Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Griekse moussaka

Lekkere Griekse ovenschotel met laagjes gegrilde aubergine, aardappel en een kruidige gehaktsaus onder een laagje romige bechamelsaus

Ingrediënten
Gehaktmengsel:
bechamelsaus
Benodigdheden

Bereiding

 Snijd de aubergines in dunne plakken van ca 3 mm. Verhit een grillpan. Bestrijk de aubergines met een beetje olie en bestrooi met een beetje peper en zout. Grill ze mooi bruin en bestrooi daarna met een beetje bloem.

 Hak ondertussen de ui en knoflook fijn en bak een paar minuutjes in een (wok)pan. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg de oregano, kaneel, peper en zout toe en de tomatenblokjes en puree. Laat dit 20 minuutjes pruttelen. Proef of de saus goed op smaak is.

 Verwarm de oven op 180 graden. Verhit de boter in een steelpannetje voor de bechamelsaus. Voeg de bloem toe en bak de roux 5 minuten. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij blijf roeren met een garde tot er geen klontjes meer inzitten. Voeg het blaadje laurier toe en laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Laat ongeveer 25 gr kaas smelten in de saus en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat een paar minuten afkoelen, verwijder het laurierblaadje en klop dan ook het ei door de saus.

 Vet de ovenschaal in met een beetje olie. Verdeel ongeveer de helft van de gegrilde aubergine over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hier de aardappelschijfjes over. Dek af met het laag gehaktmengsel. Verdeel hier de rest van de aubergines over. Gier hier de bechamelsaus over. Bestrooi met de rest van de kaas. Zet de moussaka ongeveer 45 minuten in de oven. Laat een paar minuten afkoelen, garneer met peterselie en verdeel de moussaka in stukken.

 Tip: Vervang de bechamelsaus ook eens door 200 ml Griekse yoghurt gemengd met 2 eieren. Zo maak je tevens een glutenvrije moussaka.

moussaka

Sandra

Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Tip: bestel nu ook mijn LeukeRecepten kookboek!

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×