Ga naar de inhoud
Zuurkool met appel en brie

Zuurkool met appel en brie

Zelf houd ik wel van zuurkool, zeker op de wat koudere dagen. En deze zuurkoolschotel is een van mijn favoriete manieren om deze te bereiden. Lekker met stukjes appel, romige brie en krokante pecan. Een perfecte combinatie.

30 M + 30 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept

Ingrediƫnten

Voor personen

  • 800 gr wijn zuurkool ( gekookt uit zak )
  • 800 gr geschilde aardappels ( kruimig )
  • 200 gr brie
  • 2 appels
  • 50 gr pecannoten
  • 1 grote rode ui
  • 1 eetlepel honing
  • peper en zout
  • 1 theelepel tijmā€Ø
  • 50 ml melk
  • 3 eetlepels boter

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Snijd de geschilde aardappels in stukken. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar in een pan met ruim water en een snufje zout.


  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in dunne plakjes.


  3. Verhit een beetje boter of olie in een pan en bak hier in de rode ui. Breng op smaak met tijm, peper, zout en honing. Voeg dan de zuurkool toe en bak ca. 5 minuten mee. Voeg eventueel een beetje water toe om hem niet uit te laten drogen.


    Zuurkool met appel en brie stap 1 Zuurkool met appel en brie stap 2 Zuurkool met appel en brie stap 3
  4. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de melk en boter tot een gladde puree. Breng op smaak met wat zout en peper.


  5. Schep de gebakken zuurkool door de aardappelpuree. Snijd de helft van de appels in stukjes en schep ook door de zuurkoolpuree. Hak de helft van de pecannoten fijn en schep ook erdoor.


  6. Doe dan het mengsel in een grote ingevette ovenschaal. Snijd de overige appel in plakjes, net als de brie. Verdeel deze over de bovenzijde van de zuurkoolschotel. Bestrooi met de rest van de pecan.


    Zuurkool met appel en brie stap 4 Zuurkool met appel en brie stap 5 Zuurkool met appel en brie stap 6
  7. Zet de ovenschaal in de oven en bak het gerecht in 25-30 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is en de brie iets gesmolten en gekleurd. Serveer direct.


  8. Tips: je kunt deze ovenschotel maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren en later opwarmen in de oven.

    In plaats van aardappel te koken kun je ook kant en klare puree gebruiken in dit recept voor een snelle variant.

    Vervang de appel ook eens (deels) door ananas. Of voeg wat spekjes toe.