Camping-proof: one pot pasta bolognese met worst

Koken op de camping kan een uitdaging zijn, maar ook heel leuk! Daarom deel ik in deze blog een recept uit 1 pan, dus weinig afwas en makkelijk te maken met weinig middelen. Helemaal camping-proof dus!

En wie lust er nou geen pasta bolognese? Ook de kids smullen geheid mee van dit pastarecept! Je bereidt het dus in 1 pan maar hoe gaat dat te werk? Ik heb het vlees even kort aangebakken en vervolgens alle andere ingrediënten toegevoegd inclusief tomatenblokjes en bouillon. Vervolgens kook je de pasta en andere ingrediënten gaar in deze saus. Na ruim 10 minuten is alles opgenomen en heb je een bordje pasta met een heerlijke saus.

Als vlees heb ik gekozen voor saucijsjes van kalfsvlees. Deze zijn lekker van smaak en kalfsvlees is bovendien mager. Je kunt ook kiezen voor kalfsgehakt maar dat zou je zelf nog een beetje moeten kruiden. Bij het kopen van vlees let ik steeds meer op de herkomst en duurzaamheid. Ik eet geregeld vegetarisch maar als ik voor vlees kies dan wil ik wel dat het goed vlees is. Gelukkig is daar steeds meer aandacht voor en zijn er al vele goede initiatieven voor het produceren van duurzaam vlees. Op de site vlees.nl kun je hier veel informatie over vinden. Bijvoorbeeld over het transparant maken van de vleesindustrie, duurzaam geproduceerde grondstoffen en voer, energiebesparing, welzijn van dieren en uitstoot van broeikas. Om dit allemaal meetbaar te maken is er bijvoorbeeld de Maatlat Duurzame Veehouderij ontwikkeld. Deze maatlat maakt inzichtelijk aan welke duurzaamheidscriterium het bedrijf voldoet en stelt ook eisen aan het bouwen en inrichten van de stallen. Lees er hier meer over.

Tip:
Heb je geen supermarkt of campingwinkel in de buurt en neem je zelf ingrediënten mee op vakantie? Dan kun je deze pasta met een paar kleine aanpassingen ook goed maken met producten uit de voorraadkast. Ook handig als er geen koelkast in de tent of caravan is. Vervang de champignons en eventueel de worteltjes door varianten uit blik of pot. En vervang het vlees door houdbare worst zoals (scharrel)knakworstjes of salami.

One pot pasta bolognese met worst
HOOFDGERECHT – 30 MIN – 3 PERSONEN

Ingrediënten
300 kalfssaucijs of kalfsgehakt
125 gr wortel, in plakjes
200 gr penne pasta
½ blokje runderbouillon
1 ui
2 tenen knoflook
3 eetlepels Parmezaanse kaas
400 ml tomatenblokjes uit blik
250 gr champignons in plakjes
1 eetlepel tomatenpuree
Verse basilicum
Olie om te bakken
Optioneel: 100 gr cherrytomaatjes

Bereiding
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit deze aan in een grote (soep)pan. Optioneel: verwijder de velletjes van de worstjes. Voeg het vlees toe aan de pan en bak een paar minuutjes mee. Voeg dan ook de (ongekookte) pasta, wortel, champignons, tomatenpuree en tomatenblokjes en basilicum toe. Ik had nog wat cherrytomaatjes in de koelkast liggen dus die heb ik ook toegevoegd, maar is niet noodzakelijk. Los het halve bouillonblokje op in ca. 250 ml water. Giet dit bij de pan en roer alles goed door elkaar. Doe de deksel op de pan en laat alles ca. 13 minuten koken. Roer af en toe door. Serveer de pasta met wat Parmezaanse kaas en verse basilicum.

Tip: is de saus nog erg waterig? Laat dan de pasta bolognese even koken zonder deksel op de pan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vlees.nl.


Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel