Indiase masala curry met paneer + wat is paneer?

Ik deel een heerlijk recept voor een romige en kruidige curry met groenten en stukjes gebakken paneer. En ik vertel je meer over wat paneer is en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is paneer?

Ten eerste paneer heeft niets met paneermeel of paneren te maken. Paneer is een kaas die vooral veel in de Indiase en Zuid Aziatische keuken wordt gebruikt. Hij is populair in o.a. curry’s en stoofgerechten en smelt niet. Paneer wordt gemaakt van melk waar een klein beetje citroenzuur aan wordt toegevoegd, hierdoor splitsen de deeltjes zich en worden de vaste stukken vervolgens samengeperst tot een blok.

Paneer is dus een heel clean product waar verder dus geen andere toevoegingen worden bijgevoegd. Er wordt tevens geen gebruik gemaakt van dierlijk stremsel (wat soms wel het geval is bij andere kazen) waardoor hij geheel vegetarisch is. De smaak van paneer is licht en romig en de kaas is ideaal om te marineren omdat hij smaken goed opneemt. Hij is in veel grote supermarkten goed verkrijgbaar van het merk Apetina in het koelschap.

Hoe gebruik je paneer?

Paneer is populair als vleesvervanger omdat hij heel veelzijdig is en veel eiwit bevat. Je ziet hem daarom veel terug in vegetarische gerechten. Hij wordt meestal in blokjes gesneden, gekruid en daarna in de pan licht krokant gebakken en dan vaak toegevoegd aan curry’s of andere gerechten.

Maar je kunt paneer ook gebruiken om op een stokje te prikken en te grillen. Of gebruik hem eens als vulling in een filodeeghapje. Een ander bekend gerecht met paneer is saag paneer, een spinaziecurry. Of frituur hem als een soort nugget (paneer pakora). Ook kun je paneer in de oven roosteren en toevoegen aan een salade. Kortom paneer is super veelzijdig en makkelijk te gebruiken.

Lekkere tip om paneer te marineren: Meng de blokjes paneer met een klein beetje olie, snuf komijn, chilipoeder en knoflook of gebruik masala kruiden. Voeg eventueel een beetje bloem of maïzena toe voor een extra lekker krokant korstje.

Is paneer gezond?

In tegenstelling tot andere kazen bevat paneer erg weinig vet. Apetina Paneer bevat maar 8 gr vet per 100 gram in tegenstelling tot halloumi (24 gr) of mozzarella (18 gr). Verder bevat paneer veel eiwitten (22 gr), ideaal dus voor vegetariërs die soms moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Het zoutgehalte zit op 0,1 gr en is dus bijna verwaarloosbaar. Al met al dus een voedzaam en veelzijdig product.

Waar koop je paneer?

Tegenwoordig is paneer kaas goed verkrijgbaar. Je kunt hem online bestellen van het merk Apetina bij o.a. Picnic, Jumbo en AH. Bij die laatste twee ook in de meeste filialen in het kaasschap.

Recept Indiase masala curry met paneer

Masala curry paneer in romige tomatensaus met kokosmelk, paneer en o.a. erwtjes, paprika en ingelegde rode ui. Geserveerd met rijst en naanbrood.

Ingredienten voor 2-3 personen:
225 gr Apentina Paneer
400 ml tomatenblokjes
2 eetlepels tomatenpuree
200 ml kokosmelk
150 gr erwtjes (diepvries)
2 puntpaprika’s
1 eetlepel garam masala kruiden
Snuf peper en zout
1 uitje
2 tenen knoflook
1 handje cashewnoten
Olie of boter om in te bakken

Lekker voor erbij:
Rijst
Naanbrood
Verse koriander
Ingelegde rode ui

Bereiding:
Snijd de paneer in blokjes en doe in een kom met een klein beetje olie en de helft van de garam masala kruiden en een snufje peper en zout. Schep door elkaar en zet zolang aan de kant.

Snipper het uitje en de knoflook. Fruit deze aan in een pan met een beetje olie. Voeg de paprika’s in blokjes toe en de bevroren erwtjes. Roer dan de andere helft van de garam masala kruiden door de groenten. Roer de tomatenpuree er door en na een paar minuten ook de tomatenblokjes. Breng de saus op smaak met peper en zout. Roer als laatste de kokosmelk erdoor en laat even zachtjes sudderen en iets indikken. Tip: gebeurt dit te langzaam, voeg dan een theelepel maïzena opgelost in een eetlepel water toe aan de saus.

Verhit een koekenpan met een klein beetje olie of boter. Voeg hier de kruidige blokjes paneer aan toe en bak een paar minuten tot ze licht krokant zijn en iets bruin beginnen te kleuren. Schep de helft van de gebakken paneer door de curry gebruik de rest om over de curry te verdelen samen met wat grofgehakte cashewnoten en/of wat koriander en ingelegde rode ui.

Tip: lekker met naanbrood en rijst.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Apetina.

Vind je dit leuk?
14 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel