Meringue schuimpjes

Makkelijk basisrecept voor krokante zelfgemaakte schuimpjes van eiwit, suiker en citroen. Inclusief handige tips en bewaaradvies

Bakrecept 25 min + 90 min oventijd

ingrediënten

voor 50 stuks

Benodigdheden

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Note: het is heel belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit komt en dat alle materialen goed schoon en vetvrij zijn.

  2. Verwarm de oven voor op 90 graden (hetelucht). Snijd de citroen doormidden en wrijf de kom en de gardes van de mixer in met de citroen. Verwijder eventueel met een keukenpapiertje de restjes citroen.

  3. Klop met een mixer de eiwitten tot het schuim wordt. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en mix goed door. Mix nog ca. 7 a 8 minuten goed door tot het schuim stevig en glanzend is. Als er mooie pieken ontstaan dan is het meringue schuim goed.

  4. Gebruik een spuitzak om mooie toefjes eiwit op het bakpapier te maken. Je kunt ook met een lepel kleine hoopjes op het bakpapier scheppen, zo krijg je wat meer ronde en bolle schuimpjes. De hoopjes zetten niet uit tijdens het bakken dus je kunt ze vrij dicht bij elkaar doen. Zet de bakplaat 1½ uur in de oven.

  5. Zet daarna de deur van de oven op een kiertje en laat de meringues in de oven afkoelen. Hierdoor kan het vocht ontsnappen en worden de schuimpjes beter droog. Bewaar de meringue schuimpjes op een droge plek. Of doe ze in een trommel met wat ongekookte droge rijst op de bodem, hierdoor blijven ze langer krokant.

  6. Tips:

  7. 1. Je kunt ook eventueel kleurstof toevoegen om de schuimpjes te voorzien van een mooi kleurtje.

  8. 2. Ze zijn klaar als je ze makkelijk van het bakpapier kunt afhalen, als ze nog wat plakken dan moeten ze nog even in de oven. Dit is namelijk ook afhankelijk van de grootte.

  9. 3. Ik gebruik vaak een pak eiwit van TwoChicks, hierdoor hoef ik geen eieren te splitsen en houd ik geen eigelen over. O.a. te koop bij AH.

  10. 4. Wat is het verschil tussen meringue en pavlova? Bij een pavlova wordt er maizena toegevoegd waardoor de binnenzijde zachter wordt en pavlova wordt vaak versierd met slagroom en fruit en opgediend als een echt dessert.

Heeft het gesmaakt?
395 stemmen Bedankt voor je stem!
Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!