Kerstrecepten 2024

Kerstrecepten 2024

Op zoek naar een lekker recept voor het kerstdiner 2024? Hier vind je zo’n 300 leuke en feestelijke kerstrecepten! Van een klassiek voorgerecht zoals zalmbonbons en carpaccio tot een hoofdgerecht van geroosterde kip of een vegetarische wellington. En vergeet het dessert zoals een chocolademousse of ijstaart niet. Allemaal makkelijk om te maken en stap voor stap uitgelegd en voor elk budget.

Populair

10 x klassieke kerstrecepten

In deze blog vind je veel inspiratie voor een klassiek kerstmenu. Van garnalencocktail tot gevulde kip en pavlova.

Haricots verts met spek

Dit klassieke bijgerecht van boontjes omwikkeld met spek uit de oven zijn altijd een feestelijke toevoeging aan je (kerst)diner

Bijgerecht

15 min + 12-15 min

9 stuks

Pavlova taart

Een heerlijk recept voor een pavlova taart in een krans vorm met vers fruit en slagroom, extra feestelijk voor Kerst!

Nagerecht

20 min + 100 min oventijd + afkoelen

6-8 pers.

Nieuw

Spruitjes risotto met walnoten

Maak ook eens deze heerlijke spruitjes risotto met walnoten en parmezaanse kaas. Een verrassende variant die je vast en zeker lekker vindt. In 25 minuutjes heb je deze spruitjes risotto al gemaakt.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min

2 pers.

Vegan crème brûlée

Dit vegan crème brûlée toetje is niet alleen onwijs lekker, het is ook makkelijk om te maken en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Hier lik je je vingers bij af!

Nagerecht

5 min bereidingstijd + 2 uur rusttijd

4 pers.

Bladerdeeg amuse lepels

Maak deze leuke bladerdeeg amuse lepels als begin van een feestlijk diner of op een borrelplank. Belegd met kruidenroomkaas en brie met cranberry zijn deze amuse lepels een smakelijk en origineel hapje.

Voorgerecht

25 min + 15 min oventijd

21 stuks

Broccoli cappuccino soep

Maak met deze lekkere broccoli cappuccino soep een verrassende variatie op de klassieke broccolisoep. Deze soep maak je met broccoli, aardappel en een heerlijke schuimlaag. Perfect als feestelijk voorgerecht of lunch.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Gegratineerde bloemkoolsteaks met kaas

Deze heerlijke gegratineerde bloemkoolsteaks met tomaat zijn een perfecte combinatie van gezond en smaakvol. De bloemkoolsteaks zijn ideaal voor een voedzaam diner of een feestelijke maaltijd. Een eenvoudig recept dat er indrukwekkend uitziet.

Hoofdgerecht

20 min + 22 min oventijd

4 stuks

Vegan coquilles met knolselderijpuree

Een van de populairste voorgerechten voor kerst, maar dan 100% plantaardig gemaakt van koning oesterzwammen! Geserveerd op een bedje van knolselderij puree met rozemarijn en afgemaakt met knapperige hazelnoten.

Voorgerecht

10 min + 15 min kooktijd + 15 min rusttijd

4 pers.

Uitgelicht recept

Hertenbiefstuk met rode portsaus en stoofperen

Hoofdgerecht

35 min

4 pers.

Serveer dit luxe stukje wild met een volle rode portsaus en sjalotten met stoofpeertjes en haricots verts voor een heerlijk kerstdiner.

Bekijk recept

Kerst voorgerechten

Paddenstoelen tartaar met hazelnoten

Feestelijke paddenstoelentartaar met balsamico en gebrande hazelnoten. Dit leuke voorgerecht heb je binnen 15 minuutjes al gemaakt.

Voorgerecht

15 min

2 pers.

Feestelijke Kerst salade

Vier Kerst met een vleugje kleur en frisheid met deze feestelijke Kerst salade. De combinatie van de zachte mozzarella met de knapperige noten en frisse granaatappel is echt top en perfect bij een feestelijk diner. En hij is zo gemaakt!

Voorgerecht

25 min

3 pers.

Mini melanzane parmigiana

Ontdek de Italiaanse keuken met dit eenvoudige mini melanzane parmigiana recept. Perfect voor een gezellige avond thuis, deze smaakvolle aubergine torentjes zijn een gegarandeerde hit.

Voorgerecht

35 min + 20 min oventijd

6 stuks

Kerst hoofdgerechten

Vis in filodeeg pakketjes

Door kabeljauw op een bedje van prei gaar te stomen in een krokant jasje van filodeeg blijft deze lekker mals en vol van smaak. Deze filodeeg pakketjes met vis zijn bovendien een verrassend en feestelijk gerecht om te serveren met een (kerst) diner.

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

2 pers.

Wellington bladerdeeg met zoete aardappel

Op zoek naar een heerlijk vegetarisch gerecht dat zowel indruk maakt als heerlijk smaakt? Probeer dan deze wellington met een vulling van o.a. zoete aardappel, een creatieve twist op de klassieke wellington. Dit recept combineert het knapperige van bladerdeeg met de zoetheid van zoete aardappel en een mix van verse groenten en kruiden. Het is perfect voor een feestelijke gelegenheid of kerstdiner.

Hoofdgerecht

40 min + 35 min oventijd

4 pers.

Biet wellington

De beef wellington is bij velen niet meer weg te denken uit het kerstmenu. Deze verrassende variant gemaakt van rode bieten, champignons en linzen is helemaal plantaardig en dus ideaal voor de vegetariërs en veganisten aan tafel.

Hoofdgerecht

20 min bereidingstijd + 35 min oventijd

6 pers.

Kerst nagerechten

Citroen tiramisu met Limoncello

Deze variant op de tiramisu met citroen en limoncello is een heerlijke afsluiter van je diner. Hij is lekker fris van smaak waardoor hij wat lichter is en minder zwaar dan traditionele tiramisu. De basis zijn uiteraard lange vingers, mascarpone en slagroom aangevuld met Limoncello en citroenen. Dit recept is ook leuk om in glaasjes te serveren als feestelijke afsluiter van het kerstdiner.

Nagerecht

30 min + 4 uur opstijven

6 pers.

Pecan pie trifle

Deze makkelijke pecan trifles met Bastognekoeken zijn ideaal als dessert en zijn een mooie afsluiter van een heerlijke maaltijd. Eet smakelijk!

Nagerecht

25 min + 1 uur opstijven

4 pers.

Tiramisu taart

Probeer mijn tiramisutaart met een krokante bodem, romige mascarponevulling en een laag van koffie-doordrenkte lange vingers. Dit eenvoudige, maar smaakvolle dessert is ideaal als afsluiter voor ieder etentje. Maar ook op een feestje lekker bij een kop koffie of thee.

Nagerecht

25 min + 30 min oventijd

10 pers.

Kerst bijgerechten

Pepersaus maken

Maak in 10 minuten dit lekkere romige pepersausje makkelijk zelf zonder pakjes of zakjes. Met een aantal basisingrediënten maak je deze pepersaus voor 4 personen in een handomdraai. Lekker bij gegrild vlees, groenten en aardappels.

Bijgerecht

10 min

4 pers.

Aubergine waaier

Hoe mooi zien deze gevulde aubergines met pesto, tomaten en mozzarella in een waaiervorm eruit? Lucky you: ze zijn ook erg lekker.

Hoofdgerecht

25 min + 45 min oventijd

2 stuks

Groentestrudel met spinazie

Knapperig bladerdeeg met een heerlijke vulling van o.a. spinazie, ricotta en walnoten. Een heerlijk gerecht voor de feestdagen of een ander dinertje.

Voorgerecht

30 min + 35 min oventijd

1 strudel

Vegetarische kerstrecepten

Tiramisu wentelteefjes

Deze tiramisu wentelteefjes moet je echt een keer proberen! De lichte koffiesmaak, de romige mascarpone topping en het laagje cacao zorgen ervoor dat het lijkt alsof je een hap tiramisu neemt.

Ontbijt recept

25 min

4 stuks

Bladerdeeg kerstboom met pesto

Deze bladerdeeg boom met een vulling van pesto is leuk voor bij de kerstborrel of kerstbrunch. Je trekt er heel makkelijk lekkere stukjes van af. Dat wordt snoepen.

Hapjes en snacks

20 min + 20 min oventijd

1 portie

Italiaanse amuse lepels

Deze feestelijke appetizer met klassieke Italiaanse smaken van tomaat, mozzarella en basilicum is leuk op een feestje of vooraf aan een diner.

Voorgerecht

25 min

10 lepels

Hoe stel ik een kerstmenu samen?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen, zoals: hoeveel personen komen er? Hoeveel gangen wil ik maken? Zijn er dieetwensen? En hoeveel tijd heb je? Vervolgens is het handig om bij het hoofdgerecht te beginnen. Serveer je vlees, dan is het lekker om als voorgerechtje iets lichts te nemen zoals een vegetarisch gerecht of iets met vis. En andersom. Ook kun je een thema aan je kerstdiner hangen zoals een klassiek kerstmenu, een kerstdiner met een Italiaanse twist of ga eens voor Kerst tapas.

Hoe bereid ik een kerstdiner zonder stress?

Een kerstdiner bereiden lijkt vaak stressvol, maar dat hoeft niet. Hier zijn een paar tips:

– Voorbereiding is belangrijk. Kijk of je 1 of 2 gangen al (bijna) geheel een dag van tevoren kunt maken. Een soep, chocolademousse of stoofvlees bijvoorbeeld.

– Zorg voor wat kleine hapjes of amuses vooraf zodat de gasten alvast ergens van kunnen snoepen terwijl jij in de keuken bezig bent.

– Maak het gerecht al een keer van tevoren. Iets voor de eerste keer bereiden voor gasten is altijd spannend.

– Doe op tijd boodschappen, zeker rond Kerst zijn de supermarkten vaak leeggeplunderd. Kijk op je boodschappenlijstje welke houdbare ingrediënten je al weken van tevoren kunt inslaan. En bestel eventueel de boodschappen online.

Tip: op LeukeRecepten vind je bij elk recept een boodschappenknop waarbij je de ingrediënten in 1 x in je boodschappenmandje doet.

Meer tips lees je ook in deze blog: Een etentje organiseren zonder stress.

Wat voor drankje serveer ik bij het kerstdiner?

Dit is een beetje afhankelijk van de gerechten die je serveert. Een aantal suggesties:

– Begin het diner met een glaasje bubbels zoals prosecco (Italiaans en vaak iets zoeter van smaak), cava (Spaans en vaak iets kruidiger van smaak) of champagne (Frans en vaak iets frisser van smaak en iets duurder wat prijs betreft).

– Bij (rood) vlees kun je een krachtige rode wijn serveren, of ga voor een volle witte wijn zoals Chardonnay.

– Bij vis of vega kun je een frisse witte wijn serveren zoals een sauvignon blanc of ga bijvoorbeeld voor een fruitige rosé.

– Ook bij het dessert kun je een wijn serveren, een zogenaamde dessertwijn. Deze zijn zoet en een lekkere afsluiter. Een voorbeeld hiervan is Moscato wijn.

Tip: laat je adviseren in de winkel of online. Bij een aantal van mijn populaire recepten vind je nu ook een wijntip.

Hoe bereid ik een kerstdiner voor een grote groep?

Kies gerechten die je kunt bereiden in een grote pan of ovenschaal. Een soep is altijd een goed idee als er veel mensen komen. Ook een ovengerecht is handig en schuif je in 1 x in de oven. Controleer van tevoren wel of alles past. Als toetje kun je bijvoorbeeld gaan voor een grote bak tiramisu of een ijstaart.

Ga je de borden opmaken, zet deze dan allemaal op een rijtje. Ga niet bord voor bord opmaken maar voeg steeds hetzelfde ingrediënt op alle borden tegelijk toe. Verwarm de borden eventueel voor als het lang duurt.

Lees nog meer tips in deze blog: Koken voor een grote groep