Kerstboom van amandelkoekjes met bosvruchtenjam

Misschien weet je al wat er met het kerstdiner op tafel staat, maar heb je ook al nagedacht over iets lekkers voor bij de koffie of thee als afsluiter? Dan heb ik een hele leuke en feestelijke tip voor je: eetbare kerstboompjes van amandelkoekjes. Daar verras je je gasten pas echt mee!

Ook zijn deze kerstboompjes leuk voor op de brunchtafel als zoet hapje of misschien maak je wel een high tea in kerstsfeer. De boompjes zijn ook makkelijk voor te bereiden, je kunt namelijk al een dag van te voren de koekjes bakken en de volgende dag op elkaar stapelen en garneren.

Als basis voor dit koekje gebruik ik een eigen recept met amandelmeel, daar krijgt het koekje een extra lekkere smaak van en past perfect in het kerstthema. Je kunt de sterren met de hand met een mes uitsnijden maar zelf gebruikte ik uitsteekvormen in verschillende formaten waardoor je makkelijk een hoge en perfecte kerstboom maakt. Om de koekjes op elkaar vast te maken gebruikte ik Hero Bosvruchtenjam, deze kleurt niet alleen mooi maar voegt ook heel veel smaak toe aan je kunstwerkje. De jam van Hero bevat namelijk veel fruit van de beste kwaliteit. Kijk ook op herojamstudio.nl voor meer heel veel lekkere ideetjes met jam.

De kerstbomen van koekjes kun je nog versieren naar eigen wens. Ik gebruikte wat zilveren parels en poedersuiker. Maar je kunt ook extra fruit, strooisels en andere decoratie gebruiken. Zoek je nog een leuke bezigheid voor kerst? Dan kun je ook kinderen en/of volwassenen zelf de kerstbomen in elkaar laten zetten en laten versieren. Dat wordt vast en zeker een gezellig en vooral lekker middagje.

Recept Kerstboom amandelkoekjes met bosbessenjam

GEBAK – 50 MIN + 15 OVENTIJD – 2 KERSTBOMEN

Ingrediënten
Hero bosvruchten jam
55 gr amandelmeel (of fijngemalen amandel)
275 gr bloem + beetje om te bestuiven
1 theelepel bakpoeder
120 gr suiker
110 gr roomboter, gekoeld
1 ei
Snufje zout
1 eetlepel koud water
Poedersuiker
Optioneel: zilveren eetbare parels

Benodigdheden
Mixer
Ster uitstekers in verschillende maten

Bereiding
Meng de bloem, gemalen amandelen of amandelmeel, suiker, bakpoeder en zout in een kom. Snijd de boter in stukjes en voeg samen met het koude water en het ei toe. Kneed het deeg met een mixer door elkaar. Kneed het daarna nog kort met je handen door tot egaal deeg. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden. Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte.

Steek er met de vormpjes sterren er uit. Ik gebruikte 6 verschillende formaten en maakte met elke vorm 4 koekjes. Dus in totaal 24. Ik had nog een beetje deeg over waarvan ik nog een paar overige sterren maakte. Leg de sterren van deeg op een bakplaat met bakpapier. Bak ze ca. 15 minuten in de oven. Ze zijn nog een beetje zacht als ze klaar zijn maar harden nog uit zodra ze afkoelen.

Neem de 2 grootste sterren en besmeer deze met een laagje jam. Leg hier de andere 2 grootste sterren iets gedraaid op. Besmeer deze met een laagje en jam en ga verder met de op een na grootste sterren etc. Eindig met een beetje extra jam. Bestrooi de kerstboom met wat poedersuiker en eventueel met wat zilveren parels.

De koekjes kun je los in een afgesloten trommel een aantal dagen bewaren. De kerstboom maximaal 1 dag, de koekjes worden dan wel iets minder knapperig.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hero.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel