Ga naar de inhoud
Cakerol met aardbeien en room

Cakerol met aardbeien en room

Hoe maak je deze mooie cakerol? In deze blog leg ik het stap voor stap uit zodat ook jij deze met kerst op tafel kunt zetten als het perfecte dessert!

18 december 2017

Sandra

Met een kleine aarzeling begon ik aan dit recept. Ik heb namelijk ooit een keer een cakerol gemaakt maar die was eerst 3 x mislukt voordat hij goed lukte. Maar dat is alweer 4 jaar geleden. Inmiddels heb ik meer ervaring en ging ik vol goede moed aan de slag met deze feestelijke cakerol. En guess what? In één keer perfect! En met mijn tips gaat jou dat ook lukken! Het was eigenlijk heel makkelijk om deze cakerol te maken. Dus die zorgen waren nergens voor nodig. Met wat geduld en mijn 7 gouden tips kan het bijna niet fout gaan. En hoe gaaf is het om deze cakerol te serveren als dessert na het kerstdiner of als gebak bij de koffie of thee. Wedden dat iedereen onder de indruk is!

Deze zachte cake met romige en zoete vulling ziet er niet alleen ongelofelijk mooi en feestelijk uit, hij smaakt ook echt heerlijk. Ik gebruikte de Hero aardbeienjam, deze bevat veel fruit en geen onnodige toevoegingen. Samen met de mascarpone is dit een heerlijke combinatie. Benieuwd naar nog meer recepten met jam? Kijk dan eens op De Hero Jam Studio.
 
Je kunt ook variëren met de vulling, gebruik bijvoorbeeld eens een andere smaak jam zoals bosvruchten of abrikozen. Maar persoonlijk vind ik deze rode kleur van de aardbeienjam het mooiste bij Kerst passen. Decoreer de rol extra feestelijk met een kersttakje, zilveren pareltjes, rode besjes of chocolaatjes.

7 gouden tips voor de perfecte cakerol:

 

  1. Gebruik geen kant en klare cakemix voor deze cakerol. Omdat de verhoudingen van de ingrediënten anders zijn dan een cakemix is deze cakerol luchtiger en daarom makkelijker te rollen.

 

  1. Gebruik genoeg poedersuiker op de handdoek. Beter iets te veel dan te weinig, anders bestaat de kans dat de rol blijft plakken.

 

  1. Kiep de bakplaat met cake direct na het bakken op de handdoek. Hij moet nog zo heet mogelijk zijn, dan is hij het makkelijkst te rollen en breekt hij minder snel.

 

  1. Blijft het bakpapier aan de cake plakken, maak deze dan vochtig met heet water en probeer het na een minuutje nogmaals.

 

  1. Rol de cakerol pas uit als hij helemaal is afgekoeld in de handdoek. Druk hem vervolgens niet helemaal plat, dan kan hij namelijk breken.

 

  1. Laat je de gevulde cakerol een nacht in de koelkast opstijven? Maak dan de mascarpone topping pas de volgende dag. Verdeel de mascarpone in 2 x 250 gr en klop met de helft van de slagroom en Klop Fix stijf.

 

  1. Neem de tijd voor het maken van de cakerol. Laat hem goed afkoelen en opstijven zodat hij ook tijdens het aansnijden mooi in vorm blijft.

 

Cakerol met aardbeienjam
GEBAK/DESSERT – 50 MIN +12 OVENTIJD + OPSTIJVEN – 10 TOT 12 PLAKKEN

Ingrediënten:
4 eieren
150 gr kristalsuiker
1 eetlepel zonnebloemolie
1 theelepel bakpoeder
Snuf zout
1 theelepel vanille aroma
100 gr bloem
75 gr poedersuiker
Boter om in te vetten

Vulling:
1 pot Hero aardbeienjam
500 gr mascarpone
200 ml slagroom
1 zakje Klop Fix

Materialen:
Bakpapier
Theedoek
Mixer
Huishoudfolie
Spuitzak
Bakplaat of vorm van ca. 30 x 40 cm

Bereiding:
Verwarm de oven op 175 graden. Bekleed de bakplaat of vorm met bakpapier. Ik weet niet zeker of het echt nodig is maar ik heb de bovenzijde van het bakpapier ook nog extra ingevet met een beetje boter. Breek de eieren in een kom en mix deze 3 minuten luchtig. Voeg de kristalsuiker toe en mix nog 2 minuten door tot het mengsel wat dikker wordt. Voeg dan de zonnebloemolie, snuf zout en vanille aroma toe en mix er doorheen. Meng de bloem met het bakpoeder en voeg toe, mix nog een keer kort maar goed door.

Giet het beslag op de bakplaat met bakpapier. Smeer het met een spatel egaal uit. Zet de bakplaat 12 minuten in de oven tot bij iets bruin kleurt en gaar is. Leg ondertussen een schone theedoek klaar en bestrooi deze met een flinke laag poedersuiker. Kiep de bakplaat om op de theedoek direct nadat hij de oven uit is gekomen. Verwijder het bakpapier en rol de plak cake via de korte zijde op in de handdoek. Laat deze afkoelen (ca. 2 uur).

Mix ondertussen de mascarpone los in een kom. Voeg de slagroom toe en de klopfix en mix het mengsel stijf. Rol de cakerol heel voorzichtig stukje voor stukje af en leg op een stuk folie. Probeer hem niet al te plat te drukken anders kan hij scheuren. Besmeer met een flinke laag jam. Ik gebruikte ongeveer ¾ van de pot. Smeer dan de mascarpone er over. Doe telkens een flinke dot room er op en smeer uit om te voorkomen dat hij mengt met de jam.

Rol hem dan voorzichtig met behulp van de folie weer op. Druk niet te hard anders druk je het mengsel er uit. Wikkel de gehele rol in folie en laat ca. 2 uur (of een hele nacht) opstijven in de koelkast.

Wikkel de cakerol uit de folie. Snijd de zijkanten er af met een scherp gekarteld mes zodat je een mooie rechte zijkant hebt. Doe het mascarponemengsel in een spuitzak. Trek strakke lijnen over de cakerol. Begin bij voorkeur in het midden. Decoreer de cakerol vervolgens naar wens.

Bewaar de cakerol als hij af is ook in de koelkast, max. 3 dagen. Dek af om uitdroging te voorkomen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hero.