3 x Italiaanse BBQ recepten voor een gezellig avondje

Oh wat heb ik een zin in de zomer en gezellige BBQ-avonden! Jij ook? Dan moet je deze blog even lezen, ik heb 3 heerlijke gerechtjes gemaakt die binnen 30 minuten klaar zijn voor een Italiaans avondje

Wil je deze zomer zeker zijn van een heerlijk vakantiegevoel dan kun je dit ook prima zelf creëren in je tuin of op je balkon. En zo’n vakantiegevoel begint natuurlijk met lekker eten. Samen met ons kookclubje van PLUS hebben we daarom een leuke challenge bedacht; een BBQ organiseren in een landenthema. Ik ben uitgedaagd door Leonie (van de blog Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl) om heerlijke BBQ-recepten te maken in stijl van het vakantieland Italië. En daar weet ik wel raad mee!

Als ik aan Italië denk dan denk ik aan lekkere kazen, pasta, basilicum, balsamico en verse tomaten. Al deze ingrediënten vind je ook terug in de recepten die ik bedacht voor een compleet 3-gangen menu. De eerste gang is een pastasalade die leuk geserveerd is in een glaasje en makkelijk voor te bereiden is. Het hoofdgerecht is een heerlijke burger op een Italiaanse bol met pesto mayo. En het toetje moet je ook zeker maken. Een pakketje van aardbeien met balsamico en mascarpone. Echt een smaakexplosie in je mond en een geweldige afsluiter.

De boodschappen voor mijn Italiaanse BBQ-recepten deed ik bij PLUS Supermarkt. Zij hebben namelijk alles in huis om van je BBQ-avondje een succes te maken. Van hoge kwaliteit vlees en vis tot aan sauzen en mooie wijnen. Daarnaast hebben ze ook top aanbiedingen zoals Kies&Mix waarbij je 3 verpakkingen vlees, vis of vega voor 9 euro koopt. Ook een ideaal moment om eens een vega product uit te proberen op de BBQ.

Ik koos voor mijn hoofdgerecht voor de vegan burgers van PLUS. Echt superlekker en mals. Ik durf te wedden dat als je niets tegen je tafelgenoten zegt, ze niet eens zullen merken dat het vega is. Mocht je nu toch voor echt vlees willen gaan dan kun je bijvoorbeeld voor de Blonde d'Aquitaine Hamburgers van PLUS kiezen. Hoge kwaliteit en met een 2 sterren Beter leven keurmerk. Als laatste heb ik ook nog een persoonlijke wijntip voor de Italiaanse BBQ-avond: Barone montalto blush. Deze wijn is afkomstig van het Italiaanse eiland Sicilië en is lekker soepel en fruitig van smaak. Hij is niet wit maar ook niet rosé, maar zoals de naam al zegt heeft deze wijn een hele lichte roze blush. Heel bijzonder dus en leuk om je gasten te serveren. De Barone montalto blush is te koop bij PLUS voor een mooi prijsje van €6,49.

Italiaanse pastasalade in een glaasje

VOORGERECHT – 4 STUKS – 20 MINUTEN

Ingrediënten
125 gr fusilli
2 handjes rucola
12 cherrytomaatjes
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
2 eetlepels gedroogde tomaten tapenade
2 eetlepels pijnboompitten
Verse basilicum

Bereiding
Kook de pasta gaar in 10 minuten in een pan met water en een snufje zout. Snijd ondertussen de tomaatjes doormidden en rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.

Giet de pasta af en spoel af met koud water. Laat de pasta goed uitlekken en doe in een kom. Schep de tomatentapenade erdoor en de tomaatjes. Verdeel de rucola over 4 glaasjes. Schep wat van het pastamengsel erop. Bestrooi de bovenzijde met wat Parmezaanse kaas en wat basilicum. Je kunt de salade direct lauwwarm eten of in de koelkast koud laten worden en dan serveren.

Vegetarische burger met gegrilde aubergine en pesto mayonaise

HOOFDGERECHT – 4 STUKS – 25 MINUTEN

Ingrediënten
4 vegan burgers
1 aubergine
4 Italiaanse bollen
2 tomaten
Paar blaadjes sla (rucola van het voorgerecht kan ook)
2 eetlepels pesto
2 eetlepels mayonaise
1 bol mozzarella
Snuf peper en zout
Olie

Bereiding
Snijd de aubergine in plakken. Bestrijk ze met een beetje olie en bestrooi met peper en zout. Grill ze op de BBQ totdat er mooie strepen te zien zijn. Bak ook de vegan burgers op de BBQ ca. 4 minuten aan beide kanten. Je kunt ook de broodjes opensnijden en nog even kort op de BBQ grillen voor een lekkere krokante bite.

Meng de pesto met mayonaise. Besmeer de onderkant van de broodjes hiermee. Verdeel wat sla over de onderzijde. Leg hier de burger op. Snijd de mozzarella en tomaten in plakken en verdeel samen met de aubergine over de burger. Schep hier wat pesto-mayonaise op en dek af met de bovenzijde van het broodje. Happen maar!

Tip: vervang de aubergine ook eens door courgette

Aardbeien pakketjes van de BBQ met mascarpone

NAGERECHT – 4 STUKS – 25 MINUTEN

Ingrediënten
400 gr aardbeien
125 gr bramen
Verse basilicum
4 eetlepels mascarpone
Scheut balsamico azijn
40 gr poedersuiker
Bitterkoekjes

Aluminiumfolie

Bereiding
Was de aardbeien en snijd in partjes. Neem een stuk aluminiumfolie. Verdeel hier wat aardbeien en wat bramen over. Vouw de randen van de folie wat naar boven Bestrooi met poedersuiker en voeg een scheut balsamico toe. Scheur wat basilicum in stukken en doe in het pakketjes. Vouw het pakketje dicht en leg op de BBQ. Zorg ervoor dat de BBQ niet te heet of leg de pakketjes wat aan de rand. Na ca. 8 tot 10 minuutjes is het fruit zacht geworden en haal je ze van de BBQ. Vouw voorzichtig open en schep er wat mascarpone op en wat grof gekruimelde bitterkoekjes.

Tip: vervang de bramen ook eens door frambozen of blauwe bessen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met PLUS.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel