Ovenschotels

Deze ovenschotels zijn lekker, handig (zeker voor de volgende dag) en makkelijk om te maken. Terwijl het gerecht in de oven staat heb jij de keuken al opgeruimd en kun je zo aan tafel. En je kunt alle kanten, op van ovenschotels met aardappels tot kip en pasta. Of ga als hoofdgerecht voor een vegetarische of gezonde ovenschotel.

meer info

Nieuw

Vegan kapsalon

Veganize dit fastfood gerecht met vegan shoarma, laagjes ovenfriet en vegan kaas met een snelle zoetzure salade erbij.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Ovenschotel met ragout en broccoli

Een laag aardappelpuree met daaronder romige ragout met kip en roosjes broccoli. Een heerlijk combinatie in 1 ovenschaal.

Hoofdgerecht

30 min + 30 min oventijd

3-4 pers.

Lasagne bolognese

Het traditionele recept voor lasagne bolognese met een kruidige gehaktsaus en een romige bechamelsaus.

Hoofdgerecht

1 uur + 45 min oventijd

4 pers.

Tortellini ovenschotel

Heerlijke gevulde tortellini pasta met groenten in een Italiaanse tomatensaus gegratineerd met kaas uit de oven

Hoofdgerecht

20 min + 20 min oventijd

2 à 3 pers.

Zalm met pesto en groenten

Makkelijke maaltijd met zalm en een Italiaanse twist die je in een paar minuutjes gemaakt hebt en waarbij de oven vervolgens het werk doet.

Hoofdgerecht

10 min + 25 min oventijd

2 pers.

Gegratineerde gnocchi ovenschotel

Een heerlijke met mozzarella gegratineerde gnocchi schotel in een romige paprikasaus uit de oven.

Hoofdgerecht

30 min + 12 min oventijd

2 pers.

pastaschotels

Gezonde lasagne met spinazie

Deze gezonde(re) en light versie op de bekende lasagne bevat geen bechamelsaus maar een lichte saus met Huttenkase en extra veel groenten. Lekker licht en voedzaam dus.

Hoofdgerecht

40 min + 45 min oventijd

4 pers.

Griekse pasticcio

Heerlijke kruidige pastaschotel uit Griekenland, ook wel pastistio genoemd, met laagjes van pasta, gehaktmengsel met oregano en kaneel en een zelfgemaakte bechamelsaus.

Hoofdgerecht

45 min + 45 min oventijd

4 pers.

Broccolischotel met brie

Deze ovenschotel met pasta, broccoli en brie is een makkelijk recept en een heerlijke combinatie!

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

3 à 4 pers.

gezonde ovenschotels

Witlof gevuld met pittig gehakt

Witlof uit de oven met een heerlijke kruidige gehaktvulling met Oosterse twist

Hoofdgerecht

30 min + 15 min oventijd

2 à 3 pers.

Mexicaanse bonenschotel met ei

Heerlijke vegetarische ovenschotel met bonen, mais en eieren geserveerd met avocado en zure room

Hoofdgerecht

35 min + 15 min oventijd

2 à 3 pers.

Gezonde mac and cheese met bloemkool

De klassieke Amerikaanse mac and cheese, maar dan in een gezonder jasje met een basis van volkorenpasta en een sausje van bloemkool

Hoofdgerecht

35 min + 10 min oventijd

3 a 4 pers.

vegeatrische ovenschotels

Luxe aardappelgratin met champignons en truffel

Maak eens deze aardappelgratin 2.0 met toegevoegde champignons en truffel die het aardappelgerecht nóg lekkerder maken

Bijgerecht

20 min + 35 min oventijd

4 pers.

Aardappelschotel met groenten en (vegan) shoarma

Een heerlijke lactosevrije ovenschotel met aardappel, verse groenten en (vegan) shoarma. Weinig voorbereiding en dan lekker in de oven.

Hoofdgerecht

15 min + 35 min

4 pers.

Knolselderij ovenschotel

Lekkere combinatie van knolselderij, aardappel, appel en spekjes in een romige saus gegratineerd met kaas uit de oven

Hoofdgerecht

35 min + 30 min oventijd

4 pers.

ovenschotels met gehakt

Lasagne met paprika

Heerlijke lasagne met gehakt en tomatensaus met een lekkere toevoeging van geroosterde paprika

Hoofdgerecht

35 min + 45 min oventijd

4

Koolhydraatarme cannelloni bolognese

Een koolhydraatarme ovenschotel van courgette cannelloni gevuld met een bolognese saus op een romige bodem van spinazie en ricotta

Hoofdgerecht

60 min + 20 min oventijd

3 à 4 pers.

Griekse moussaka

Lekkere Griekse ovenschotel met laagjes gegrilde aubergine, aardappel en een kruidige gehaktsaus onder een laagje romige bechamelsaus

Hoofdgerecht

45 min + 45 min

4 pers.

ovenschotels met aardappel

Zalmrollade met groene asperges

Een feestelijk hoofdgerecht voor kerst of tijdens een diner van opgerolde zalm met ricotta, dille en asperges en een crunch van hazelnoot

Hoofdgerecht

20 min + 45 min oventijd

4 pers.

Indische pastei met kip (pastei tutup)

Een heerlijke ovenschotel met kip, wortel en erwtjes onder een laagje puree op basis van het recept van mijn schoonmoeder.

Hoofdgerecht

30 min + 30 min oventijd

4 pers.

Vegan moussaka

Heerlijke Griekse ovenschotel met aardappeltjes, vegetarisch gehakt en vegan bechamelsaus

Hoofdgerecht

45 min oventijd + 45 min

4 pers.

Kan ik een ovenschotel invriezen?

Ja dat kan. Zowel een gebakken als ongebakken ovenschotel kun je invriezen. Zorg dat je een diepvries bestendige schaal gebruikt en het gerecht goed afdekt met een deksel of folie, het liefst zo dicht mogelijk op de ingredienten. Een ovenschotel bewaar je maximaal ca 3 maanden in de diepvries.

Hoe krijg ik een krokant korstje op de ovenschotel?

Door de ovenschotel met kaas te bestrooien en even op de grillstand te zetten. Of door strepen met een vork in een ovenschotel met aardappelpuree te trekken en deze te bestrooien met paneermeel en wat kleine klontjes boter en vervolgens te bakken in de oven.

Hoe voorkom je een te vochtige ovenschotel?

Dit voorkom je door de ingredienten (zoals groenten en vlees) van te voren te bakken en uit te laten lekken. Gebruik je een roomsaus, voeg dan een of meerdere eieren toe, deze stollen namelijk tijdens het bakken. Laat de ovenschotel voor het serveren 10 minuten uit de oven staan, zo kan nog wat vocht verdampen of opgenomen worden.

Welke ovenstand genruik je voor een ovenschotel?

Ik gebruik (bijna) altijd de boven – onder warmte functie. Zo krijg je vaak bovenop een mooier resultaat. Bak je meerdere dingen in 1 keer in de oven, gebruik dan de hetelucht functie, deze blaast de warmte door de gehele oven. Let op dat je bij de hetelucht functie de temperatuur met ca 20% verlaagd. Check hier de oventemperaturen tabel.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!