Kerstrecepten 2022

Kerstrecepten 2022

Op zoek naar een lekker recept voor het kerstdiner 2022? Hier vind je zo’n 300 leuke en feestelijke kerstrecepten! Van een klassiek voorgerecht zoals zalmbonbons en carpaccio tot een hoofdgerecht van geroosterde kip of een vegetarische wellington. En vergeet het dessert zoals een chocolademousse of ijstaart niet. Allemaal makkelijk om te maken en stap voor stap uitgelegd en voor elk budget.

Populair

10 x klassieke kerstrecepten

In deze blog vind je veel inspiratie voor een klassiek kerstmenu. Van garnalencocktail tot gevulde kip en pavlova.

Haricots verts met spek

Dit klassieke bijgerecht van boontjes omwikkeld met spek uit de oven zijn altijd een feestelijke toevoeging aan je (kerst)diner

Bijgerecht

15 min + 12-15 min

9 stuks

Pavlova taart

Een heerlijk recept voor een pavlova taart in een krans vorm met vers fruit en slagroom, extra feestelijk voor Kerst!

Nagerecht

20 min + 100 min oventijd + afkoelen

6-8 pers.

Nieuw

Italiaanse amuse lepels

Deze feestelijke appetizer met klassieke Italiaanse smaken van tomaat, mozzarella en basilicum is leuk op een feestje of vooraf aan een diner.

Voorgerecht

25 min

10 lepels

Lactosevrije mousse

Op zoek naar een lactosevrij Kerst dessert? Maak dan deze eenvoudige aardbeien mousse met lactosevrije slagroom.

Nagerecht

20 min + 2 uur opstijftijd

2 pers.

Butter board kerst

Een gezellige plank met boter en lekkere toppings zoals cranberry, rozemarijn en pecan. Lekker bij de kerstborrel.

Voorgerecht

20 min

6-8 pers.

Vegan lava cake met chocolade en sinaasappel

Wil jij punten scoren met het kerstdiner? Maak dan deze super simpele, maar onwijs lekkere lava cakejes met chocolade en sinaasappel. Echt een feestje.

Nagerecht

5 min bereidingstijd + 20 min oventijd

2 lava cakes

Broodpudding van kerststol

Restjes kerststol over van Kerst? Maak er een heerlijke broodpudding van met cranberry's en amandelamandelschaafsel.

Ontbijt

15 min + 40 min oventijd

4 pers.

Biet wellington

De beef wellington is bij velen niet meer weg te denken uit het kerstmenu. Deze verrassende variant gemaakt van rode bieten, champignons en linzen is helemaal plantaardig en dus ideaal voor de vegetariërs en veganisten aan tafel.

Hoofdgerecht

20 min bereidingstijd + 35 min oventijd

6 pers.

Uitgelicht recept

Hertenbiefstuk met rode portsaus en stoofperen

Hoofdgerecht

35 min

4 pers.

Serveer dit luxe stukje wild met een volle rode portsaus en sjalotten eens met stoofperen en haricots verts voor een heerlijk kerstdiner

Bekijk recept

Kerst voorgerechten

Bladerdeeg cups met avocado

Ben je nog op zoek naar een lekker en simpel hapje voor een feestje of borrel? Probeer dan eens deze bladerdeeg hapjes met dille-avocado crème en zongedroogde tomaat. Daar scoor je gegarandeerd punten mee.

Voorgerecht

10 min + 15 min oventijd

8 hapjes

Groentestrudel met spinazie

Knapperig bladerdeeg met een heerlijke vulling van o.a. spinazie, ricotta en walnoten. Een heerlijk gerecht voor de feestdagen of een ander dinertje.

Voorgerecht

30 min + 35 min oventijd

1 strudel

Tomatentartaar met burrata

Een feestelijk en heerlijk voorgerecht van gemarineerde tomatenblokjes met zachte burrata en krokante stukjes Parmezaan.

Voorgerecht

35 min + 30 min marineren

4 pers.

Kerst hoofdgerechten

Zalm in bladerdeeg

Heerlijke zalm in een krokant jasje van bladerdeeg uit de oven met een vulling van pesto. In 20 minuten voorbereid. Lekker met een salade erbij.

Hoofdgerecht

20 min + 20 min oventijd

2 pers.

Risotto met champignons en truffel

Heerlijk smeuïge risotto met truffel die erg makkelijk is om te maken en ideaal is voor een gezellig dinertje. Ik gebruikte truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Zalmrollade met groene asperges

Een feestelijk hoofdgerecht voor kerst of tijdens een diner van opgerolde zalm met ricotta, dille en asperges en een crunch van hazelnoot

Hoofdgerecht

20 min + 45 min oventijd

4 pers.

Kerst nagerechten

Baked alaska recept

Deze spectaculaire ijstaart met ijs onder een laag cake en gebrand meringue schuim wordt ook wel omelette sibérienne genoemd en maak je met maar 5 ingrediënten. Een heerlijk kerstdessert.

Nagerecht

40 min + 8 uur invriezen

8 pers.

Vegan panna cotta met rood fruit

Dit overheerlijke toetje maak je met maar een paar ingrediënten en kun je makkelijk van tevoren klaarmaken. Daarbij ziet het er ook nog eens prachtig uit.

Nagerecht

10 min bereidingstijd + 2 uur rusttijd

4 porties

Speculaasmousse

Heerlijk speculaas dessert van een luchtige mousse met Speculoos, speculaaskruiden en laagjes speculaas in een glaasje

Nagerecht

25 min

4 pers.

Kerst bijgerechten

Portobello met boerenkool

Vul portobello’s eens met boerenkool en geitenkaas samen met de heerlijke smaken van balsamico en hazelnoten.

Voorgerecht

15 min + 15 min oventijd

4 stuks

Bloemkool steaks

Smaakvolle bloemkool steaks uit de oven met een kruidig sausje erbij. Een heerlijke vegan variant op de klassieke steak. Klaar in slechts 25 minuten.

Bijgerecht

10 min + 15 min

4 stuks

Gegrilde romaine sla met sinaasappel

Deze gegrilde kropjes sla barsten van de smaak met een dressing van Ras el Hanout, partjes frisse sinaasappel en een bite van amandel.

Bijgerecht

25 min

4 pers.

Vegetarische kerstrecepten

Borrelkrans voor kerst

Gezellige kerstborrel op de planning? Maak dan deze feestelijke krans van rozemarijn met lekkere toppings. Ook leuk als voorafje bij het kerstdiner.

Hapjes en snacks

30 min

4 pers.

Bladerdeeg kerstboom met pesto

Deze bladerdeeg boom met een vulling van pesto is leuk voor bij de kerstborrel of kerstbrunch. Je trekt er heel makkelijk lekkere stukjes van af. Dat wordt snoepen.

Hapjes en snacks

20 min + 20 min oventijd

1 portie

Lactosevrij roomijs

Eenvoudig te bereiden roomijs dat geschikt is voor een lactosevrij of vegan dieet. Met maar 4 ingrediënten bereid je in 10 minuten het ijs voor om daarna op te laten stijven in de vriezer.

Nagerecht

10 min + 5 uur opstijftijd

4 pers.

Hoe stel ik een kerstmenu samen?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen, zoals: hoeveel personen komen er? Hoeveel gangen wil ik maken? Zijn er dieetwensen? En hoeveel tijd heb je? Vervolgens is het handig om bij het hoofdgerecht te beginnen. Serveer je vlees, dan is het lekker om als voorgerechtje iets lichts te nemen zoals een vegetarisch gerecht of iets met vis. En andersom. Ook kun je een thema aan je kerstdiner hangen zoals een klassiek kerstmenu, een kerstdiner met een Italiaanse twist of ga eens voor Kerst tapas.

Hoe bereid ik een kerstdiner zonder stress?

Een kerstdiner bereiden lijkt vaak stressvol, maar dat hoeft niet. Hier zijn een paar tips:

– Voorbereiding is belangrijk. Kijk of je 1 of 2 gangen al (bijna) geheel een dag van tevoren kunt maken. Een soep, chocolademousse of stoofvlees bijvoorbeeld.

– Zorg voor wat kleine hapjes of amuses vooraf zodat de gasten alvast ergens van kunnen snoepen terwijl jij in de keuken bezig bent.

– Maak het gerecht al een keer van tevoren. Iets voor de eerste keer bereiden voor gasten is altijd spannend.

– Doe op tijd boodschappen, zeker rond Kerst zijn de supermarkten vaak leeggeplunderd. Kijk op je boodschappenlijstje welke houdbare ingrediënten je al weken van tevoren kunt inslaan. En bestel eventueel de boodschappen online.

Tip: op LeukeRecepten vind je bij elk recept een boodschappenknop waarbij je de ingrediënten in 1 x in je boodschappenmandje doet.

Meer tips lees je ook in deze blog: Een etentje organiseren zonder stress.

Wat voor drankje serveer ik bij het kerstdiner?

Dit is een beetje afhankelijk van de gerechten die je serveert. Een aantal suggesties:

– Begin het diner met een glaasje bubbels zoals prosecco (Italiaans en vaak iets zoeter van smaak), cava (Spaans en vaak iets kruidiger van smaak) of champagne (Frans en vaak iets frisser van smaak en iets duurder wat prijs betreft).

– Bij (rood) vlees kun je een krachtige rode wijn serveren, of ga voor een volle witte wijn zoals Chardonnay.

– Bij vis of vega kun je een frisse witte wijn serveren zoals een sauvignon blanc of ga bijvoorbeeld voor een fruitige rosé.

– Ook bij het dessert kun je een wijn serveren, een zogenaamde dessertwijn. Deze zijn zoet en een lekkere afsluiter. Een voorbeeld hiervan is Moscato wijn.

Tip: laat je adviseren in de winkel of online. Bij een aantal van mijn populaire recepten vind je nu ook een wijntip.

Hoe bereid ik een kerstdiner voor een grote groep?

Kies gerechten die je kunt bereiden in een grote pan of ovenschaal. Een soep is altijd een goed idee als er veel mensen komen. Ook een ovengerecht is handig en schuif je in 1 x in de oven. Controleer van tevoren wel of alles past. Als toetje kun je bijvoorbeeld gaan voor een grote bak tiramisu of een ijstaart.

Ga je de borden opmaken, zet deze dan allemaal op een rijtje. Ga niet bord voor bord opmaken maar voeg steeds hetzelfde ingrediënt op alle borden tegelijk toe. Verwarm de borden eventueel voor als het lang duurt.

Lees nog meer tips in deze blog: Koken voor een grote groep