Ga naar de inhoud
Spinazieschotel

Spinazieschotel

Ik vind ovenschotels altijd ideaal, zeker op drukkere dagen. Ze zijn makkelijk voor te bereiden en heerlijk verwarmend. Deze spinazieschotel is romig, voedzaam en perfect als comfort food.

25 M + 30 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept

Ingrediƫnten

Voor personen

  • 800 gr aardappelen
  • 450 gr spinazie ( diepvries blad )
  • 1 uitje
  • 150 gr roomkaas met kruiden
  • 100 gr geraspte kaas
  • 2 eieren
  • 50 ml melk
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 30 gr boter
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 snuf peper en zout

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in een pan met gezouten water tot ze zacht zijn. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de boter en melk tot een gladde puree. Voeg een snufje nootmuskaat, peper en zout toe en roer goed door. Zet apart.


  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui fijn. Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui tot deze glazig is. Voeg de diepvries spinazie in delen toe en laat deze al roerend ontdooien. Breng op smaak met peper en zout.


  3. Roer de roomkaas door de spinazie terwijl de pan van het vuur staat. Laat het mengsel iets afkoelen en meng vervolgens de eieren erdoor.


    Spinazieschotel stap 1 Spinazieschotel stap 2 Spinazieschotel stap 3
  4. Vet een ovenschaal licht in. Verdeel de helft van de aardappelpuree over de bodem van de schaal en strijk glad. Schep het spinaziemengsel gelijkmatig bovenop. Verdeel de rest van de aardappelpuree hierover en strijk ook dit glad. Strooi de geraspte kaas over de bovenkant.


  5. Bak de spinazieschotel 25-30 minuten in het midden van de oven tot hij mooi goudbruin is. Laat iets afkoelen voordat je serveert.


    Spinazieschotel stap 4 Spinazieschotel stap 5 Spinazieschotel stap 6
  6. Tips: je kunt restjes van de spinazieschotel maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Warm het op in de oven of magnetron.


  7. Als je geen roomkaas met kruiden in huis hebt, kun je ook naturel roomkaas gebruiken en zelf wat extra kruiden toevoegen zoals bieslook of peterselie. Zelf maak ik deze schotel vaak op dagen dat ik nog wat restjes spinazie in de vriezer heb liggen. Ideaal om verspilling tegen te gaan!