Zelfgemaakte tikka masala met kip en linzen

Er is veel verwarring over de herkomst en oorsprong van deze populaire curry. Het is een Indiaas gerecht dat zou zijn ontstaan in Groot Brittannië toen een klant de stukjes kip (tikka) te droog vond en de kok er een kruidige tomatensaus (masala) aan toevoegde.

Wat de oorsprong ook precies is, tikka masala is een van mijn favoriete curries! Hij is zacht, romig en niet pittig en heeft wat weg van butter chicken. En ik heb hem nu (voor het eerst!) zelf gemaakt, en hij was super goed gelukt. Hiervoor maakte ik hem wel eens uit een pakje maar nu weet ik dat je hem ook heel makkelijk zelf kunt maken. Je hebt helemaal geen ingewikkelde ingrediënten nodig, alleen de garam masala kruiden zijn onmisbaar maar die zijn breed verkrijgbaar in de supermarkt.

Als eerste maak je in een minuutje zelf een soort currypasta die je gedeeltelijk gebruikt in combinatie met yoghurt om de kip mee te marineren. Hierdoor wordt het vlees extra mals en lekker van smaak. De andere helft gebruik je in de saus samen met de tomatenblokjes. Om de curry extra voedzaam en vullend te maken heb ik er linzen aan toegevoegd van HAK. Die strooi je zo op het laatst uit de stazak in de curry. Ook als je de tikka masala zonder kip wil maken zijn linzen een goede vervanger of probeer eens kikkererwten of stukjes zoete aardappel.

Om de tikka masala compleet te maken serveerde ik deze met rijst en naanbrood. Maar je kunt er ook een lekkere frisse salade bij eten. Als garnering koos ik voor koriander om de curry een frisse en authentieke Indiase smaak te geven. Maar je kunt ook peterselie gebruiken mocht je niet van koriander houden. En de amandel zorgt voor een lekkere crunch. Kortom een heerlijke maaltijd die perfect in balans is en bij iedereen in de smaak zal vallen. Ook de volgende dag is hij lekker (misschien nog wel lekkerder), even opwarmen en klaar!

Recept tikka masala met kip
HOOFDGERECHT - 45 MINUTEN – 4 PERSONEN

Ingrediënten:
100 ml yoghurt
1 x HAK linzen in stazak, 215 gram
400 gr kippendijen, in stukjes
2 eetlepels amandelschaafsel, geroosterd
200 ml kokosmelk
1 flinke ui
400 ml tomatenblokjes
300 gr rijst
Verse koriander (of peterselie) om te garneren
Optioneel: naanbrood

Currypasta:
Stukje gember van ca. 8 cm
3 tenen knoflook
1 eetlepel garam masala kruiden
1/2 eetlepel paprikapoeder
Snuf peper en zout
2 eetlepels olie
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel limoensap

Bereiding
Mix de ingrediënten voor de currypasta fijn in een keukenmachine. Meng de helft van deze currypasta met de yoghurt en meng dit door de stukjes kip. Kook de rijst gaar. Snipper ondertussen de ui en bak samen met andere helft van currypasta in een grote pan. Voeg de tomatenblokjes toe en vervolgens de kokosmelk. Laat dit zachtjes koken zodat de saus iets indikt.

Bak ondertussen de gemarineerde kip in een koekenpan rondom aan in ca. 8 minuten. Voeg de kip dan toe aan de romige tomatensaus. Laat nog minimaal 10 minuutjes pruttelen. Voeg als laatste de linzen toe en roer deze er doorheen. Serveer de tikka masala met de rijst, naanbrood en garneer met wat koriander en amandel.

Tips:
Heb je geen tijd om de saus te laten indikken? Voeg dan een theelepel maïzena toe gemengd met een theelepel water.

Serveer de tikka masala met wat extra yoghurt en limoen om hem een frisse touch te geven.

Wil je de curry wat pittiger maken, voeg dan een snuf cayennepeper toe samen met het paprikapoeder.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HAK.


Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

MWibier 1 april 2020 om 09:13

Hoihoi, ik heb een blik linzen, komt dat overeen met de zak linzen?

Monique 14 juli 2018 om 11:14

Beste leukste recepten. Wat een inspiratie. Heb al meerdere dingen gekookt. Chocolataart en frisse Citroën. Vanavond masala met kip en linzen. Probeer nu ook veel Uit. Dank voor recepten