Witlof met ham en kaas uit de oven

Lekker recept voor witlof uit de oven met ham en kaas. Een klassiek recept met romige kaassaus, perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd of als bijgerecht. Zo lust iedereen wel witlof toch?

Hoofdgerecht 30 min + 15 min oventijd

ingrediënten

voor 4 stuks

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden.

  2. Begin met het voorbereiden van de witlof. Snijd het harde deel van de onderkant van elke stronk witlof.

  3. Kook de witlof 5 minuten in de bouillon voor een zachte smaak en textuur.

  4. Haal de witlof uit de bouillon en laat deze even uitlekken en afkoelen. Wikkel vervolgens elke stronk witlof in een plak ham.

  5. Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed door tot een roux. Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Voeg dan de helft van de geraspte kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is en de saus dikker wordt. Voeg naar smaak kruiden toe.

  6. Leg de ham-wikkelde witlof in een ingevette ovenschaal met op de bodem een laagje paneermeel (dit neemt het vocht van de witlof op). Verdeel de saus gelijkmatig over de witlof in de ovenschaal. Strooi de resterende geraspte kaas over de bovenkant.

  7. Bak de witlof in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 15 minuten, of tot de kaas goudbruin en bubbelend is.

  8. Deze heerlijke witlof uit de oven is een klassiek en smaakvol gerecht, perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd of als bijgerecht.

Heeft het gesmaakt?
40 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!