Witlof met ham en kaas uit de oven
Lekker recept voor witlof met ham en kaas uit de oven, heerlijk gegratineerd. Een klassiek recept met romige kaassaus, perfect als bijgerecht bij het avondeten. Zo lust iedereen wel witlof toch?
30 M + 15 M oventijd
Ingrediënten
Voor stuks
-
4 stronken witlof
-
4 plakken ham ( vegetarisch )
-
100 gr kaas geraspt
-
20 gr boter
-
25 gr bloem
-
200 ml melk
-
1 snuf nootmuskaat
-
1 Snuf peper
-
500 ml groentebouillon
-
1 handje paneermeel
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verwarm de oven op 180 graden.
-
Begin met het voorbereiden van de witlof. Snijd het harde deel van de onderkant van elke stronk witlof.
-
Kook de witlof 5 minuten in de bouillon voor een zachte smaak en textuur.
-
Haal de witlof uit de bouillon en laat deze even uitlekken en afkoelen. Wikkel vervolgens elke stronk witlof in een plak ham.
-
Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed door tot een roux. Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Voeg dan de helft van de geraspte kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is en de saus dikker wordt. Voeg naar smaak kruiden toe.
-
Leg de ham-wikkelde witlof in een ingevette ovenschaal met op de bodem een laagje paneermeel (dit neemt het vocht van de witlof op). Verdeel de saus gelijkmatig over de witlof in de ovenschaal. Strooi de resterende geraspte kaas over de bovenkant.
-
Bak de witlof in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 15 minuten, of tot de kaas goudbruin en bubbelend is.
-
Deze heerlijke witlof met ham en kaas uit de oven is een klassiek en smaakvol gerecht, perfect als bijgerecht op een doordeweekse avond.
Heeft het gesmaakt?
42 stemmen
Ook lekker