Kerst trifle met witte chocolademousse en bosvruchten

Hoewel Kerst er dit jaar wat anders uitziet is het toch leuk om voor een klein gezelschap uit te pakken. En dan is deze Kerst trifle in glaasjes een echte aanrader om het diner mee af te sluiten! In deze blog deel ik het complete recept.

Als je het van een positieve kant bekijkt dan wordt het kerstdiner dit jaar met een klein gezelschap misschien wel wat persoonlijker met meer aandacht voor elkaar en minder afwas ;). Desondanks hoop ik dat we volgend jaar toch weer ‘gewoon’ Kerst kunnen vieren met z’n allen, dat we vrienden en familie weer kunnen omhelzen en Kerst uitgebreid kunnen vieren.

Maar met een klein gezelschap Kerst vieren betekent niet minder lekker eten. Je kunt nog steeds een feestje maken van het diner met een glaasje bubbels, voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. En voor dit laatste heb ik een hele lekkere suggestie namelijk deze trifle met witte chocolademousse, meringue en jam.

Een trifle bestaat uit verschillende laagjes en is het lekkerst als deze verschillende smaken en texturen heeft. Mijn trifle bestaat uit laagjes zelfgemaakte luchtige witte chocolademousse, krokante meringue schuimpjes, koekjes en frisse fruitige jam. De meeste ingrediënten zijn erg zoet, daarom heb ik als jam gekozen voor Hero Minder Zoet Bosvruchten Jam. Deze jam bevat 40% minder suiker en is lekker fris en fruitig en houdt het toetje goed in balans. Bovendien proef je de fruitsmaken zoals aardbeien, frambozen en bramen goed terug in de deze Hero Minder Zoet Bosvruchten Jam waardoor hij ideaal is om te gebruiken bij toetjes, taarten en cakes. Maar de jam is natuurlijk ook gewoon lekker op brood of cracker. Benieuwd wat je nog meer kan met jam? Kijk dan op de Hero Fruit Studio.

 

Toetjes in glaasjes vind ik zelf echt ideaal want je kunt ze makkelijk voorbereiden en zijn superleuk om te serveren. Op mijn site vind je daarom heel veel toetjes in een glaasje zoals in deze blog met 5 x taarten in een glaasje. Onderstaande trifle met witte chocolademousse heb ik ook in glaasjes geserveerd maar je kunt dit ook in 1 grote kom of schaal maken. Je kunt ze wel iets van tevoren bereiden maar niet te lang, want anders worden de meringue en koekjes zacht en het is jammer als je die crunch mist. De witte chocolademousse is vrij makkelijk zelf te maken, maar het is wel belangrijk om een paar tips in acht te nemen wat betreft het smelten van de chocolade. Ik heb ze voor je opgesomd, dus dat moet helemaal goed komen!

Tips voor het smelten van (witte) chocolade:

  • Zorg dat het water in de pan niet kookt, het hoeft alleen maar warm genoeg te zijn om de chocolade te smelten. Als de witte chocolade te heet wordt dan wordt hij korrelig en hard.
  • Zorg dat de kom aansluit op de randen van de pan met water, dus dat er geen stoom langs kan gaan. Dit kan dan in de kom slaan waardoor er vocht bij de chocolade komt waardoor hij hard kan worden. En zorg er tevens voor dat de kom het water niet raakt van onderen.
  • Zorg dat de slagroom die je bij de chocolade toevoegt warm is, als je een koude vloeistof toevoegt kan de chocolade namelijk hard worden.
  • Is je chocolade toch hard geworden, voeg dan geen water toe! Je kunt wel proberen beetje bij beetje warme slagroom of een beetje gesmolten boter toe te voegen en deze met een garde er doorheen te roeren.

Ik wens jullie een hele fijne Kerst en geniet ervan!

Kerst trifle met witte chocolademousse en jam

NAGERECHT - 40 MIN + OPSTIJVEN – 4 POTJES

Ingrediënten
25 gr harde meringue schuimpjes
1 pot Hero Minder Zoet Bosvruchten Jam
8 koffiekoekjes of speculaasjes
1 eetlepel pistache, ongezouten
Verse bosvruchten zoals besjes, blauw bessen, bramen en/of aardbeien

Witte chocolademousse:
200 gr witte chocolade
3 eiwitten
2 gelatineblaadjes
250 ml slagroom

Benodigdheden
Mixer
4 glaasjes

Bereiding
Ga eerst aan de slag met de mousse. Week de gelatineblaadjes in koud water. Smelt de witte chocolade au bain-marie, in een kom boven een pan met heet water. Lees hierboven in de blog ook mijn tips. Warm 50 ml van de slagroom op. Dit kan in een ander pannetje of 30 seconden in een kommetje in de magnetron. Voeg de warme slagroom toe en roer er met een garde door. Laat dan de uitgeknepen gelatineblaadjes oplossen in de chocoladesaus.

Klop de eiwitten stijf in een schone kom en met een schone mixer. En zorg ervoor dat er geen eidooier bij de eiwitten zit. Klop de andere 200 ml van de slagroom lobbig met een mixer in een aparte kom. Voeg de gesmolten chocolade met gelatine toe aan de slagroom en klop er doorheen. Spatel als laatste de opgeklopte eiwitten erdoor.

Verdeel een beetje van de witte chocolademousse over de bodem van de glaasjes. Verdeel hier een beetje jam over. Brokkel de koekjes en meringue grof en verdeel een beetje over de jam samen met wat fruit. Herhaal de lagen witte chocolademousse, jam, koekjes, meringue en fruit nogmaals. Garneer de trifle met wat fijngehakte pistache. Laat de trifle een uurtje opstijven in de koelkast. Bereid maximaal 3 uur van te voren.

Tip: je kunt ook de witte chocolade vervangen door melk of puur.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hero.


Vind je dit leuk?
9 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Eva 22 december 2020 om 10:22

Dat ben ik ook benieuwd 😉

Tessa 20 december 2020 om 19:22

Hoii! Kan ik dit ook in de ochtend maken voor na het kerstdiner? Er staat max 3u?