
Aanrader: gevulde pastaschelpen met Gorgonzola DOP in spinaziesaus
3 november 2024
Sandra Waterschoot
Wat maakt Gorgonzola zo speciaal?
Gorgonzola DOP is een echte Italiaanse klassieker en wordt ook wel de “koning van de blauwaderkazen kazen” genoemd. Deze kaas komt uit 15 provincies in Lombardije, Piemonte en het Casale Monferrato-gebied en heeft een beschermde oorsprongsbenaming (DOP), wat betekent dat het alleen in bepaalde gebieden op traditionele wijze geproduceerd mag worden. Let er bij het kopen op dat je kiest voor een Gorgonzola met het DOP-keurmerk, zodat je zeker weet dat je de authentieke kaas hebt. Er zijn twee varianten: de zachte, romige Gorgonzola dolce en de pittigere en compacte Gorgonzola piccante. Persoonlijk hou ik van de zachte variant vanwege de smeuïge textuur en milde, maar toch uitgesproken smaak.


Wist je dit al over Gorgonzola?
Wat ook fijn is aan Gorgonzola DOP, is dat deze van nature lactosevrij is (minder dan 0,1 g/ 100g, een natuurlijk gevolg van het typische productieproces). Gorgonzola staat bekend om de uitgesproken smaak die zowel romig als pikant kan zijn, afhankelijk van de variant. Hoewel de smaak van Gorgonzola niet iedereen meteen aanspreekt, kun je ook de dolce variant proberen als je van een mildere, zoetere smaak houdt. Zelfs Eric, die normaal niet zo’n fan is van Gorgonzola, vond dit recept ontzettend lekker!
Tip: dit gerecht is ook perfect voor kerstdagen vanwege de volle smaken en leuke presentatie. Je kunt dit recept ook als voorgerechtje serveren en 3 of 4 gevulde pastaschelpen in kleine ovenschaaltjes doen met de spinaziesaus.


3 heerlijke combinaties met Gorgonzola
Naast dit pastagerecht met spinazie is Gorgonzola ook lekker in combinatie met andere ingrediënten. Hier zijn 3 van mijn favoriete combinaties:
- Peren en honing – Het zoete van rijpe peer en een beetje honing past goed bij de romige, krachtige smaak van Gorgonzola.
- Walnoten en rucola – Een simpele salade van rucola, walnoten en Gorgonzola, afgemaakt met een lichte dressing, geeft een goede balans tussen fris, knapperig en romig.
- Carpaccio van rode biet – Gorgonzola verkruimeld over dungesneden plakjes rode biet met een beetje citroensap en olijfolie maakt een mooi en smaakvol voorgerecht.

Recept: pastaschelpen met Gorgonzola in spinaziesaus
Deze pastaschelpen met Gorgonzola zijn perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie. De romige kaas smelt heerlijk samen met de zachte spinaziesaus, terwijl de walnoten zorgen voor een fijne crunch. Serveer met een frisse salade en een goed glas wijn voor een complete maaltijd.
Ingrediënten voor 2 personen:
1 handje geraspte mozzarella kaas
120 gr pastaschelpen
400 gr verse spinazie
200 gr Gorgonzola DOP
250 gr mascarpone
1 handje walnoten, grof gehakt
Verse basilicum, naar smaak
2 rode uien, fijngehakt
Peper en zout
2 eetlepels balsamico azijn
Bereiding:
Kook de pastaschelpen volgens de instructies op de verpakking totdat ze al dente zijn en laat ze goed uitlekken.
Verwarm ondertussen een pan en bak de spinazie kort tot deze geslonken is. Doe de spinazie samen met de mascarpone, verse basilicum, peper en zout in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde saus. Voeg eventueel een beetje water toe om hem wat dunner te maken.



Bak in een andere pan de fijngehakte rode ui met balsamico azijn en een beetje peper tot de ui zacht en licht gekarameliseerd is.
Vul de gekookte pastaschelpen met stukjes Gorgonzola DOP, de gehakte walnoten en de gebakken rode ui.



Verdeel de spinaziesaus over de bodem van een ovenschaal en leg de gevulde pastaschelpen erin.
Bestrooi met geraspte mozzarella en zet de schaal kort onder de grill totdat de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
Eet smakelijk!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Gorgonzola DOP
Vind je dit leuk?
1 stem