze af moet koud water. Als het goed is moet nu het velletje makkelijk te verwijderen zijn. Snijd ook het waterige gedeelte met de zaadjes er uit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
-
Doe de stukjes tomaat in een kom en voeg een klein beetje olijfolie toe.
-
Hak de basilicum fijn en schep door de tomaten. Breng het tomatenmengsel op smaak met een snufje peper en zout.
-
Snijd het brood in plakken en bestrijk aan beide kanten met een beetje olijfolie. Grill het brood aan beide kanten in een grillpan (of oven) knapperig.
-
Wrijf met een teentje knoflook over de bovenkant van de knapperige broodjes.
-
Leg ze op een bord en schep de bruschetta topping er over. Garneer eventueel met een extra blaadje basilicum.
-
Tips: Je kunt het bruschetta mengsel meteen gebruiken of afgedekt in de koelkast laten marineren (hele nacht kan ook) voor een intensere smaak.
-
Kijk ook eens tussen mijn andere bruschetta recepten
Tips
Wat is bruschetta?
Bruschetta is een traditioneel Italiaans voorgerecht van gegrild brood, ingewreven met knoflook en een scheutje olijfolie. Vaak wordt tomaat als topping gebruikt met wat verse kruiden.
Hoe krijg je bruschetta extra knapperig?
Om bruschetta extra knapperig te krijgen moet je het brood roosteren met wat olie. Laat het daarna even goed afkoelen voordat je de toppings toevoegt.
Wat is het verschil tussen crostini en bruschetta?
Het verschil tussen bruschetta en crostini zit vooral in het formaat, bruschetta zijn grotere stukken brood dan crostini. Ook wordt Bruschetta vaak in de pan gemaakt nadat deze ingesmeerd zijn met wat olijfolie, terwijl crostini in de oven gemaakt wordt.
Welke soort tomaten moet ik gebruiken?
Voor soep en saus gebruik ik graag roma of pruimtomaten omdat ze minder vocht bevatten en veel smaak geven. Voor salades zijn cherry of snoeptomaatjes lekker zoet en knapperig. Op bruschetta vind ik trostomaten perfect omdat ze stevig en sappig zijn. Gewone ronde tomaten zijn lekker veelzijdig en geschikt voor allerlei gerechten.
Heeft het gesmaakt?
506 stemmen
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 90
- vet 3.5 gr
- verzadigd vet 0.5 gr
- koolhydraten 12 gr
- w.v. suikers 1.5 gr
- vezels 1.2 gr
- eiwit 2.5 gr
- zout 0.3 gr
Ook lekker