Ga naar de inhoud
Groentechips maken

Groentechips maken

Chips is té lekker om te laten staan, maar natuurlijk niet erg gezond. Chips van groenten is een beetje gezonder, helemaal wanneer je deze in de oven maakt.

10 september 2017

Sandra

Met deze chips hoef je dus geen schuldgevoel te hebben. Daarnaast is het een leuk werkje om ze zelf te maken en kun je jouw favoriete groenten soorten kiezen. Ook lekker is chips van courgette of bietjes.

Houd er rekening mee dat de plakjes groenten tijdens het bakken kleiner worden, doordat ze vocht verliezen. Kijk niet gek op als de plakjes wortel ineens nog maar de helft van de grootte zijn!

De chips is het lekkerst en knapperigst als deze binnen maximaal 2 uur na het bakken gegeten worden, maar het liefst direct! Na deze tijd zal de chips minder knapperig zijn.

Recept Groentechips
HAPJES – 25 MIN + 30 OVENTIJD – 4 PORTIES

Ingrediënten
1 zoete aardappel
1 kleine cassave
1 dikke wortel
1 pastinaak
peper en zout
zonnebloemolie

Materialen
Bakpapier
Mandoline (of scherp mes of kaasschaaf)

Bereiding
Verwarm de oven op 140 graden.
Snijd met een mandoline dunne plakjes van alle groenten. Dit kan ook met kaasschaaf of met een mes in dunne plakken gesneden worden. Neem één soort groenten per keer. Neem een bakplaat met vel bakpapier en verdeel een soort groente over het vel. 

Voeg in een kommetje olie en bestrijk de groenten aan beide kanten dun hiermee. Breng vervolgens op smaak met peper en zout. Bak de groenten af in de oven. Herhaal deze stappen per soort groenten. Zie onderstaand schema voor baktijden.

Baktijden per groentesoort:

  • Zoete aardappel: 25-30 minuten
  • Pastinaak: 20-25 minuten
  • Cassave: 20-25 minuten
  • Wortel: 25-30 minuten

Het is van belang dat je de oven goed in de gaten blijft houden. Wanneer je de groentechips op een lage temperatuur bakt, heb je minder kans dat deze gaan verbranden. Vandaar dat de oven op 140 graden verwarmd wordt. Elke oven is anders, dus kijk tussendoor goed hoever de chips is.

Dit recept is gemaakt door Jaimy