3 x recepten met bonen

De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot het jaar van de boon. En niet voor niets want bonen zijn super gezond. Ze zijn namelijk een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten en ideaal als je een dagje geen vlees wil eten.

Wist je dat er meer dan 2000 soorten bonen zijn. Hierbij een aantal bekende op een rijtje:

  • Kidneybonen: bevat veel eiwitten en vezels en zijn heerlijk in wraps of Mexicaanse gerechten
  • Kikkererwten: vooral bekend uit de Middellandse zeegebied en lekker om te roosteren of hummus van te maken.
  • Linzen: klein van formaat maar met een lekkere bite, lekker in de salade of in de soep
  • Cannellini: zachte boon die afkomstig uit Toscane en heerlijk is in minestrone soep of salade
  • Zwarte bonen: vooral populair in Latijns Amerika en een ideale vleesvervanger
  • Borlotti boon: stevig boontje met een nootachtige smaak, probeer deze boon eens in een stoofschotel
  • Reuze bonen: grote boon (de naam zegt het al) die heerlijk zacht van smaak is en in veel gerechten gebruikt kan worden.

Je kunt droge bonen zelf weken en koken maar veel makkelijker is het om ze uit blik of pot te gebruiken. Bijvoorbeeld de bonen van Bonduelle, deze worden in het blikje gestoomd. Op die manier behouden ze hun bite en pure smaak en komen er geen conserveringsmiddelen aan te pas om ze houdbaar te maken. Verse bonen en bonen uit blik hebben dezelfde voedingswaarden en zijn dus even gezond!

Om de boon dit jaar eens extra in het zonnetje te zetten kreeg ik een leuk pakket van Bonduelle thuis met verschillende blikken bonen. Omdat ik erg enthousiast was en niet kon kiezen heb ik 3 recepten gemaakt. Een lekkere dip met brood, gevulde wraps en een Italiaanse salade. Genoeg redenen en inspiratie dus om die boon eens (vaker) op tafel te zetten.

Bonen dip met feta

HAPJE – 5 MINUTEN – 1 BAKJE

Ingrediënten
1 klein blikje Bonduelle reuze bonen
1 teentje knoflook
½ theelepel paprikapoeder
Snuf chili poeder
Snuf zwarte peper
75 gr feta
1 eetlepel citroensap
Paar takjes peterselie
Scheut olijfolie
Geroosterd brood

Materialen
Keukenmachine

Bereiding
Laat de reuze bonen uitlekken en doe ze in de keukenmachine. Voeg het teentje knoflook, citroensap en feta toe en mix grof. Voeg dan paprikapoeder, peper, chili poeder, peterselie en een scheutje olie toe en mix fijn. Voeg eventueel nog een beetje extra olie toe als de dip nog te dik is. Garneer de dip eventueel met een reuze boon, beetje feta en peterselie.

Wraps met bonen en kip

HOOFDGERECHT – 20 MIN + 5 STUKS

Ingrediënten
1 klein blikje Bonduelle kidney bonen
5 gordita wraps (kleine wraps)
100 gr verse mango, klein gesneden
300 gr kip, in blokjes
Snuf cayennepeper
Snuf komijn
Peper en zout
1 a 2 gegrilde paprika uit pot
125 ml zure room
Scheutje olie

Bereiding
Doe de kip in een kom en kruid met cayennepeper, komijn, peper en zout en voeg een scheutje olie toe en schep goed door. Verhit een pan en bak de kip in ca 8 minuten gaar en zet daarna het vuur uit. Spoel de kidneybonen af onder de kraan en schep door de kip. Snijd de paprika in dunne reepjes en voeg ook toe aan de pan zodat deze nog iets kan opwarmen. Bereid de wraps zoals op de verpakking en schep wat van het kip-bonen mengsel er midden op. Verdeel wat mango er over en vouw dicht en steek vast met een prikker. Schep wat zure room er op en garneer eventueel met een beetje peterselie. Dit gerecht kun je ook maken met grote tortilla wraps. Dan kun je er ongeveer 3 maken.

Italiaanse bonen salade

BIJGERCHT / LUNCH – 10 MINUTEN – 2 PORTIES

Ingrediënten
1 klein blikje Bonduelle cannellini bonen
150 gr cherry tomaatjes
paar blaadjes basilicum
1 bol mozzarella
scheut olijfolie
40 gr rucola

Bereiding
Verdeel de rucola over 2 borden. Halveer de tomaatjes en verdeel over de sla. Scheur de mozzarella in stukken en leg ook op de salade. Spoel de cannellini bonen af onder de kraan en schep op de salade. Klop de olijfolie los met een snuf peper en zout en druppel over de salade. Garneer de salade met wat verse basilicum.

Dit is een gesponsord artikel

Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Eline 5 april 2017 om 13:20

Leuke borden zeg! Mag ik vragen waar je deze vandaan hebt of van welk merk deze zijn?

Gre 29 februari 2016 om 15:05

Leuke recepten.Ik ga zeker een en ander uit proberen.

jager810 15 februari 2016 om 17:03

Ik ben net lid geworden en hoop dat er veel gezonde en lekkere recepten voorbij komen!

anita 7 februari 2016 om 22:17

Lekkere recepten met gezonde bonen ik sla het op en ga het zeker maken heb er zin in..!!?