Kerstrecepten 2021

Op zoek naar een lekker recept voor het kerstdiner 2021? Hier vind je bijna 300 leuke en feestelijke kerstrecepten! Van een klassiek voorgerecht zoals zalmbonbons en carpaccio tot een hoofdgerecht van geroosterde kip of een  vegetarische wellington. En vergeet het dessert zoals een chocolade mousse of een ijstaart niet.  Allemaal makkelijk om te maken en stap voor stap uit gelegd en voor elk budget.

meer info

Nieuw

Speculaaskoeken met amandelspijs

Maak zelf deze heerlijk krokante koeken met speculaaskruiden gevuld met een lekker zoete en zachte vulling van amandelspijs

Bakrecept

40 min bereiden + 15 min oventijd + 1 uur rusttijd

6 stuks

Gourmet pannenkoekjes

Leuk tijdens de feestdagen voor kinderen én volwassenen: mini pannenkoekjes gebakken in een gourmetpannetje 

Bijgerecht

25 min

10 stuks

Bladerdeeghapjes met gekaramelliseerde peer

Een heerlijke borrelhapje of appetizer van knapperig bladerdeeg met een stukje romige brie en gekarameliseerde peer

Hapjes en snacks

20 min + 20 min oventijd

16 stuks

Aubergines met granaatappel en yoghurt

Heerlijke kruidige aubergines uit de oven geserveerd met frisse yoghurt en granaatappelpitjes

Hoofdgerecht

15 min + 40 min oventijd

4 stuks

Tomatensalade met burrata

Serveer deze mooie Italiaanse salade van verschillende soorten tomaat met een bol zachte burrata en je bent in heaven!

Voorgerecht

20 min

2 borden

Zalm met sinaasappel uit de oven

Wist je dat zalm heerlijk smaakt in combinatie met sinaasappel, probeer het in dit makkelijke recept uit de oven

Hoofdgerecht

25 min + 12 min oventijd

2 pers.

Kerst voorgerechten

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Blini met zalm

Maak zelf deze lekkere blini hapjes. Kleine pannenkoekjes met een topping van frisse room en zalm. Leuk om te serveren met Kerst of oud en nieuw!

Voorgerecht

40 min + 30 min wachten

20 stuks

Vegetarische bietentartaar

Een vegetarische tartaar van rode biet, met balsamico, een crème van geitenkaas en pistachenoten. Perfecte start van je (vegetarische) diner voor de feestdagen.

Voorgerecht

40 min + 1 uur oventijd

4 stuks

Kerst hoofdgerechten

Zalm met amandelkorst

Heerlijke zalm met krokante en kruidige korst uit de oven met boontjes en puree, een heerlijk en makkelijke kerstrecept of voor tijdens een diner

Hoofdgerecht

20 min + 10 min oventijd

2 pers.

Kerst ovenschotel met pompoen

Heerlijke ovenschotel met spruitjes, pompoen en cranberry en een krokant laagje bladerdeeg met uitgestoken sterren, leuk om te serveren met kerst!

Hoofdgerecht

30 min + 30 min oventijd

4 pers.

Spaghetti met coquilles

Pasta in roomsaus met knoflook en erwtjes met gebakken coquilles (sint jakobsschelpen), een ideaal recept om te serveren tijdens een etentje of kerst

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Kerst bijgerechten

Pastinaak en wortel uit de oven

Heerlijk groente bijgerecht van kruidige pastinaak en wortel geroosterd uit de oven, lekker voor bij het kerstdiner

Bijgerecht

10 min + 25 min oventijd

4 pers.

Bimi pakketjes met paprika

Super leuk bijgerecht voor het kerstdiner van lekkere groente pakketjes van bimi en paprika, dat wordt uitpakken en smullen!

Bijgerecht

15 min + 15 min oventijd

8 stuks

Hele geroosterde bloemkool uit de oven

Een heerlijk bijgerecht voor een diner of kerst van gemarineerde bloemkool met een heerlijke frisse topping van yoghurt en granaatappelpitten

Bijgerecht

15 min + 105 min oventijd

4-6 pers.

Kerst nagerechten

Tiramisu met appel

Dit dessert is een combi van tiramisu en appeltaart en bevat stukjes appel, lange vingers en kaneel en bovendien geen alcohol of ei! Een heerlijk toetje

Nagerecht

30 min + 3 uur opstijven + 3 uur opstijven

6 pers.

Vegan pavlova

Een heerlijk en feestelijk recept voor deze vegan pavlova met chocolade swirl, kokosroom en vers fruit.

Nagerecht

40 min + 90 min oventijd + 10 min afkoelen

4 stuks

Stoofperen cheesecake trifle

Heerlijke cheesecake glaasjes met een bodem van bastogne, witte chocola en stoofperen. Ze zijn makkelijk voor te bereiden, ideaal voor de feestdagen!

Nagerecht

25 min + 2 uur opstijven

5 stuks

Glutenvrije kerstrecepten

Garnalencocktail

Frisse garnalencocktail in een glaasje met een makkelijke zelfgemaakte dressing en partjes sinaasappel

Voorgerecht

20 min

4 pers.

Viennetta ijstaart

Maak maar met 3 ingrediënten zelf deze viennetta ijstaart met laagjes roomijs en pure chocolade

Nagerecht

30 min + 6 uur wachten

8 - 10 pers.

Pommes duchesse aardappeltoefjes

Mooie aardappeltoefjes uit de oven, iets knapperig van buiten en lekker smeuïg van binnen met een vleugje knoflook en kaas

Bijgerecht

45 min + 25 min oventijd

30 stuks

Vegetarische kerstrecepten

Blini met geitenkaas

Feestelijke vegetarische hapjes van blini's met een topping van geitenkaas en gekarameliseerde rode ui, een perfecte combi!

Hapjes en snacks

40 min + 30 min wachten

20 stuks

Kerst pannenkoekjes

Een feestelijk ontbijt met deze chocolade kerstboom pannenkoeken. Leuk om samen aan tafel te versieren tijdens het kerstonbijt.

Ontbijt

45 min

6 stuks

Hartige bladerdeeg cadeautjes

Feestelijke bladerdeeg cadeautjes gevulde met prei en feta, leuk om te serveren met de kerstlunch of bij het diner

Lunch

25 min + 25 min oventijd

4 stuks

Kindvriendelijke kerstrecepten

Speculaas tiramisu met mandarijn

Leuk als sinterklaasrecept of feestelijk dessert: tiramisu met laagjes room en speculaas met frisse partjes mandarijn

Nagerecht

30 min

4 pers.

Mini kerstboom pizza’s

Voor zowel kinderen als volwassenen is zijn deze mini pizza’s in de vorm van een kerstboom een hapje om vrolijk van te worden

Hoofdgerecht

25 min + 15 min oventijd

8 stuks

Mini gehaktbroodjes met aardappeltoef

Deze feestelijke kleine meatloafs maak je in een muffinvorm en serveer je met een toef aardappelpuree

Hoofdgerecht

35 min + 25 oventijd

10 stuks

Hoe stel ik een kerstmenu samen?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen zoals hoeveel personen komen er? Hoeveel gangen wil ik maken? En zijn er dieetwensen? En hoeveel tijd heb je? Vervolgens is het vaak het handigste om bij het hoofdgerecht te beginnen. Serveer je vlees, dan is het vaak lekker om als voorgerechtje iets lichts te nemen zoals een vegetarisch gerechtje of iets met vis. En andersom. Ook kun je een thema aan je kerstdiner hangen zoals en klassiek kerstmenu, een kerstdiner met een Italiaanse twist of ga eens voor Kerst tapas.

Hoe bereid ik een kerstdiner zonder stress?

Een kerstdiner bereiden lijkt vaak stressvol, maar dat hoeft niet. Hier zijn een paar tips:

– Voorbereiding is belangrijk. Kijk of je 1 of 2 gangen al (bijna) geheel een dag van tevoren kunt maken. Een soep, chocolademousse of stoofvlees bijvoorbeeld.

– Zorg voor wat kleine hapjes of amuses vooraf zodat de gasten alvast ergens van kunnen snoepen terwijl jij in de keuken bezig bent.

– Maak het gerecht al een keer van tevoren. Iets voor de eerste keer bereiden voor gasten is altijd spannend.

– Doe op tijd boodschappen, zeker rond Kerst zijn de supermarkten vaak leeggeplunderd. Kijk op je boodschappenlijstje welke houdbare ingrediënten je al weken van tevoren kunt inslaan. En bestel eventueel de boodschappen online.

Tip: op LeukeRecepten vind je bij elk recept een boodschappenknop waarbij je de ingrediënten in 1 x in je boodschappenmandje doet.

Meer tips lees je ook in deze blog: Een etentje organiseren zonder stress.

Wat voor drankje serveer ik bij het kerstdiner?

Dit is een beetje afhankelijk van de gerechten die je serveert. Een aantal suggesties:

– Begin het diner met een glaasje bubbels zoals prosecco (Italiaans en vaak iets zoeter van smaak), cava (Spaans en vaak iets kruidiger van smaak) of champagne (frans en vaak iets frisser van smaak en iets duurder wat prijs betreft).

– Bij (rood) vlees kun je een krachtige rode wijn serveren, of ga voor een volle witte wijn zoals Chardonay.

– Bij vis of vega kun je een frisse witte wijn serveren zoals een sauvignon blanc of ga bijvoorbeeld voor een fruitige rosé.

– Ook bij het dessert kun je een wijn serveren, een zogenaamde dessertwijn. Deze zijn zoet en een lekkere afsluiter. Een voorbeeld hiervan is Moscato wijn.

Tip: laat je adviseren in de winkel of online. Bij een aantal van mijn populaire recepten vind je nu ook een wijntip.

Hoe bereid ik een kerstdiner voor een grote groep?

Kies gerechten die je kunt bereiden in een grote pan of ovenschaal. Een soep is altijd een goed idee als er veel mensen komen. Ook een ovengerecht is handig en schuif je in 1 x in de oven. Controleer van tevoren wel of alles past. Als toetje kun je bijvoorbeeld gaan voor een grote bak tiramisu of een ijstaart.

Ga je de borden opmaken, zet deze dan allemaal op een rijtje en ga niet bord per bord opmaken maar voeg steeds hetzelfde ingrediënt op alle borden tegelijk toe. En verwarm de borden eventueel voor als het lang duurt.

Lees nog meer tips in deze blog: Koken voor een grote groep

Maak een gratis LeukeRecepten account

• Bewaar je favoriete recepten

• Elke week een persoonlijk   

   weekmenu in je mail

• Voeg eigen notities toe

• Maak een eigen eetplanning