Biefstuk met peperkorstje

Een snufje peper en zout, dat zie je vaak in mijn recepten en dat van andere staan. Peper is een van de meest gebruikte specerijen ter wereld. Maar daarom niet minder bijzonder. Ik vertel je er graag meer over en heb uiteraard een lekker recept voor je bedacht met zwarte peper in de hoofdrol.

Peper is zo gewoon dat je er bijna niet bij stilstaat, maar stiekem is dit zo’n beetje de koning van de specerijen. Peper was vroeger vrij exclusief en duur, daar komt ook het woord peperduur vandaan. Je hebt o.a. zwarte peper, witte peper en groene peper, alle drie afkomstig van dezelfde plant. Deze worden ook wel in combinatie met gedroogde roze peper verkocht als vier seizoenen peper.

Mijn favoriete peper die ik bijna dagelijks gebruik is zwarte peper. Deze heeft de meest ruwe smaak en de meeste pit. En het ziet er vaak ook nog eens mooi uit op een gerecht. Het lekkerste is hij vers gemalen. De kwaliteit van peper kan verschillen, maar bij Verstegen weten ze altijd de beste kruiden en specerijen te vinden. En dat doen ze onder andere door af te reizen naar verschillende landen en op zoek te gaan naar de oorsprong en herkomst. Voor de zwarte peper zijn ze samen met Francesca van Francescakookt afgereisd naar Indonesië waar de peperbes wordt verbouwd en geoogst. Ook Francesca is zelf aan de slag gegaan in de keuken, bekijk hier haar blog en recept voor bief in zwarte pepersaus. Ook benieuwd naar Francesca’s bevindingen en gepeperde mening? Kijk dan deze interessante aflevering van Spice Trial.

Zwarte peper kun je dus bijna overal op toepassen. Van groente tot pasta en vlees tot vis. Maar het lekkerste komt hij tot zijn recht op een lekker stukje (rood) vlees. Daarom maakte ik biefstuk met een peperkorstje en om het gerecht compleet te maken een groentewok en aardappelpuree er bij. Een heerlijke combi die top smaakt, zeker nu de herfst net is begonnen.

Recept biefstuk met peperkorstje

HOOFDGERECHT - 45 MIN – 4 PERSONEN

Ingrediënten
4 stukken biefstuk, op kamertemperatuur
2 eetlepels zwarte peper van Verstegen uit molen (heel)
2 eetlepels olie
1 rode ui
300 gr paddenstoelen, in plakjes
300 gr broccoli, in kleine roosjes
Scheutje balsamicoazijn
1 teentje knoflook
800 gr aardappels
Scheutje warme melk
Klontje boter
Snufje peper en zout (ja, daar is ie weer ;))

Materialen
Vijzel (of deegroller)
Stamper of pureerzeef
Aluminiumfolie

Bereiding
Houd je van een grove peperkorst dan kun je de peperkorrels uit de molen halen en grof stampen in een vijzel (of met een deegroller). Voor een fijn peperlaagje kun je gewoon de pepermolen gebruiken. Ik zelf heb een combinatie gebruikt van beide.

Kook de aardappels in een pan met water gaar in ca. 15 minuten. Kook ook de broccoli in kleine roosjes 3 minuutjes voor en spoel af met koud water. Snipper ondertussen de ui en knoflook fijn en fruit deze aan in een (wok)pan met een beetje olie op laag vuur. Giet de aardappels af en stamp deze tot een puree met en scheut melk, boter en een snuf peper en zout. Houd de puree warm met de deksel op de pan.

Bestrijk de biefstuk met een laagje olie en druk aan een kant de zwarte peper er tegen aan als een korstje. Leg de biefstuk in een koekenpan en schroei hem aan beide kanten dicht, gebruik eventueel een beetje extra olie of boter om te bakken. Laat hem daarna nog op een lager vuur 3 minuten doorbakken voor rare, 5 minuten voor medium en 8 minuten voor well- done. Haal hem uit de pan en wikkel in een stukje aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. Voeg de broccoli, paddenstoelen en balsamico toe aan de wokpan met ui en bak 5 minuutjes. Serveer de puree met de paddenstoelen roerbak en de biefstuk met peperkorst.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Verstegen.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel