Vegetarische bietentartaar
Een vegetarische tartaar van rode biet, met balsamico, een crème van geitenkaas en pistachenoten. Perfecte start van je (vegetarische) diner voor de feestdagen.
40 M + 1 U oventijd
Ingrediënten
Voor stuks
-
4 rode bieten ( rauw )
-
125 gr geitenkaas
-
4 eetlepels Griekse yoghurt
-
4 takjes tijm
-
2 eetlepels balsamico azijn
-
1 eetlepel olijfolie
-
20 gr pistachenoten
-
1 theelepel sesamzaadjes ( zwarte )
-
1 theelepel komijnzaad
-
0.25 theelepel korianderzaad
-
Optioneel: crostini’s om te serveren
Benodigdheden
-
kookring van circa 8 cm
-
handmixer
-
Aluminiumfolie
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de rode bieten en leg ze apart in een stukje aluminiumfolie. Besprenkel de bietjes met de eetlepel olijfolie, peper, zout en leg bij elke biet een takje tijm. Verpak de bietjes in het aluminiumfolie, leg deze op een bakplaat en bak in de oven voor 60 minuten.
-
Voor de geitenkaas crème, doe de geitenkaas met de Griekse yoghurt in een kom en meng dit tot een glad geheel. Doe deze eventueel in een spuitfles en zet in de koelkast. Hak de pistachenoten fijn en meng deze met de sesamzaadjes, komijnzaad, korianderzaad, peper en een snuf zout. Zet ook deze apart.
-
Laat de rode bieten afkoelen wanneer ze uit de oven komen. Doe dit door het aluminiumfolie voorzichtig open te maken en even te laten staan. Haal daarna de schil van de bieten, deze kun je er nu makkelijk afhalen. Snijd de bieten in kleine blokjes. Meng deze met de balsamico azijn en breng op smaak met peper en zout.
-
Leg een kookring op een bord en doe hier 1/4e van de rode bieten in. Druk aan met een lepel en haal voorzichtig de ring weg. Maak af met het pistachemengsel en de geitenkaas. Gebruik eventueel een spuitfles om mooie rondjes te maken, of doe dit met een lepel. Garneer met wat extra tijm en serveer de tartaar met crostini’s of andere toast.
-
Tip: je kunt alles goed van tevoren bereiden. Bewaar in de koelkast en zo hoef je alleen nog maar het bord op te maken.
-
Weinig tijd? Dan kun je ook voorgekookte rode bietjes gebruiken, laat ze wel goed uitlekken en dep droog voor gebruik.
Heeft het gesmaakt?
96 stemmen
Ook lekker